Radni turizam

U šumu hrane dolaze mladi iz Italije, Urugvaja

03.08.2016., Slavonski Brod - Brodjanin Andrej Macko na svom imanju u Brodskom brdu bavi se ekoloskim ugojem hrane, a pomaze mu sestero djevojaka i mladica, volontera iz Urugvaja, Engleske i Italije.  Photo: Ivica Galovic/ PIXSELL
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/3
07.08.2016.
u 00:06

Na četiri i pol hektara šikare u Brodskom Vinogorju Macko želi napraviti samoodrživo imanje na kojemu će uzgajati sve vrste voća i povrća

Federico (20) naizgled je običan mladić iz Udina. Student političkih znanosti na vrijeme je položio sve ispite, ali slobodne dane ne koristi za kupanje ili izlaske. On je ljeto odlučio provesti radeći na imanju Andreja Macka u Brodskom Vinogorju. Ugledavši na stranici međunarodne organizacije Workaway oglas u kojem se traže volonteri za pomoć u poslovima oko vrta i dogradnje kuće, bez puno razmišljanja zaputio se u brdoviti i živopisni kraj nedaleko od Slavonskog Broda.

U potrazi za iskustvom

– Trebalo mi je novo iskustvo u životu, malo promjene u odnosu na ono što inače radim. Kod kuće samo sjedim za računalom, došao sam kako bih naučio nešto raditi rukama. Pomažem u kuhinji, radim u vrtu, slažem kartone, skupljam šljive, pečem rakiju – kaže Federico. Za razliku od situiranog talijanskog studenta, Mikaela, Camila i Martina mlade su pustolovke kojima zahvaljujući jeftinom letu nije bilo teško potegnuti iz dalekog Urugvaja. Za dvije i pol godine proputovale su pola svijeta, od Latinske Amerike i Afrike do Španjolske, Francuske, Belgije i Bosne. I one su u potrazi za novim iskustvima i uzbuđenjem došle kod Macka. Postavljaju pločice u kupaonici, čiste i obavljaju razne druge kućne poslove. Domaćinovu djecu uče španjolski, a u slobodno vrijeme najviše vole pjevati.

– Ovdje nam je prelijepo. Najviše nam se sviđa svježa i prirodna hrana. Ovakav avanturistički način života zanimljiviji nam je od sjedenja kod kuće. S roditeljima se ponekad čujemo putem poruka – priča Mikaela (25). Njihov domaćin Andrej Macko na četiri i pol hektara šikare želi napraviti tzv. šumu hrane (forest food), samoodrživo ekoimanje na kojemu će uzgajati sve vrste voća i povrća koje uspijeva u našim krajevima.

Uče raditi u prirodi

U projektu radnog turizma svi su pronašli nešto za sebe; Macko radnu snagu, a volonteri hranu i mjesto za šator. Svi su vegetarijanci i vegani i obožavaju sirovo povrće. Pri tom ništa nije besplatno; sve se plaća, ali ne novcem. Njihova se suradnja zasniva na principu razmjene i funkcionira savršeno.

– To je najbolje utržena hrana. Ja uzgojim pet kilograma mrkve, luka, krumpira, celera i drugog povrća kojim, umjesto da ga prodam na tržnici za 25 kuna, nahranim deset ljudi. Svatko od njih deset meni da po pet sati efektivnog rada dnevno, tako da ja 50 sati rada platim 25 kuna, odnosno pola kune po satu – objašnjava Macko. Na imanju su i Lauren i Matt, mladi engleski par koji je po završetku srednje škole došao kod Macka naučiti nove stvari. Životni stil im se sviđa i uživaju u poslu. Što je to što mlade iz cijelog svijeta nagoni da prevale tisuće kilometara kako bi volontirali kod čovjeka kojeg nikada prije nisu vidjeli?

– Ti ljudi nikada u životu nisu imali prilike uzeti ciglu, staviti na nju malo žbuke i napraviti zid. Nikada nisu malčirali vrtove kartonom, slamom i lišćem. Ovdje mogu sami učiniti ono što su prije vidjeli samo na filmu – ističe Macko.

>> Turisti, želite li mi čupati korov, to ćete platiti 30 kn po satu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije