prelazi se na modularnu nastavu

Reforma strukovnog obrazovanja: Učit će o proširenoj stvarnosti, održavanju 3D uređaja...

storyeditor/2024-05-31/PXL_300519_24855046__1_.jpg
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/2
01.06.2024.
u 20:45

Promijenjeni su i ispisani novi kurikuli za zanimanja koje će birati budući srednjoškolci, a trenutno su dostupni na javnom savjetovanju koje će potrajati do sredine lipnja.

Grafičko komuniciranje, tehnička mehanika, osnove 3D dizajniranja, digitalno crtanje, poslovna komunikacija, tehnički materijali, tehnička mehanika – samo su neki od strukovnih predmeta s kojima će se u prvom razredu srednje škole susresti učenici koji će se opredijeliti za smjer tehničara 3D tehnologije. Riječ je o novom kurikulu u sektoru strojarstva, brodogradnje i metalurgije koji je pušten na javnu raspravu, a koji je samo mali dio velike reforme strukovnog obrazovanja u Hrvatskoj u kojoj učenici prelaze na modularnu nastavu.

Program počinje od 2025.

Do četvrtog razreda učenici koji će ubuduće upisivati ovaj smjer svladat će naprednu animaciju, proširenu stvarnost, održavanje 3D uređaja, ali i 3D modeliranje u protetici i medicini. Učit će kako oblikovati 3D model pomoću CAD/CAM tehnologije, kao i generirati kod obrade strojnog djela i simulirati proces obrade ili izraditi strojni dio na numerički upravljanom alatnom stroju.

Obrazovni program kojim se stječe kvalifikacija Tehničar za 3D tehnologije/ Tehničarka za 3D tehnologije završava provjerom strukovnog znanja i vještina te samostalnosti i odgovornosti. Provjera se provodi izradom i obranom završnog rada koji uključuje praktični rad te provjerom ostaloga strukovnog znanja i vještina predviđenih ishodima učenja kurikula. Na kraju školovanja učenici koji će se po modularnoj nastavi obučavati za ovo zanimanje koje prema najavama Ministarstva počinje od školske 2025./2026. godine morat će prikupiti ukupno 241 CSVET bodova, od čega se 102 boda odnose na predmete općeg obrazovanja te izrađen i obranjen završni rad, a ostatak bodova odnosi se na strukovne predmete i praksu.

VEZANI ČLANCI: 

Baš kao i u ovom smjeru, promijenjeni su i ispisani novi kurikuli za sve i jedno zanimanje koje će birati budući srednjoškolci, a trenutno su dostupni na javnom savjetovanju koje će potrajati do sredine lipnja. Učenici koji će pak upisivati smjer turističkog tehničara destinacije suočit će se s četiri godine školovanja u kojima se velika pozornost pridaje stranim jezicima, i to engleskom, njemačkom i francuskom, tržišnim i turističkim zakonitostima, održivom razvoju, ali i poduzetničkoj i financijskoj pismenosti.

Agroturizam, kamping turizam...

Oni će se suočiti s obveznim strukovnim modulima od kojih su neki turistički sustav, pravo i poduzetništvo u turizmu, uvod u umjetnost, konkurentnost u turizmu, zavičajna baština, posredničko poslovanje u turizmu, ali i psihologija u turizmu. Učit će i o destinacijskom menadžmentu, ali i idejnim projektima u turizmu. Učenici koji će se odlučiti za ovaj smjer morat će izabrati i izborne predmete a odabir će im biti između ostalog agroturizam, kamping turizam, nautički turizam, prodajna priča ili španjolski jezik. Do kraja svog školovanja morat će prikupiti 243 boda, a praktičan rad za njih će se odvijati u specijaliziranim učionicama/praktikumima, školskim radionicama, regionalnim centrima kompetentnosti ili kod poslodavca. I oni kao i učenici koji će birati smjer 3D tehničara moći će nakon uspješno završenog školovanja pristupiti ispitima državne mature i nastaviti, požele li to, svoje obrazovanje na visokoobrazovnim institucijama.

>>> FOTO Norijada 2024.

storyeditor/2024-05-31/PXL_300519_24855046__1_.jpg
1/98

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije