SLUČAJ BOBETKO

Račan primio demarš Europske unije

12.10.2002.
u 00:00

* Premijeru rečeno da će o suradnji s Haagom ovisiti približavanje Hrvatske EU

Vlada je jučer dobila usmeno upozorenje iz Europske unije, kojim se od Hrvatske službeno traži puna suradnja s Haaškim sudom. Premijer Ivica Račan sastao se s predstavnicima Europske unije na njihov zahtjev. U jednosatnom razgovoru premijeru je izravno rečeno da je Hrvatska obvezna surađivati s Haagom, te da će o toj suradnji ovisiti proces daljnjeg približavanja Hrvatske Europskoj uniji. Iz Europske unije također je poručeno, kako prenosi Vladin Ured za odnose s javnošću, da će se pomno pratiti daljnji tijek događaja.

Račan je ponovio ono što je u srijedu rekao predstavnicima međunarodnih institucija u Hrvatskoj. Hrvatska namjerava i dalje surađivati s Haagom u procesuiranju ratnih zločina. To se jednako odnosi i na zločine počinjene s hrvatske strane, bez obzira na to što je Domovinski rat bio obrambeni rat i što je na Hrvatsku bila počinjena agresija.

No suradnja s Haaškim sudom podrazumijeva i legalno korištenje pravnih mogućnosti, u skladu sa Statuom i Pravilnikom Suda, rekao je također hrvatski premijer svojim jučerašnjim sugovornicima. Podsjetio je da je Vlada uspjela zadržati stabilnost Hrvatske, što je važno za ukupnu stabilnost u regiji. Vlada svojom politikom neće dovesti Hrvatsku u sukob s Haaškim sudom i međunarodnom zajednicom, niti će riskirati sankcije.

Jučerašnje upozorenje znak je pojačavanja pritiska na Hrvatsku, iako, koliko se moglo doznati o tijeku toga razgovora iza zatvorenih vrata, izručenje umirovljenog generala Bobetka nije izrijekom spomenuto. U ime europske trojke razgovor su vodili šef izaslanstva Europske komisije Jacques Wunenburger, Dimitris Vidouris, veleposlanik Grčke koja od siječnja preuzima predsjedanje Europskom unijom i zamjenik talijanskog ambasadora u Hrvatskoj Giovanni Davoli. Uz premijera Račana, na tom je sastanku bio vanjskopolitički ministar Tonino Picula. Račan je otkazao druge obveze i priključio se sastanku. Jučer poslijepodne događaji oko Bobetka redali su se jedan za drugim pa je izgledalo da se ide prema raspletu.

Deana Knežević

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije