'ULAZIMO U SABOR'

Jadranka Kosor: Lideri ne izbacuju premijere iz stranke i ne čitaju s blesimetra nego iz srca

jadranka kosor
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/5
09.11.2015.
u 00:36

'Što se nas tiče, mi smo nova stranka, efektivno postojimo tek koji mjesec i nastavljamo rad, a ovo je naš prvi korak.'

Stranka bivšeg predsjednika Ive Josipovića doživjela je neuspjeh na jučerašnjim izborima ne osvojivši ni jedan saborski mandat, dok njegov koalicijski partner Radimir Čačić na čelu Narodne stranke – Reformisti najvjerojatnije ulazi u Sabor. 

– Očekivali smo dva mandata, no očito da je ovaj val protestnih glasova otišao prema Mostu. Osim lijevog i desnog pola opstale su samo regionalne stranke kao IDS i HDSSB – kazao je Radimir Čačić najavivši daljnju političku aktivnost stranke. Ivo Josipović kazao je da su birači  birali prema onoj ''ili mi ili oni'' što se pokazalo posebice na ljevici jer ni Orah ni Uspješna Hrvatska nisu ušli u Sabor.

Oko 23 sata u stožer u hotelu Internacional stigla je i Jadranka Kosor koja je bila nositeljica liste koalicije u petoj izbornoj jedinici gdje nije uspjela pridobiti povjerenje građana. Nakon 20 godina morat će napustiti visoku politiku, no nije se libila ocijeniti protekle izbore i svoje suparnike. Za šefa Domoljubne koalicije Tomislava Karamarka kazala je da nema karizme da oko sebe okupi široku koaliciju s Mostom jer će doći do rasula.

– Lideri ne izbacuju bivše premijere iz stranke već ih koriste za savjete, lideri ne čitaju s blesimetara već govore iz srca. Tuđman nije nikoga izbacio jer lideri oko sebe okupljaju – kazala je Kosor. Dodala je da očekuje da će sada doći do velikih pregovora s članovima Mosta koje ne vidi kao homogeno tijelo već heterogenu organizaciju te da će obje stranke vrbovati svaki mandat zasebno. Nije željela jasno potvrditi hoće li doći do raspada Mosta. 

Na pitanje zbog čega se odlučila na političku suradnju s Josipovićem i Čačićem, a ne s Mostom s kojim bi zasigurno ušla u Sabor, a gdje se već i nalaze neki bivši članovi HDZ-a, kazala je da je razgovarala s Prgometom koji joj je prenio poruku da ''Božo Petrov ne želi surađivati s bivšim premijerima''.

Ivo Josipović, predsjednik stranke "Naprijed Hrvatska – Progresivni savez", komentirajući u svojem izbornom stožeru izlazne ankete rekao je kako je "očito došlo do polarizacije" i da je "prevagnula filozofija 'ili mi ili oni'".

– To se posebice vidi na lijevom spektru političkog tijela gdje, barem po izlaznim anketama, ni ORaH ni mi nismo napravili jaki rezultat – dodao je.

– Što se nas tiče, mi smo nova stranka, efektivno postojimo tek koji mjesec i nastavljamo rad, a ovo je naš prvi korak. Siguran sam da će stranka imati i boljih rezultata – rekao je Josipović.

Pričekajmo službene rezultate, nismo bez izgleda i nade da ćemo možda ne samo u jednoj izbornoj jedinici biti iznad praga, rekao je novinarima Josipović koji će se kasnije tijekom večeri sastati sa svojim koalicijskim partnerom, predsjednikom Narodne stranke – reformisti Radimirom Čačićem da zajedno dočekaju rezultate Državnog izbornog povjerenstva. No na istoj su "valnoj duljini".

– Vjerujem da ulazimo u Sabor jer imamo organizaciju, ljude i u trećoj jedinici stojimo više manje očekivano – kazao je Čačić i osvrnuo se na MOST:

– Oni su istinski pobjednici ovih izbora.

>> Čekamo neslužbene rezultate, oni će biti vjerodostojniji

>> HDZ-ova koalicija 57, SDP-ova koalicija 56 mandata

Komentara 50

DU
Deleted user
22:21 08.11.2015.

Jusipoviću budi čovjek jednom u životi i odlazi. U Beograd.

DU
Deleted user
22:39 08.11.2015.

Propade im nova pravednost i regija.

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
21:59 08.11.2015.

Gdje je inkvizicija kada ju najviše trebamo?! Istjerajte demona Radimira!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije