o teškim optužbama

Ravnatelj: Dječak nije bio zlostavljan u Psihijatrijskoj bolnici Lopača

zlostavljanje
Foto: Thinkstock
29.12.2014.
u 12:52

Navodno je dječak dvije godine bio silovan, prisilno tetoviran, a tjerali su ga na preprodaju droge, maltretirali i tukli.

Tragom saznanja o seksualnom zlostavljanju 14-godišnjeg dječaka udruga Kreativa iz Zagreba 24. prosinca javno je optužila sustav skrbi za djecu zbog zataškavanja ovoga slučaja u čemu ih je podržao i predsjednički kandidat Ivan Vilibor Sinčić.

Dječak je, prema riječima predsjednice udruge Marije Žnidarec, devet mjeseci boravio u Psihijatrijskoj bolnici Lopača na riječkom području, a sada je štićenik Doma A. G. Matoš. Navodno je dječak dvije godine bio silovan, prisilno tetoviran, a tjerali su ga na preprodaju droge, maltretirali i tukli. Žnidarec je izjavila da je Udruga Kreativa kontaktirala ravnateljicu zagrebačkih dječjih domova Jasnu Ćurković Kelava, koja se navodno ogradila od takvih prozivki. Ni predstojnica Dječjeg doma Antun Gustav Matoš Đurđića Čačić nije imala spoznaja o tome zlostavljanju, ali je najavila da će o svemu obavijestiti policiju.

Dječak je štićenik Doma A.G. Matoš od 17. veljače 2014. godine. Na teške optužbe upućene na adresu Psihijatrijske bolnice Lopača danas je odgovorio ravnatelj ove ustanove Radmir Rakun.

- Prvo što bih htio naglasiti da su u članku navedene informacije koje su difamativne, i u konačnici neistinite u dijelu koji se tiče Psihijatrijske bolnice Lopača. U ovoj se bolnici liječe kronični duševni bolesnici, nažalost i dječje i adolescentne dobi. Vrlo često se radi o jako teškim slučajevima sa kojima su mnoge institucije već izgubile bitku. Djelatnici bolnice sa svojim pacijentima postupaju sukladno pravilima struke o čemu ja kao ravnatelj ustanove, a i ostali liječnici kao i srednje medicinsko osoblje jako i neprestano vodimo računa, usprkos tome što su često u radu sa ovim pacijentima ugroženi i naša sigurnost i zdravlje. Upravo zato postoji čitav niz protokola o postupanju, koji su praćeni dokumentacijom, upravo kako bi se izbjeglo pogrešno postupanje u radu. Imali smo problema prije šest godina upravo iz razloga nepoštivanja protokola u postupanju, nakon čega se i te kako inzistira na njihovom poštivanju. Stoga odgovorno tvrdim da niti jedan 14-šestogodišnjak nije zlostavljan u našoj bolnici kao što je i neistinito objavljeno da je itko tukao nekoga, bio na silu tetoviran i silovan, tjeran prodavati drogu i sl. u našoj bolnici. Isto ako se je negdje desilo doista je strašno i za svaku osudu. Pozdravljamo  postupanje gđe ravnateljice Doma  “A.G. Matoš  “koja je obavijestila nadležne institucije koje su i zadužene da provedu istražne radnje, što je u potpunosti ispravno i jedini pravi put, a ne zlorabiti djecu u svrhu svoje predizborne kampanje. Neosnovano i neprovjereno iznošenje neistinitih informacija narušava ugled naše bolnice i svih njenih djelatnika, a govori više o osobama koje na takav način plasiraju informacije. Odgovornost za javno izrečenu neistinitu informaciju snosi osoba koja ju je izrekla uključujući i zakonom predviđene sankcije. Što se tiče medija i oni snose odgovornost u dijelu objavljivanja neprovjerenih informacija, što sigurno nije u interesu javnosti i nije objavljeno u dobroj vjeri. Sve to ponukati će nas da poduzmemo zakonom predviđene korake - kazao Rakun.

>>Štićenika (14) dječjeg doma silovali, drogirali i nasilno tetovirali

Komentara 2

MX
Mister X
14:01 29.12.2014.

,informacije koje su difamativne, nažalost i dječje i adolescentne dobi. kazao Rakun.

OB
ObrenM
18:19 29.12.2014.

Bas me zanima rezultat sankcija koje ce poduzeti pravedni ravnatelj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije