koronavirus u svijetu

Zbog porasta oboljelih: Za ulaske u Sloveniju iz BiH, Srbije i Kosova uvedena karantena

Kontrola zdravlja putnika na granici između Slovenije i Italije
Foto: Borut Zivolovic/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
18.06.2020.
u 21:55

Amerika je postala epicentar globalnog izbijanja koronavirusa zabilježivši gotovo četiri milijuna infekcija i 204.000 smrti. Peru, Čile i Brazil posebno su teško stradali posljednjih tjedana.

U svijetu je zaraženo više od 8,3 milijuna ljudi te je najmanje 448.000 smrtnih slučajeva.

21:39 – Turska će idućih vikenda uvesti ograničeni policijski sat kako bi obuzdala širenje novog koronavirusa nakon postojanog rasta novozaraženih u posljednja dva tjedna.
 
Prvi policijski sat u trajanju od šest sati, od 9 do 15 sati po lokalnom vremenu,  bit će uveden u subotu u svim turskim gradovima tijekom prijemnih ispita za srednje škole, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova, prenosi turska državna novinska agencija. Izuzeti od zabrane kretanja bit će oni koji prate učenike na ispit i oni koji su već kupili karte za međugradske linije vlakova. Također će otvorene ostati samoposluge i pekare.

21:36 – Francuski nogometni prvoligaš St Etienne je objavio kako je pet osoba u klubu, pri čemu tri nogometaša pozitivno na koronavirus. Klub je testirao ukupno 92 osobe - 33 nogometaša, 21 člana stručnog stožera i 38 zaposlenika kluba. Tri nogometaša i dva profesionalca bili su pozitivni.

Svi su sada u kućnoj izolaciji, a klub nastavlja pripreme za početak nove sezone. Francuska liga jedna je od rijetkih u Europi koja je objavila kraj prvenstva odmah nakon izbijanja pandemije. Klubovi će novu sezonu započeti 23. kolovoza.

20:11 – Azerbajdžan je u četvrtak najavio da će ponovno uvesti karantenu stanovništva nakon skoka broja infekcija, manje od tri tjedna nakon što su olakšane mjere, uvedene protiv širenja koronavirusa.

"Režim stroge karantene bit će uspostavljen do 1. kolovoza" i to od nedjelje u Bakuu i drugim velikim gradovima, objavila je vlada u priopćenju. Vlada je istaknula da će stanovnici velikih gradova, među kojima je i prijestolnica Baku, moći napuštati domove samo uz posebno dopuštenje.

Trgovački centri, kina, restorani i kafići, muzeji i kozmetički saloni u tim gradovima ponovno će se zatvoriti nakon što su se otvorili 31. svibnja. Azerbajdžan je uveo mjere karantene 24. ožujka i nekoliko ih puta produljio.

Od početka lipnja, broj zaraženih koronavirusom u Azerbajdžanu koji ima oko 10 milijuna stanovnika se udvostručio i u četvrtak je bilo 11.329 zaraženih i 139 smrtnih slučajeva.

17:55 - Slovenska vlada postrožila je u četvrtak uvjete za ulazak putnika iz "trećih" država izvan EU-a, pa se od ponoći neće moći ulaziti iz BiH, Srbije i Kosova bez obvezne 14-dnevne karantene ili negativnog testa na COVID-19.

Te su zemlje u kojima se bilježi veći dnevni prirast oboljelih od koronavirusa stavljene na tzv. "crvenu listu" epidemiološki nesigurnih država na kojoj je već Sjeverna Makedonija.

Bugarska koja je dosad bila na "zelenoj listi" spuštena je u nižu "žutu listu" na kojoj se nalazi i nekoliko drugih država EU-a s lošijom epidemiološkom situacijom, odlučila je vlada.

17:10 - Kako bi privukla inozemne turiste uplašene koronavirusom španjolska vlada pokrenula je u četvrtak međunarodnu kampanju kojom nastoji poručiti da je zdravstveno sigurna zemlja te je najavila 4,2 milijarde eura vrijedan program pomoći svojim turističkim kompanijama.

Kampanju pod nazivom „Spain for sure“ (eng. Španjolska, sigurno) službeno otvaraju španjolski kralj i kraljica u muzeju Museo del Prado u Madridu i to samo tri dana prije nego što će vlada otvoriti granice stranim turistima.

16:35 - Srbija u posljednja dva dana bilježi nagli skok registriranih slučajeva korona virusa, u srijedu do 15 sati bilo ih je 96, a u zadnjia 24 sata još 94, uz po jedan smrtni ishod svakog dana.

Prema podacima Ministarstva zdravlja na službenoj mrežnoj stranici covid19.rs, u srijedu je testirano 6.098 osoba, a u četvrtak još 6.032, ukupno 325.613 za tri i pol mjeseca.

Uz 12.616 zaraženih od početka epidemije 6. ožujka, Srbija dosad ima 258 žrtava infekcije covidom-19, a postotak smrtnosti iznosi 2,04%.

Na bolničkom liječenju je 589 pacijenata, od kojih je 17 na respiratorima.

Ravnateljica nacionalnog Instituta za javno zdravlje "Dr. Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović za epidemiološku situaciju u Srbiji kaže da je "pod apsolutnom kontrolom... bez obzira na broj pozitivnih slučajeva".

"Virus na teritoriju naše zemlje ne pokazuje iste karakteristike niti se manifestira kao što je to bilo u ožujku. Imamo asimptomatske slučajeve i imamo kliničke slike koje su blage", ustvrdila je Jovanović za Radio-televiziju Srbije.

12:44 Novih 58 slučajeva koronavirusa potvrđeno je u četvrtak u Bosni i Hercegovini gdje je ukupni broj zaraženih od početka epidemije prešao 3200.

U protekla 24 sata testirano je 1077 uzoraka, pri čemu je zaraza potvrđena kod 33 osobe s područja Federacije BiH te kod 25 iz Republike Srpske. Novi podaci na razini su dnevnog prosjeka novozaraženih koje BiH bilježi već gotovo dva tjedna. Zdravstvene vlasti tvrde kako zasad nema razloga za uvođenje posebnih mjera i da je dovoljno pridržavati se fizičke distance, nositi nositi zaštitne maske i redovito prati ruke.

Najviše pojedinačnih slučajeva je u Banjoj Luci gdje je od srijede registrirano sedmero novozaraženih. Banja Luka je svo vrijeme epidemije u BiH najveće pojedinačno žarište sa 654 inficiranih ili više od 20 posto oboljelih u cijeloj državi. Od posljedica covida-19 do četvrtka je umrlo 168 osoba.

12:36 - Slovenija broji 8 novozaraženih, što je najveća broja u posljednjih mjesec i pol, a zaraženi dolaze iz Kopra, Ljubljanje i Krškog, kao i troje stranih državljana. Glavna infektologinja Bojana Beović u srijedu je naglasila kako bi trebali kontrolirati ulaske ''trećih'' zemalja država koje nisu u Europskoj uniji. 

Kako pišu mediji, vlada će danas donijeti odluke o ulasku slovenskih i stranih državljana iz takvih zemalja, a karantena bi mogla biti obavezna za one koji će u Sloveniju dolaziti iz  Albanije, Kosova, Sjeverne Makedonije i Bugarske.

8:26  – Rekordnih 78,5 milijuna ljudi u svijetu napustilo je svoje domove do kraja prošle godine bježeći pred ratovima i progonima, što je rekordna brojka u burnom desetljeću raseljavanja, objavili su u četvrtak Ujedinjeni narodi.

Restrikcije uvedene zbog pandemije COVID-19 općenito su usporile raseljavanje, no visoki povjerenik za izbjeglice Filippo Grandi ističe kako ga brine ekonomska kriza koju je izazvao koronavirus.

"Nema sumnje da će to povećati selidbu stanovništva, kako u regijama, tako i šire, primjerice prema Europi", rekao je.

7:54 – U Njemačkoj klaonici i tvornici za preradu mesa zaraženo je 657 radnika, a testirano ih je oko tisuću. Pogon na sjeverozapadu zemlje zatvoren je čim se posumnjalo u širenje zaraze među zaposlenicima, a svi su oni poslani u karantenu. 

Nastava je suspendirana te su lokalne vlasti zatvorile škole diljem regije do kraja mjeseca. Kancelarka Angela Markel pozdravila je stroge mjere te naglasila da se širenje virusa mora spriječiti.

Još oko tisuću radnika očekuje rezultate testa na koronavirus, prenosi BBC

6:35 – Meksičko ministarstvo zdravstva izvijestilo je u srijedu da su u toj zemlji potvrđena 4930 nova slučaja zaraze koronavirusom i 770 umrlih od toga virusa.

Time se broj ukupno zaraženih od koronavirusa povećao na 159.993 osoba, a njih 19.080 je umrlo. Meksička vlada priopćila je i da je stvarni broj zaraženih vjerojatno znatno veći od potvrđenih slučajeva.

6:34 – Peru je u srijedu zabilježio više od 240.000 ukupno zaraženih osoba koronavirusom, nadmašivši time i teško pogođenu Italiju, izvijestila je vlada te južnoameričke države.

Peru je, nakon što se pandemija pojavila početkom ožujka, brzo zatvorio svoje građane u karantenu. No, slučajevi zaraze koronavirusom ipak su eksplodirali u svibnju, dostižući i više od osam tisuća novozaraženih osoba dnevno krajem mjeseca. Od te bolesti umrlo je više od sedam tisuća Peruanaca, izvijestila je vlada.

Peru ima drugi najveći broj potvrđenih slučajeva COVID-19 u Latinskoj Americi, iza Brazila, i sedmi najveći na svijetu.

Amerika je postala epicentar globalnog izbijanja koronavirusa zabilježivši gotovo četiri milijuna infekcija i 204.000 smrti. Peru, Čile i Brazil posebno su teško stradali posljednjih tjedana.

Vlada u Peruu produžila je karantenu do 30. lipnja jer u nekim regijama i dalje raste broj zaraženih. U srijedu su zabilježena 3752 nova slučaja zaraze koronavirusom.

6:30 – Broj zaraženih koronavirusom u Crnoj Gori porastao je u srijedu na devet, nakon što je crnogorski Institut za javno zdravlje potvrdio sedam novih slučajeva infekcije.

Prethodno su crnogorske zdravstvene vlasti nakon što 42 dana uzastopce nisu zabilježeni slučajevi zaraze, registrirali dva slučaja infekcije kod stanovnika te zemlje koji su kratko boravili u BiH.

"Do srijede u 21 sat, laboratoriji Instituta analizirali su 200 uzoraka, od kojih je 193 bilo negativno, a sedam pozitivno na novi koronavirus. Četiri novooboljela kontakti su ranije potvrđenog slučaja, dok se kod tri novooboljela trenutačno traga za izvorom infekcije", priopćeno je iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje.

Crna Gora 1. lipnja otvorila je granice za 130 zemalja u kojima je broj aktivnih slučajeva manji od 25 na 100 tisuća stanovnika, među kojima je i Hrvatska, te je ukinula većinu mjera koje su donesene kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Početkom lipnja crnogorska vlada proglasila je kraj epidemije koronavirusa na svojem teritoriju nakon što 28 dana uzastopce, odnosno dva  perioda inkubacije nije zabilježen novi slučaj obolijevanja. Prethodno je 24. svibnja postala prva „corona-free“ država u Europi.

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar babinjak1984
babinjak1984
11:21 18.06.2020.

Tönnies Group se zove ta tvornica.

MA
Mamanac31
16:30 18.06.2020.

Jeftina radna snaga se zarazila, živeći u nikakvim uvjetima. Toga će biti isto među našim ljudima koji žive i rade u sličnim uvjetima. Dok god su ljudi željni jeftinog mesa po Lidl i Kauflandu (pitaj Boga je li i meso kontaminirano), bit će ovakvih stvari..

Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
07:06 18.06.2020.

Ovo nam je upozorenje da bi dolaskom kasne jeseni i zime i kod nas, ako se ne budemo držali mjera, moglo ponovo buknuti od uvezenih kliconoša ili pritajenih bez znakova bolesti. Stoga treba početi s pripremama mjera za zimsku sezonu kada su dišni putevi već ugroženi od "normalnih" dišnih bolesti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije