Crveni križ

Ravnateljica senjskog Crvenog križa prijavljena za zloporabe 'teške' 140.000 kuna

Crveni križ
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
11.04.2022.
u 15:02

Ravnateljice senjskog Crvenog križa prijavljena je za zlouporabe položaja i ovlasti te povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga kojima je nezakonito pribavila gotovo 140.000 kuna.

Ravnateljice senjskog Crvenog križa prijavljena je za zlouporabe položaja i ovlasti te povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga kojima je nezakonito pribavila gotovo 140.000 kuna.

Ličko-senjska policija izvijestila je, ne otkrivajući identitet, da je nad 64-godišnjom ravnateljicom pokrenula kazneni progon zbog sumnji u nezakonitosti počinjene od 7. siječnja 2015. do 24. prosinca 2019.

Navode da je "kao ravnateljica pravne osobe sa sjedištem u Senju" zlouporabila svoj položaj i ovlasti te protivno Zakonu o udrugama "samostalno, fiktivno osnovala tijela pravne osobe krivotvorivši potpise predsjednice skupštine i članova odbora na statutu, a potom i druge odluke i dokumente koje donose skupština i odbor".

28.12.2021., Petrinja - Crveni kriz konferencija za novinare - izvjestaj o donacijama nakon potresa. Photo: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Glasnogovornica ličko-senjske policije Maja Brozičević pojasnila je za Hinu da je ravnateljica sama donosila sve odluke, na način da je u radna tijela pravne osobe imenovala ljude koji nisu ni znali da su imenovani pa nisu ni sudjelovali u donošenju odluka.

Terete ju i da je protupravno koristila službenu kreditnu karticu "za kupnju roba i usluga u privatne svrhe" i plaćala s poslovnog računa bez opravdanja stvarnog utroška te je prisvojila mobilni uređaj i tablet. Time je ukupno pribavila protupravnu imovinsku korist od najmanje 138.405 kuna.

Ravnateljica je osumnjičena i da nije vodila poslovne knjige koje je bila dužna voditi sukladno Zakonu o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije