PRODAVANJE MAGLE Pompozno najavljivani zakon ne rješava problem nasilja

Registrirani nasilnici moći će na utakmice SP-a u rukometu

13.01.2009.
u 17:42

Mogućnost da nasilnici kojima je zabranjen dolazak na nogometne stadione stvaraju nerede u nekim drugim sportskim objektima jedna je od stvari koja bi se trebala doraditi u Zakonu o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima.

Naime, sadašnji zakon i izmjene koje je Vlada prošlog tjedna uputila u proceduru predviđaju zabranu nazočnosti određenim natjecanjima za izgrednike, ali nigdje se ne navodi da bi se to moglo odnositi na sva sportska natjecanja. Tako bi registrirani nasilnici s nogometnih terena bez problema mogli, primjerice, doći na utakmice Svjetskog prvenstva u rukometu i ondje stvarati nered.

– Vjerujem da će navijanje na Svjetskom rukometnom prvenstvu biti nešto sasvim drukčije nego na nogometnim utakmicama. Uostalom, našu rukometnu reprezentaciju navijači prate od 2003. godine i nikad nije bilo incidenata. To što navijači koji imaju zabranu dolaženja na nogometne stadione mogu doći na rukomet ne bih komentirao. Uostalom, otkud mi znamo koji navijači imaju zabranu, a koji ne. Nama je važno da naša reprezentacija ima paklenu podršku bez obzira na to u kojem gradu igra – rekao je Damir Poljak, glavni tajnik Hrvatskog rukometnog saveza.

Osim te nespretnosti, u analizi prijedloga izmjena zakona koji je u Sabor poslan po hitnom postupku vidljivo je da one i nisu tako povijesne kako se to pompozno najavljivalo te da će se njima teško uspjeti zaustaviti nasilje na terenima. Usporedbom samo nekoliko članaka koji govore o nazočnosti prekršajnog suca kako bi izgrednici mogli biti odmah kažnjeni ili o mogućnosti prekida utakmice vidljivo je da su te odredbe navedene i u postojećem zakonu.

Problem je, što svi i priznaju, da se odredaba zakona gotovo nitko ne pridržava. Na većini stadiona nema odgovarajućeg videonadzora, kao ni dovoljnog broja ulaza i izlaza kroz koje bi gledatelji mogli relativno brzo napustiti stadion u slučaju potrebe.

Liste izgrednika kojima se po zakonu ne smiju prodavati ulaznice nisu poslane prodavačima ulaznica, a unatoč mogućnosti, nije izrečena nijedna zatvorska kazna za ponovljene prijestupe... U Vladi su optimistični jer smatraju da sada postoji više volje za zaustavljanje nasilja. No, jedno je sigurno, zbog povećanja novčanih kazna, državna blagajna bit će punija.


Fašizam kažnjiv i po sadašnjem zakonu

Premijer Sanader je prilikom prihvaćanja zakonskog prijedloga u Vladi rekao da poklik “Za dom spremni!” nije domoljuban jer su pod njim ubijani ljudi. No, i sadašnji zakon poklike ili transparente kojima se vrijeđa na rasnoj, nacionalnoj, vjerskoj ili drugoj osnovi smatra protuzakonitim ponašanjem, a takvo ponašanje kažnjivo je i po odredbama nekoliko drugih zakona.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije