DEA, FBI I EUROPOL SUDJELOVALI U AKCIJI GENERAL

Radoje Zvicer, odbjegli vođa kavačkog klana, među 19 je prijavljenih za krijumčarenje 2,5 tona kokaina

Crnogorski mafijaši
Screenshot/RTCG
19.07.2024.
u 10:19

Europol je pojasnio da je istragom ukupno obuhvaćeno 19 osoba, od kojih je devet uhićeno, četiri su u zatvoru od ranije, dok ih je pet u bijegu. Navode i da su uhićene osobe bliske raznim crnogorskim kriminalnim klanovima, a kako je kaznena prijava podnesena i protiv Zvicera, očito su kavački klan i njihovi "poslovi" bili na radaru DEA-e i FBI-a.

Devet uhićenih osoba, pet osoba za kojima se traga te ukupno 19 kazneno prijavljenih osoba, među kojima je i Radoje Zvicer, vođa crnogorskog kavačkog klana, rezime su akcije kodnog imena General, koja je realizirana u Crnoj Gori. Crnogorskoj policiji u uhićenju osoba koja se sumnjiče da su djelovale u sklopu Balkanskog kartela te proteklih godina sudjelovale u krijumčarenju više od dvije i pol tone kokaina, pomagale su Američka agencija za borbu protiv droga (DEA), FBI i Europol, koji je i izvijestio o realizaciji akcije te uhićenju, kako oni kažu, devet visoko pozicioniranih meta. Istraga, koja je prije koji dan okončana uhićenjem tih devet osoba, počela je nakon što su kolumbijska i australska policija tijekom 2020. i 2021. presrele pošiljke u kojima je nađena 1,8 tona kokaina, a ta je droga brodovima transportirana iz Južne Amerike u Europu i Australiju.

Europol je pojasnio da je istragom ukupno obuhvaćeno 19 osoba, od kojih je devet uhićeno, četiri su u zatvoru od ranije, dok ih je pet u bijegu. Navode i da su uhićene osobe bliske raznim crnogorskim kriminalnim klanovima, a kako je kaznena prijava podnesena i protiv Zvicera, očito su kavački klan i njihovi "poslovi" bili na radaru DEA-e i FBI-a. I to godinama. Riječ je, navodi Europol, o jednom od najozloglašenijih najnasilnijih crnogorskih kriminalnih klanova, a Zvicer se smatra odgovornim za više ubojstava počinjenih tijekom bespoštednog rata kavačkog i škaljarskog klana. Što se tiče drugih osumnjičenika, Europol pojašnjava da su neki od njih vodili svoje kriminalne organizacije, a svi skupa, smatraju Europol, DEA i FBI su dio Balkanskog kartela, jedne od najmoćnijih kriminalnih organizacija na svijetu.

U Europolu navode i da su devetorica uhićenih od ranije poznati crnogorskoj policiji i pravosuđu jer su se pojavljivali u mnogim ranijim istragama krijumčarenja droge. U tim istragama utvrđeno je da je Balkanski kartel igrao glavnu logiku u krijumčarenju ogromnih količina droge u EU i Australiju. Prethodno je ta droga nabavljena od južnoameričkih kartela te nakon toga, uglavnom brodovima, transportirana u EU i Australiju radi daljnje preprodaje. Tijekom akcije General crnogorska policija je pretražila 15 lokacija i u tim pretragama je zaplijenila velik broj dokumenta, 22 komada oružja, 722 komada streljiva, 15 vozila, dva čamca, luksuzne satove, novac...

Europol pojašnjava da se posljednjih godina balkanski kartel prebacio i na australsko narkotržište jer je nezakonita zarada od ilegalne prodaje kokaina tamo znatno veća no u EU. Opskrbna ruta uključuje Kolumbiju, Ekvador i Brazil, jer su to zemlje u kojima balkanski kartel nabavlja, odnosno kupuje kokain. I to direktno od tamošnjih kartela, jer su odavno iz tog posla izbacili posrednike. Kokain se transportira brodovima preko južne Europe i Afrike prema Australiji. Kilogram kokaina koji u južnoameričkim zemljama kao izvorištima stoji nekoliko tisuća eura, na australskom crnom tržištu može dosegnuti i više od 100.000 eura. Računica kriminalne zarade je tu više nego jasna.

VEZANI ČLANCI:

Inače, crnogorski mediji, izvještavajući o akciji General, navode da je u njoj osim Zvicera kazneno prijavljen i Damir Mandić, inače osuđen zbog sudjelovanja u ubojstvu Duška Jovanovića 2004., urednika Dana. Zvicera se sumnjiči za organizaciju krijumčarenja 1,570 kilograma kokaina u listopadu 2020. i 900 kilograma u srpnju 2021. iz Južne Amerike u Europu i Australiju. 

Akcija General dogodila se svega mjesec dana nakon što su u Cetinju ubijena dvojica pripadnika škaljarskog klana, dok su još dvojica bila ranjena. Ubijeni su nakon što su izašli iz blindiranog vozila, a paklena naprava, koja je aktivirana na daljinu, bila je skrivena u krošnjama drveća. Jedan od ubijenih bio je Dragan Roganović, koji je 2017. preživio atentat, a nekada je bio i tjelohranitelj Gorana Radomana, čovjeka koji se smatra prvom žrtvom u mafijaškom ratu kavačkog i škaljarskog klana. Radoman je ubijen 2015. u Beogradu, a rat crnogorskih klanova počeo je 2014. nakon krađe nekoliko stotina kilograma kokaina iz jednog stana u Valenciji.

VEZANI ČLANCI:

Zvicer, koji je godinama nedostupan crnogorskom pravosuđu, smatra se vođom kavačkog klana, u rujnu 2022. je preživio pokušaj atentata u Kijevu. Nakon toga je otišao u Panamu, pa se malo nakon toga pojavila vijest da je ubijen, što je demantirao njegov odvjetnik. Zvicerovo ime često se spominje u Beogradu na suđenju skupini Veljka Belivuka, koja je optužena i za zvjerska mučenja i ubojstva protivnika. To navodno uključuje i mljevenje ljudskih ostataka u ćevape, koje su potom slane Zviceru. Barem je tako tvrdio Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, koji je o tome javno pričao nakon uhićenja Belivukove skupine, mašući fotografijama osakaćenih i izmasakriranih ljudi. No prije tog trenutka, odnosno uhićenja, Belivuk i njegova ekipa su osim a Zvicera radili i za Vučića i njegovu partiju i bratiju, odrađujući svakakve prljave poslove.

FOTO Dan kad smo drhtali: Lani je Hrvatsku poharala 'oluja stoljeća', apokaliptično nevrijeme odnijelo četiri života

Crnogorski mafijaši
1/274

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije