INOVACIJA U NEUROKIRURGIJI

Razvijena nova metoda operacije velikog tumora mozga kroz obrve: Pacijent može otići kući već idući dan

Foto: Pixabay
1/3
25.10.2024.
u 11:33

"Radeći ovo laparaskopskim pristupom kroz obrvu, tehnički je zahtjevnije, ali je potrebno vjerojatno pola vremena - ako ne i manje", rekao je neurokirurg Giamouriadis.

Kirurg koji radi u Škotskoj razvio je način uklanjanja tumora na mozgu veličine jabuke kroz obrve pacijenata, što se smatra prvim takvim zahvatom u svijetu. Neurokirurg Anastasios Giamouriadis iz zdravstvene službe NHS Grampian prilagodio je postojeću laparaskopsku tehniku za uklanjanje tumora koja ostavlja znatno manje ožiljaka od običnih kraniotomija. Promjena omogućuje Giamouradisu uklanjanje mnogo većih tumora s prednjeg dijela mozga nego prije, a neki su navodno veličine velike jabuke.

Novoj metodi također je potrebno mnogo manje vremena da se provede, što znači da su operativni timovi manje umorni kada je postupak konačno gotov. Giamouradis i njegov tim do sada su izveli novi zahvat na 48 pacijenata, a mnogi od njih mogli su napustiti bolnicu dan nakon zahvata. "Modificirao sam i razvio tehniku ​​sa svojim timom i operiramo vrlo velike tumore mozga u prednjem dijelu mozga i sve do sredine mozga", objasnio je.

To ima značajan pozitivan učinak za pacijenta. “Kod normalnih, opsežnih kraniotomija, duljina operacije je obično oko osam sati, a pacijenti će provesti dane u bolnici. Radeći ovo laparaskopskim pristupom kroz obrvu, tehnički je zahtjevnije, ali je potrebno vjerojatno pola vremena - ako ne i manje", rekao je. "Pacijent će otići kući drugi dan i vratiti se normalnom životu u većini slučajeva unutar tjedan ili dva", rekao je.

POVEZANI ČLANCI:

>> FOTOGALERIJA Želite li izbjeći bolove u leđima, obavezno izbjegavajte ovih sedam vrsta obuće!

1/8

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije