15.11.2015. u 12:15

Milanović i Grabar-Kitarović si na ovoj opasnoj temi neće konkurirati, no na Pantovčaku od Milanovića očekuju da nastupi ''odlučnije i čvršće''.

To što je Hrvatska u poslijeizbornom vakuumu, bez parlamenta, ne zna se tko će biti premijer, ne pomaže u situaciji kada se u Francuskoj dogodio strašan teroristički napad, a dnevno kroz RH opet teče 9000 migranata. No, bez obzira na to, "tehnički" premijer i predsjednica RH u drugi plan stavljaju poslijeizborne konzultacije i kalkulacije. Hrvatske obavještajno-sigurnosne službe, na sreću, također ne ovise o političkom vakuumu i provode "vrlo živu" razmjenu podataka i saznanja s partnerskim službama. Na prvom mjestu svima sada jest – sigurnost hrvatskih građana. Milanović i Grabar-Kitarović si na ovoj opasnoj temi neće "konkurirati" premda na Pantovčaku i ovdje od Milanovića očekuju da nastupi "odlučnije i čvršće".

Vjerojatno se to odnosi na pitanje jače kontrole i nadzora migrantskog vala, o čemu se premijer i predsjednica razlikuju od početka krize. Za nju je ovaj val primarno sigurnosno pitanje i zato upozorava na posljedice, dok premijer gleda kako će se što prije "otresti" problema, a sve drugo je "teorija urote". Kada Milanović u svom obraćanju nekoliko puta inzistira da ne treba povezivati migrantsku krizu s ratom s teroristima u Parizu, to radi da bi smirio naciju jer je njemu humanitarni aspekt u prvom planu i zato da migrante i dalje ekspresno provozi kroz RH. Premda na Pantovčaku misle drukčije i ne žele se praviti da ne vide pravilnost plana da se najprije valom migranata protrese stabilnost europskih država, pa onda udari i aktiviranjem terorističkih ćelija, slažu se da je, nakon sigurnosti građana, drugi imperativ – blokirati pokretanje ksenofobije u RH prema islamu i muslimanima. Hrvatska je, naime, "ogledni primjer" integracije muslimanske zajednice u društvo te bi pokretanje ksenofobije to uništilo. Kada Milanović kaže da je RH puno mirnija država od Francuske, to jest točno, no djelomično jer – u našem susjedstvu nije mirno. Naprotiv, prema izvješćima SOA-e, opasnost za terorističke napade i na RH predstavljaju povratnici iz rata u Siriji.

Takvih utreniranih islamista ima 50-ak, a većinom se nalaze u BiH. Riječ je o detektiranim islamistima i oni jesu pod "brutalno efikasnim" nadzorom. No, na ratišta na Bliski istok iz tzv. regije otišlo je i više od tisuću boraca, a to jest problem! Je, islamisti na taj način siju "ćelije" po Europi i aktiviraju ih kad se odluče na odmazdu. Kao u slučaju Pariza, gdje je, smatra se, riječ o odmazdi zbog likvidacije Ashrafa Ali al-Gharabalija, vođe egipatskog ogranka Islamske države (koji je dao obezglaviti i Hrvata Tomislava Salopeka). Dok u valu migranata Milanović ne vidi opasnost, na Pantovčaku su zabrinuti što će se u RH dogoditi kada krene povratnički val, koji Njemačka najavljuje, s namjerom da RH bude hotspot. Zabrinuti su i zbog izgledne promjene izbjegličke rute, uskoro kroz BiH, što onda prijeti premještanjem problema znatno dublje u hrvatski teritorij.

Pantovčak je zabrinut i zbog postavljanja žice u Austriji i Sloveniji jer je to apsurdno s obzirom na to da Europa stavlja žicu "kada oni koji su trebali ući već jesu unutra". Problem predstavlja, kažu stručnjaci, i oko 50.000 izbjeglica koje na početku hrvatske službe nisu registrirale niti im uzele otiske, a ni utvrdile identitet. Nitko ne zna gdje su oni sada. Da ima razloga za zabrinutost, potvrđuju i nađeni mobiteli koje su migranti odbacili na putu, a naše službe na njima pronašle šifrirane obavijesti, ali i karte minskih polja između Srbije i RH, do kojih obične izbjeglice i ne mogu doći. Francuzi sad govore o "ratu" i kažu da će postupati "bez milosti". Rat i bez milosti? To, izgleda, postaje nova europska realnost. 

>> Predsjednica poslala poruku suosjećanja: Hrvatska stoji uz narod Francuske 

>> U Parizu poginuo Hrvat Milko Jozić iz Belgije! Policija pretražila pariški hotel zbog lažne dojave o bombi

Komentara 1

Avatar Vrijeme
Vrijeme
13:54 15.11.2015.

Sve sto ste dosad ocekivali "odlucnije i cvrsce", pokazalo se pogresno i lose. Nekima treba mrznja i strah da bi se odrzali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije