Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNATOČ SANKCIJAMA

Putin Srbiji poslao novo oružje, Vučić se hvali: 'Ako nas žele napasti, morat će udariti s Jadrana'

Predsjednik Srbije Aleksandar Vu?i? i Vladimir Putin susreli se u So?iju
Foto: MIKHAIL METZEL/NEWSCOM
1/5
15.02.2024.
u 23:06

Srbija je jedina europska zemlja koja je odbila uskladiti se sa sankcijama Europske unije nakon ruske invazije na Ukrajinu prije dvije godine. Također, jedina je europska zemlja koja nastavlja potpisivati sporazume o suradnji s Moskvom.

Unatoč međunarodnim sankcijama protiv Moskve zbog njezine invazije na Ukrajinu, Srbija je primila još jednu isporuku oružja od svojeg saveznika Rusije, javlja Associated Press.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić u srijedu je predstavio ruski protudronski sustav koji je sada na raspolaganju srbijanskoj vojsci. Sustav Repellent upotrebljava se za elektroničko zaglavljivanje dronova. "Ovo je Repellent. Nije snažan kao Krasuha, ali je odličan", rekao je Vučić u srijedu, dan prije srbijanskog dana državnosti.

Srbiji je oružje isporučeno prije nekoliko mjeseci, iako je zračni prostor te zemlje gotovo potpuno okružen državama članicama NATO-a koje su se složile sa zapadnim sankcijama protiv Rusije.

Srbija je, podsjeća AP, jedina europska zemlja koja je odbila uskladiti se sa sankcijama Europske unije nakon ruske invazije na Ukrajinu prije dvije godine. Također, jedina je europska zemlja koja nastavlja potpisivati sporazume o suradnji s Moskvom.

VEZANI ČLANCI:

Srbiji je rečeno da, ako želi pristupiti Europskoj uniji, mora se pridržavati sankcija. Međutim, većina nedavnog vojnog pojačanja u Srbiji dolazi iz Rusije, dok se neki materijali nabavljaju i iz Kine te od nekih europskih proizvođača oružja i zrakoplova.

Istodobno Vučić prijeti Kosovu, koje je proglasila neovisnost nakon što je NATO intervenirao 1999. godine kako bi zaustavio srpsko nasilje nad etničkim Albancima. Vučić je naglasio da bi eventualna agresija protiv Srbije sada zahtijevala drugačiji pristup.

"Da je netko pokušao izvršiti agresiju na Srbiju kao što se to dogodilo 1999., tehnički to ne bi mogao izvesti na isti način. Morali bi udarati iz daljine, s Mediterana ili Jadrana, krstarećim raketama", rekao je Vučić.

VIDEO Trump: 'Mi smo na rubu trećeg svjetskog rata'

Komentara 12

Avatar El Indio
El Indio
23:47 15.02.2024.

Ruski protudronski sustavi se nisu iskazali u Ukrajini i Belgorodu pa nasli kome prodat da se ne baci. Usput...Tomahawki su letjeli s Jadrana za Beograd

CR
Croatiadobola
10:16 16.02.2024.

Neutralna vojna sila se naoružava oružjem agresora u najvećem ratu od 2.sv rata.

PA
pasodoble12
09:56 16.02.2024.

Besplatno? Kao što mi od Amera dobijama sve "besplatno"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije