optužbe za ratne zločine

Putinov svijet sve manji i manji: Izbjegavanja putovanja u inozemstvo kako ne bi bio uhićen

Russian President Putin attends Navy Day parade in St Petersburg
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/3
09.08.2023.
u 10:53

Prema navodima portala Politico, Putinov najavljeni izostanak pokazuje kolike su geopolitičke posljedice naloga za njegovo uhićenje koji je izdao Međunarodni kazneni sud u Haagu zbog optužbi za ratni zločin deportiranja ukrajinske djece

Do početka rata u Ukrajini predsjednik Rusije Vladimir Putin bio je rado viđen gost širom svijeta. Međutim, s ratom koji je iz mjeseca u mjesec bio sve žešći i dodatno se rasplamsavao uslijedile su i optužbe za počinjene ratne zločine protiv Putina radi čega je predsjednik Rusije počeo izbjegavati putovanja u inozemstvo vjerojatno i na taj način želeći spriječiti da bude uhićen.

A da je tako govori i najavljeni sastanak zemalja BRICS-a, koji će biti održan tijekom ovoga mjeseca u Južnoafričkoj Republici, na kojem će se sastati čelnici ove sve moćnije asocijacije, ali na kojem neće biti i Putin. Na tu temu je pisao Politico podsjećajući kako je Putin prethodno mjesecima najavljivao kako će svakako prisustvovati sastanku čelnika zemalja BRICS-a, ali i da je sada odustao od toga puta s obzirom da mu Južnoafrička Republika nije mogla garantirati da neće biti uhićen i izručen u Haag radi optužbi za ratne zločine.

VEZANI ČLANCI:

Prema navodima portala Politico, Putinov najavljeni izostanak pokazuje kolike su geopolitičke posljedice naloga za njegovo uhićenje koji je izdao Međunarodni kazneni sud u Haagu zbog optužbi za ratni zločin deportiranja ukrajinske djece. Navode i kako je Vlada Južnoafričke Republike pokušala pronaći način da izbjegne obvezu Putinovog uhićenja, ali i da u tome nije uspjela s obzirom da je i ta afrička zemlja, zajedno s još 122 države svijeta koje su potpisnice Rimskog statute, obvezna uhititi optuženoga za ratne zločine ako se ta osoba pojavi u njenoj jurisdikciji. U pokušaje Vlade Južnoafričke Republike da izbjegne uhićenje Putina uključila se tamošnja najjača oporbena stranka koja je tužila vladu kako bi je natjerala da poštuje Rimski statut i ipak uhiti Putina ako dođe na sastanak čelnika država BRICS-a. Objavljeni su i sudski dokumenti prema kojima je predsjednik JAR-a rekao kako je Rusija jasno iznijela stav da bi uhićenje ruskog predsjednika bilo ravno objavi rata tako da ta država ipak nije mogla predsjedniku Rusije dati imunitet dok je sam Putin zaključio kako putovanje predstavlja prevelik rizik.

Sve to umnogome utječe na međunarodni položaj i političke aktivnosti Rusije jer Rusija sada ne može efikasno postizati svoje diplomatske i političke ciljeve što Putinov svijet čini značajno manjim. U prilog tome govori i podatak da je na prošlotjednom samitu Rusije i Afrike prisustvovalo 17 čelnika država dok ih je prošlo put bilo 43.

VEZANI ČLANCI:

Na primjer, na prošlotjednom summitu Rusije i Afrike prisustvovalo je samo 17 čelnika zemalja. Prošli put ih je bilo 43. Također vrijedi napomenuti da je Putin značajno smanjio svoja putovanja izvan zemlje od početka invazije na Ukrajinu. Politico navodi kako se dana malo vjerojatnim čini da bi Putin u konačnici ipak mogao završiti u Haagu, ali napominju i kako se situacija može promijeniti. Podsjećaju i na slučaj Slobodana Miloševića navodeći kako je prilikom osnivanja suda u Haagu malo tko vjerovao da će on završiti u tamošnjoj sudnici, ali i da se to u konačnici ipak dogodilo. Međutim, ako i Putin nikada ne bude uhićen sam nalog ima svrhu jer će predsjednik Rusije do kraja života živjeti s opasnosti od uhićenja.

Prema najavama Putin će na samitu u Južnoafričkoj Republici sudjelovati videolinkom dok će Rusiju fizički predstavljati ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. U tekstu portal Politico stoji kako bi se i sam Lavrov morao upitati koliko dugo još može putovati svijetom bez opasnosti od uhićenja podsjećajući kako je on jedan je od glavnih propagandista rata u Ukrajini.

VIDEO Kotromanović o ukrajinskoj protuofenzivi i ima li šanse

Komentara 46

BB
Big Bang
12:02 09.08.2023.

tako se i slobodan milošević skrivao i bio 100% siguran da nikada neće doći do Haga, kad ono....

Avatar 365dias
365dias
11:28 09.08.2023.

sva sreća da sankcije "ne djeluju"... kako stalno tvrde ruSSi....

Avatar pendreck
pendreck
12:10 09.08.2023.

Rusija slijedi put Srbije...sve manja i manja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije