Intervju

Rajko Ostojić: Nisam lobirao i nije bilo nikakvih paktova

sdp konvencija (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
03.06.2012.
u 21:30

Što se mene tiče, Bernardić bi morao biti naš kandidat za gradonačelnika Zagreba

Dan nakon velike pobjede novoizabrani potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić komentirao je optužbe za izborni inženjering i javno podržao ambiciju Davora Bernardića da se na lokalnim izborima iduće godine kandidira za zagrebačkog gradonačelnika.

Prvo ste s najviše osvojenih glasova izabrani u Predsjedništvo SDP-a, a potom ste osvojili najveći broj glasova i u utrci za potpredsjednika stranke. Kako tumačite te odlične rezultate?

Očekivao sam podršku svojih stranačkih kolegica i kolega, ali iskreno sam iznenađen tolikim brojem glasova i za člana Predsjedništva u prvom krugu i za potpredsjednika stranke u drugom krugu. Njihova podrška za mene je veliko priznanje i poticaj.

Mnogi kažu da bi rezultati bili potpuno drukčiji da s Bernardićem, Gordanom Marasom, vukovarskim gradonačelnikom Željkom Sabom, dijelom splitskog SDP-a okupljenog oko Marina Jurjevića i ekipom okupljenom oko Zlatka Komadine niste dogovorili snažan pakt. Zamjeraju vam i preagresivno lobiranje koje graniči s izbornim inženjeringom.

Nikakvog pakta nije bilo. Svi koji to govore, po mome mišljenju, ne samo da podcjenjuju nego i vrijeđaju razum i moralni integritet članica i članova SDP-a. Pa razgovori sa stranačkim ljudima naša su obveza. Razgovori sa stranačkim ljudima nisu lobiranja nego normalna i neophodna razmjena mišljenja. Jer ako nema razmjene mišljenja, nastaju šumovi u komunikaciji. Ili, kako to narod vrlo lijepo kaže, nakon šumova u komunikacijama postoji potencijalna opasnost da se “vlast odnarodi“. Mi u SDP-u ne bavimo se trgovinom, ni ljudima, ni položajima, ni glasovima, i svi su nam članovi stranke potrebni. Slažem se s predsjednikom stranke Zoranom Milanovićem da je naša Konvencija bila svijetli primjer kako se ponaša demokratska europska stranka.

Poznato je da ste podržavali Davora Bernardića na njegovu putu do vrha 
zagrebačke organizacije. Hoćete li ga podržati i u utrci za zagrebačkog gradonačelnika?

U SDP-u postoji uobičajena procedura isticanja kandidata za bilo koju funkciju, pa i za funkciju zagrebačkog gradonačelnika. Beru vrlo dobro poznajem i, što se mene tiče, dvojbe nema – Bernardić bi morao biti naš kandidat za gradonačelnika Zagreba.

Postali ste potpredsjednik SDP-a. Koliko s te pozicije doista možete utjecati na kreiranje stranačkih politika? Što treba mijenjati u politici SDP-a?

Naš program Plan 21 je odličan, ali moramo ga energičnije provoditi. Promjena nabolje nema preko noći i mislim da je toga svjesna većina građana, unatoč tome što neki stvaraju dojam kako izlaza uopće nema. Ipak, moramo pojačati empatiju prema svima onima koje je kriza najviše pogodila, a njih ima jako, jako puno

Komentara 76

OB
-obrisani-
21:40 03.06.2012.

. ...ovaj "indijanac" bez srama i stida ...i danas spominje plan21 ...

ŠI
šifra2
21:43 03.06.2012.

S planom 21 tonemo li tonemo u dubine ! Bernardić zajedno s Čovićem kroz Holding vrlo uspješno uništava Zagreb! Treba ih što prije sve zaustavit dok ne bude prekasno!

FE
feniks1
21:37 03.06.2012.

"Naš program Plan 21 je odličan, ali moramo ga energičnije provoditi." ------------------ Energičnije? Poskupljuj sve i i svakodnevno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije