iscurili novi dokumenti

Putinova luksuzna jahta otkrila dugo skrivanu tajnu?: 'Molimo mobilizirajte posadu bez prekida'

The yacht "Graceful" sails along the Kiel Canal (Nord Ostsee Kanal) near Rendsburg
Foto: Stringer/REUTERS
1/7
30.08.2023.
u 11:52

Ruski predsjednik naredio je hitno premještanje 82-metarske superjahte, nazvane Graceful, iz brodogradilišta u Hamburgu, gdje je prolazila remont vrijedan 32 milijuna dolara, do 1. veljače 2022.

Ruski predsjednik Vladimir Putin navodno je preselio svoju superjahtu vrijednu 100 milijuna dolara iz njemačkog brodogradilišta u Rusiju samo nekoliko tjedana prije nego što je naredio invaziju na Ukrajinu, prema tajnim dokumentima objavljenim u novoj istrazi.

Ruska antikorupcijska organizacija koju je osnovao zatvoreni oporbeni čelnik Aleksej Navalni tvrdi da e-poruke pokazuju da je ruski predsjednik naredio hitno premještanje 82-metarske superjahte, nazvane Graceful, iz brodogradilišta u Hamburgu, gdje je prolazila remont vrijedan 32 milijuna dolara, do 1. veljače 2022. Fotografije pokazuju kako je brod tegljen iz Hamburga 7. veljače na putu za rusku eksklavu Kalinjingrad, nakon što je brodogradilište propustilo rok do 1. veljače, piše Guardian.

VEZANI ČLANCI: 

Samo 15 dana kasnije – 22. veljače – Putin je naredio potpunu invaziju na Ukrajinu. Nakon invazije, SAD, UK i EU nametnule su sankcije imovini u vlasništvu Rusije u inozemstvu, a deseci superjahti u vlasništvu oligarha zaplijenjeno je diljem svijeta.

Ured američke vlade za kontrolu strane imovine (OFAC) navodi Graceful kao "blokirano vlasništvo u kojem predsjednik Vladimir Putin ima interesa".

Graceful, također kodnog naziva Kosatka ili Kit ubojica, koji ima 15-metarski zatvoreni bazen koji se može pretvoriti u plesni podij, samo je jedna od nekoliko superjahti povezanih s Putinom.

VIDEO: Isplivao stari intervju Vladimira Putina: "Mogu praštati, ali ne izdaju"

U e-poruci poslanoj brodogradilištu Blohm+Voss u Hamburgu 19. siječnja 2022. pisalo je: "Vlasnik želi da se Graceful doveze u Rusku Federaciju 1. veljače... Molimo mobilizirajte posadu bez prekida - dvije smjene." Nastavlja se: "Molimo vas da ubrzate sve radove koji bi mogli ometati isplovljavanje Gracefula 1. veljače."

U e-porukama je navodno stajalo da vlasnik želi premjestiti brod u Rusku Federaciju kako bi dovršio radove. “Vlasnik nije zadovoljan naknadnom ugradnjom. Nezadovoljan je kašnjenjima u procesu izgradnje", stoji u e-poruci SCF grupe, najveće ruske brodarske tvrtke. Očekivalo se da će radovi trajati više od godinu dana.

GALERIJA Vladimir Putin

The yacht "Graceful" sails along the Kiel Canal (Nord Ostsee Kanal) near Rendsburg
1/8

E-poruke su otkrivene u izvješću ruske istraživačke novinarke Marije Pevchikh, koja vodi zakladu za borbu protiv korupcije koju je osnovao Navalni.

"Pola zemlje je prisiljeno skupljati novac za donje rublje i čarape za mobilizirane vojnike te praviti rovovske svijeće, a onaj tko je pokrenuo ovaj rat troši tri milijarde rubalja samo na popravke i kupnju svoje jahte", stoji u izvješću.

Putinova najveća superjahta, Šeherezada vrijedna 700 milijuna dolara, zaplijenjena je u talijanskoj luci Marina di Carrara, gdje je bila na popravku. SAD ga također navodi kao vlasnika manje superjahte nazvane Olympia, procijenjene na 22 milijuna dolara.

Komentara 8

DU
Deleted user
12:55 30.08.2023.

Eh kao i sve druge jahte,. ružna do pakla. Ljepša je barka sa dva vesla. Koju tajnu skriva? Da nisu u posadi vanzemaljci, pošto je Putinova!?😆

SE
Serđo23
13:11 30.08.2023.

Neka si naštampa tih dvadeset i dva miliona kao što to rade oni preko bare , danas i EU , a naučili su to od Juge , za koju su nam tvrdili da je zbog šampanja novca morala propasti !

Avatar 365dias
365dias
13:25 30.08.2023.

a lovicu za te jahte je uštedio od plaće... jer nakon posla nije išao sa dečkima na pivicu, nego ravno kući... i tako cca tisuću godina... i eto jahti. dnevno ušpara 10€... to je oko 3 tisuće € godišnje... i za tisuću godina eto u čarapi 3M eurića. nije puno, a čovjeka veseli...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije