RATOVANJE U UKRAJINI

Putinu postavljen ultimatum koji će odrediti budućnost Rusije: 'Ne izađu li iz rata do postavljenog roka kao pobjednici...'

To match Special Report UKRAINE-WAR/FRONTLINE
Foto: Thomas Peter/REUTERS
1/4
19.09.2024.
u 09:26

Za Rusiju će upravo 2025. biti kritična godina, iznio je svoje teze Budanov na međunarodnoj konferenciji u Kijevu, zbog nedostatka osoblja i poteškoća u vojnom novačenju

Ruski predsjednik Vladimir Putin trenutno se suočava s ultimatumom koji će odrediti poziciju i snagu Rusije u narednim desetljećima, a sve zbog invazije koju je pokrenuo u veljači 2022. godine, smatraju stručnjaci i dužnosnici u Kijevu. Institut za proučavanje rata (ISW) osvrnuo se na ciljeve obje zaraćene strane, s obzirom da se i Ukrajina i Rusija suočavaju s nedostatkom snaga i vojne opreme, navodeći kako Putin sada mora birati između mobilizacije ili pak smanjivanja intenziteta ratovanja, a loša odluka mogla bi ih dovesti na rub ispadanja iz igre za globalnu nadmoć.

- Rusija navodno želi dostići odlučujuću pobjedu u Ukrajini do 2026., prije nego što će srednjoročna i dugoročna ograničenja u gospodarstvu početi značajno utjecati na sposobnost Rusije da se održi u ratu u Ukrajini - navodi ISW, pozivajući se uglavnom na analizu Kirila Budanova, šefa Ukrajinske obavještajne uprave. 

Za Rusiju će upravo 2025. biti kritična godina, iznio je svoje teze Budanov na međunarodnoj konferenciji u Kijevu, zbog nedostatka osoblja i poteškoća u vojnom novačenju. Na to je utjecalo već ranije loše postupanje prema vojnicima te taktika ''velikog broja žrtava'', a sada Kremlj koristi novac kako bi privukao nove vojnike.

Primjerice, gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin krajem je srpnja najavio jednokratnu isplatu 1,9 milijuna rublja (18.500 eura) za vojnike koji se prijave, uz redovnu mjesečnu plaću koja im je obećana. U regiji Čeljabinsk su te dodatne isplate bile već udvostručene na 708.000 rubalja (6.850 eura), prenosi Newsweek.

POVEZANI ČLANCI:

Sve je to, smatra ISW, dokaz da se Rusija suočava sa sve većim poteškoćama i rastućim troškovima kako bi pronašla vojnike za rat u Ukrajini. Uz to, Ukrajina je svojim napadom na rusku regiju Kursk početkom kolovoza dokazala kako mit o Rusiji kao nepobjedivoj zemlji ne stoji.

- S prvim eksplozijama u Moskvi, taj mit je uništen na području Rusije. Ovo je glavno postignuće svih ovih dalekometnih udara  navodi ISW. Putin je stoga sada u nedoumici - hoće li ponovno pokrenuti djelomičnu mobilizaciju kao što je u rujnu 2022., ili smanjiti intenzitet operacija unutar Ukrajine. Kako god odluči, ne izađe li Rusija kao pobjednik ovog rata, država će vrlo vjerojatno u narednim desetljećima prestati biti globalna supersila.

- To su njihove računice. Ako do tog trenutka ne izađu kao uvjetni pobjednici, onda će u bliskoj budućnosti, za oko 30 godina, izgubiti priliku da ostanu supersila. Onda ostaju dvije zemlje: SAD i Kina. A najviše na što Rusija može računati je regionalno vodstvo, što joj ne odgovara - kaže Budanov. 

>> FOTO Navođena ruska bomba pogodila stambenu zgradu u Harkivu: Ozlijeđena najmanje 41 osoba

To match Special Report UKRAINE-WAR/FRONTLINE
1/4
Ključne riječi

Komentara 24

Avatar Srborus
Srborus
14:45 19.09.2024.

Hahahahaha

Avatar Joker009
Joker009
18:11 19.09.2024.

"...smatraju stručnjaci i dužnosnici u Kijevu." - Pametnom dosta

MO
moreplovac
09:46 19.09.2024.

Kad se uskoro zahukta inflacija, bit će svašta drzavi Putleristan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije