Sastanak u Washingtonu

Obama i Merkel prijete Putinu oštrijim sankcijama zbog Ukrajine!

Obama i Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/9
02.05.2014.
u 20:12

– Mi nećemo imati drugog izbora nego da pojačamo sankcije ne bude li se Rusija pridržavala ženevskih i drugih dogovora i to do ukrajinskih predsjedničkih izbora koji su zakazani za 25. svibnja – rekao je Obama

Njemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsjednik Barack Obama u petak su četiri sata razgovarali iza zatvorenih vrata Ovalnog ureda u Washingtonu. Potom su u vrtu Bijele kuće novinarima otkrili da su dogovorili jedinstveni stav oko Ukrajine i zaprijetili Moskvi širim i oštrijim sankcijama ako uskoro ne promijene svoj stav i ponašanje.

– Mi nećemo imati drugog izbora nego da pojačamo sankcije ne bude li se Rusija pridržavala ženevskih i drugih dogovora i to do ukrajinskih predsjedničkih izbora koji su zakazani za 25. svibnja – rekao je Obama.

– Daljnje sankcije će zaista biti neizbježne – složila se Merkel.

Oboje čelnika jasno je ponovilo da će sljedeći korak biti nametanje sankcija dijelovima ruske ekonomije ili vojske i na području energije, ali nisu otkrili pojedinosti takvih planova. Obama je rekao da Putina treba odvratiti od njegovih planova i da je mir jedini prioritet. Obama i Merkel poručuju da Europa mora biti energetski neovisnija te su usuglašavali teme za razgovore koje će Europska unija održati s Ukrajinom i Rusijom kasnije ovog mjeseca o cijeni prirodnog plina, pokušavajući izbjeći bilo kakve prekide u opskrbi.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

(Foto: Reuters/Pixsell)

Moskva je nedavno podignula cijenu plina isporučenu u Ukrajinu na 485 dolara po tisuću prostornih metara od prijašnjih 268,50 dolara, i zaprijetila da će ograničiti isporuku ako Kijev ne prihvati novu cijenu i otplati dug od 3,5 milijarde dolara. Dvoje čelnika ponovilo je da se kriza treba rješavati diplomatskim, a ne vojnim putem dok su u Bijelu kuću stizale informacije kako su ruske snage u petak oborile ukrajinske helikoptere, a prelazna ukrajinska vlada pokrenula svoju prvu veliku ofenzivu protiv pobunjenika na istoku. Merkel je Obami otkrila da je s Putinom razgovarala 13 puta od početka krize u Ukrajini, vjerojatno više nego bilo koji drugi europski lider i da će nastaviti komunikaciju ako to može poboljšati nade za mirno okončanje krize. Upravo zbog tog angažmana Obama smatra da Merkel ima ključnu ulogu u zaustavljanju drugih zemalja EU u mekšem stavu prema sankcijama koje SAD želi pojačati prema Rusiji.

– Mi možemo razumjeti Putinova razmišljanja, ali ne možemo prihvatiti stil ponašanja u kojem se teritorijalno ulazi u drugu zemlju i narušava njezin integritet i samostalnost – poručeno je nakon sastanka Merkel i Obame.

Dvoje čelnika priznao je da postoje razlike kada je u pitanju američki špijunski nadzor u inozemstvu i da će na tim nedostacima nastaviti raditi. Merkel je diplomatski kazala da imaju razlike u mišljenju koje prevladavaju. Obama je rekao da njemačku lidericu smatra najboljom prijateljicom među političarima u svijetu i zahvalio se na prošlogodišnjem gostoprimstvu njegovoj obitelji u Berlinu. I na taj je način pokušao ublažiti neugodnu situaciju nastalu otkrivanjem informacije da je Agencija za nacionalnu sigurnost deset godina prisluškivala mobitel njemačke kancelarke, što je otkrio najpoznatiji američki zviždač Edward Snowden.

New York Times piše da je SAD odbio dopustiti pristup arhivi NSA i dostaviti podatke o aktivnostima te Agencije u Njemačkoj pa je Merkel željela tu neugodnu situaciju razriješiti osobno s američkim predsjednikom. Nakon međusobnih optuživanja Berlina i Washingtona susret u Ovalnom uredu politička je poruka da se može u dogovoru nastaviti suradnja dvije značajne svjetske države, a posebno je njihov dogovor bitan u trenutku kad žele dogovoriti strategiju kazne Vladimira Putina za njegove postupke u Ukrajini.

>> Putin mi je rekao da želi kontrolu nad cijelom Ukrajinom

Komentara 60

Avatar noemy-no
noemy-no
22:56 02.05.2014.

A tko je gospodja Merkel da govori u ime svih clanica Evropske unije. Gospodja Merkel nije nasa politicarka, i zamolila bi je da ne govori u ime nasih zemalja. Ova se sastaje okolo po svijetu, glumi gazdaricu Evrope, a nitko ziv je od EU gradjana ne moze na oci gledati. Pitajte Grke, Italijane, Spanjolce, Britance etc sta misle i Njemcima i Merkelici. Ma koja aroganza, vuk dlaku mijenja, a cud nikad, dobro se reklo.

Avatar Josip Kir
Josip Kir
21:07 02.05.2014.

EI Indio . . . Monika je mlađa

Avatar Ivica-Dragec
Ivica-Dragec
22:38 02.05.2014.

To Vladek , pokazao si im di su im granice .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije