RUPE U ZAKONU Nakon što je prošli tjedan nađen predozirani vozač

Registriranom narkomanu ne mogu uzeti dozvolu i auto

17.05.2009.
u 17:33

ZAGREB – Vozači pod utjecajem heroina najopasniji su vozači jer mogu zaspati za volanom ili mogu u krizi bezumno juriti cestom, misleći samo na to kako se dokopati droge.

Prošli tjedan policija je u besvjesnom stanju našla profesionalnog vozača kamiona od 40 tona, koji se predozirao heroinom. Riječ je o liječenom ovisniku, Srbijancu Goranu Š. (32), koji je vozio kamion za Beograd, a nađen je u parkiranom teretnjaku u Jankomiru.

Razbili vrata
Pronašli su ga građani i pozvali policiju, a vatrogasci su razbili vrata i izvukli ga van. Policija ga je prevezla u bolnicu Sveti Duh, a krajem tjedna priveden je prekršajnom sucu zbog zloporabe droga, te istražnom sucu zagrebačkog Županijskog suda.

Osim što će se morati liječiti od ovisnosti, Goran Š. zaradio je i kaznenu prijavu zbog zloporabe droga. Priveden je na Županijski sud u Zagrebu gdje ga je ispitao istražni sudac te mu odredio zadržavanje. O uhićenju profesionalnog vozača obaviješten je i poslodavac koji je, kako neslužbeno doznajemo, odmah poslao drugog zaposlenika po tvrtkin kamion. Naime, policija nije imala zakonske osnove oduzeti vozačku dozvolu i kamion jer je bio parkiran i nije vozeći kamion počinio nikakvo kazneno djelo.

Rupa u zakonu zbog koje se kamion vraća ovisniku i ne oduzima mu se vozačka dozvola jer u vožnji nije počinio kazneno djelo nekog drugog vozača na cesti može stajati života. Srećom, u ovom slučaju poslodavac je slanjem drugog vozača izbjegao takvu mogućnost.

Psihijatar Slavko Sakoman kaže da ovisnici za volanom zahtijevaju suradnju pravosuđa, policije i liječnika i da ovisnik s početka priče, koji se predozirao heroinom, nikako ne bi smio sjesti sutradan za volan dok ga ne pregleda liječnik specijalist, koji će ocijeniti njegovu vozačku sposobnost i “pokriti” ga odgovarajućom terapijom. Kako liječnici u praksi rješavaju slučajeve kada im na liječenje dođe ovisnik o drogama, a za kojeg znaju da vozi?

- S jedne strane moramo voditi računa da ne odamo liječničku tajnu i policiji kažemo da imamo ovisnika koji u džepu ima vozačku dozvolu i auto a, s druge, moramo biti svjesni društvene odgovornosti i da bi taj ovisnik mogao prouzročiti nesreću.

Više zla
Ako bismo prijavili policiji svakog ovisnika koji se dođe k nama liječiti, a koji ima vozačku dozvolu, koliko bi se ovisnika k nama došlo liječiti?

Ne bi nam nitko došao na liječenje i od tih prijava bi vilo više zla nego koristi. Moramo voditi računa da je bolje da se liječe nego da uopće ne dođu k nama i voze drogirani.

Zato ih zaštitimo od stigmatizacije otkrivanja liječničke tajne, a zaprijetimo im prijavom, s nekima se sami dogovorimo da vozačka ostane kod nas dok ne budu čisti, a interveniramo i u obitelji da im ne daju automobil i tako imamo, narodski rečeno vuk sit, koza cijela, kaže dr. Sakoman.


Najopasniji su ovisnici o heroinu

Dr. Sakoman ističe da stabilni ovisnici koje je pregledao specijalist i koji su na terapiji metadonom mogu voziti automobil, a najopasniji su ovisnici o heroinu jer mogu zaspati za volanom ili u krizi juriti automobilom misleći samo na to kako nabaviti drogu te pritom nekoga ubiti. Policija posljednjih godina, u kontrolama prometa, pogotovo vikendom, osim na alkohol, vozače zna testirati i na drogu, a otkriveni su najčešće pozitivni na marihuanu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije