Novi Crobarometar

Raste nezadovoljstvo radom Vlade, no HDZ je i dalje uvjerljivo na vrhu popularnosti

Zagreb: Zastupnici lupanjem ometaju govor premijera Plenkovica
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/13
25.10.2023.
u 20:25

Najpozitivniji političar u Hrvatskoj ovog je mjeseca predsjednik Republike, Zoran Milanović, na kojega pozitivno reagira 46 posto ispitanika

Raste pesimizam i nezadovoljstvo radom Vlade, no HDZ je i dalje uvjerljivo na vrhu s 29,8 posto podrške ispitanika, prema Crobarometru, istraživanju javnog mnijenja u Hrvatskoj, kojeg donosi Dnevnik Nove TV. Slijedi SDP koji bilježi rast podrške te ima 13,4 posto. MOST je porastao na 9,2 posto podrške, a platforma MOŽEMO pala na 8,2 posto. Te su dvije stranke zamijenile mjesto u odnosu na rujan. Domovinski pokret ima podršku od 7,7 posto. 

Na šestom mjestu je HSU s 2,3 posto podrške. Slijedi HSS sa 1,7 posto te HNS sa 1,3 posto. HSLS i stranka Odlučnost i pravednost dijele 1,2 posto. Neodlučni birači još su uvijek značajna snaga u Hrvatskoj politici, a ovaj ih je mjesec 16,6 posto.

Što se tiče volje ispitanika da izađu na birališta, 68 posto ispitanih bi sigurno ili vjerojatno izašlo na izbore, 28 posto ispitanih sigurno ili vjerojatno ne bi, a četiri posto još ne zna bi li ili ne.

VEZANI ČLANCI:

Najpozitivniji političar u Hrvatskoj ovog je mjeseca predsjednik Republike, Zoran Milanović, na kojega pozitivno reagira 46 posto ispitanika. Slijede Božo Petrov, Ivan Penava, Tomislav Tomašević te Andrej Plenković. Na čelu najnegativnijih jest Milorad Pupovac, a slijede Andrej Plenković, Gordan Jandroković, Hrvoje Zekanović te Zlatko Hasanbegović. 

U usporedbi pozitivnog i negativnog doživljaja, jedino je predsjednik Republike u plusu - za jedan posto. Božo Petrov je na minus pet, Karolina Vidović Krišto na minus 6, Ivan Penava na minus 12, a Davorko Vidović na minus 13.

Čak 71 posto ispitanih ne podržava rad Vlade, što je za 6 postotnih bodova više nego u rujnu. I dalje je podržava 23 posto, dok 6 posto ne zna, odnosno nema stav. 73 posto ispitanih misli da država ide u krivom smjeru, što je povećanje za 4 postotna boda u odnosu na prošli mjesec. 23 posto vjeruje da je Hrvatska na dobrom putu, a 6 posto nema stav.

Istraživanje je provedeno između 1. i 22. listopada na uzorku od 993 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske.

VIDEO Cirkus u Saboru: Plenković govori, a oporba ga pokušava nadglasati lupanjem

Komentara 4

FR
FraneTente1861
05:50 26.10.2023.

Dobro je da partizanski Mozemo je u padu.Izgleda da prava desnica se jaca.Most treci a DP solidan s najvecim rastom zadnji godinu dana!

PA
Pajdo
23:16 25.10.2023.

Tko povisuje plaće tko povisuje mirovine zadnjih 20 godina.

DU
Deleted user
22:17 25.10.2023.

Na izborima HDZ će imati najmanje 40%. Uz ovakvu jadnu oporbu i 45%.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije