'SNIMKE SU OZBILJNA STVAR'

Putina pitali je li dobio saveznike na bojnom polju. Njegov odgovor je znakovit

Annual BRICS summit, in Kazan
Foto: MAXIM SHIPENKOV/REUTERS
1/3
25.10.2024.
u 08:39

SAD je objavio da ima dokaze da je Sjeverna Koreja poslala 3.000 vojnika u Rusiju za moguće raspoređivanje u Ukrajini, što je potez koji bi mogao predstavljati veliki izazov za Ukrajinu, koja ima problema s manjkom ljudstva

Ruski predsjednik Vladimir Putin izbjegao je komentirati tvrdnje da je Sjeverna Koreja poslala vojnike u Rusiju, inzistirajući na tome da je na Moskvi kako će upravljati svojim sporazumom o međusobnoj obrani s Pjongjangom. Govoreći na kraju samita BRICS-a u Kazanu u četvrtak, optužio je Zapad za eskalaciju rata u Ukrajini i rekao da "živi u iluziji" ako misli da može nanijeti strateški poraz Rusiji.

SAD je objavio da ima dokaze da je Sjeverna Koreja poslala 3.000 vojnika u Rusiju za moguće raspoređivanje u Ukrajini, što je potez koji bi mogao predstavljati veliki izazov za Ukrajinu, koja ima problema s manjkom ljudstva. Američki izvori tvrde da su sjevernokorejski vojnici u Rusiji "legitimne mete" ako budu raspoređeni za borbu u Ukrajini.

Kada su ga novinari pitali o satelitskim snimkama koje navodno prikazuju kretanje sjevernokorejskih trupa, Putin je rekao: "Snimke su ozbiljna stvar. Ako postoje snimke, onda nešto i prikazuju." Ponavljajući svoje tvrdnje da je Zapad eskalirao krizu u Ukrajini, rekao je da su NATO časnici i instruktori izravno uključeni u rat u Ukrajini. "Znamo tko je prisutan tamo, iz kojih europskih NATO zemalja, i kako obavljaju taj posao", rekao je Putin.

SAD i Južna Koreja tvrde da su sjevernokorejske trupe već stigle u Ukrajinu. Iako Putin možda namjerno ostavlja prostora za nejasnoće kako bi oslabio moral Ukrajinaca, "Guardian" ističe kako je upadljivo da nije izravno opovrgnuo optužbe, unatoč prilici da to učini javno. Tijekom samita nijedan od lidera BRICS-a nije javno otvorio ovo pitanje, već su se čule samo općenite poruke o suzdržanosti.

VEZANI ČLANCI:

U četvrtak je ukrajinska vojna obavještajna služba izjavila da su prve sjevernokorejske jedinice, obučene u Rusiji, raspoređene u regiji Kursk, ruskom pograničnom području gdje su ukrajinske snage izvele veliku inciziju u kolovozu. "Njihova prisutnost zabilježena je 23. listopada 2024. u regiji Kursk", navodi se u priopćenju ukrajinske obavještajne agencije.

FOTO Rusiju 25 godina vodi ovaj čovjek: Zovu ga diktatorom i ratnim zločincem, a privatni život krije kao zmija noge

Annual BRICS summit, in Kazan
1/29

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije