Rehn: Na Hrvatsku i Sloveniju se treba ugledati cijela regija

Olli Rehn
Foto: REUTERS
1/2
05.11.2009.
u 14:45

Potpisivanjem Arbitražnog sporazuma poslali smo dobru poruku cijelom jugoistoku Europe da ćemo pružati podršku našim susjedima na putu za Europu - ustvrdila je premijerka Jadranka Kosor na početku današnje sjednice Vlade.

Jučer smo pokazali da smo spremni graditi mostove, a potpisom Sporazuma smo podržali kulturu njihova građenja. Uvijek je jednostavnije rušiti, ali puno teže graditi mostove tamo gdje postoje sporovi i problemi - konstatirala je predsjednica Vlade Jadranka Kosor na početku današnje sjednice Vlade.

- Jučerašnji dan bio je onaj kad smo otvorili novu knjigu u odnosima Hrvatske i Slovenije, bio je to dobar dan - odvojili smo pregovore od graničnog spora, dogovorili da se on riješi na Arbitražnom sudu i prema pravilima međunarodnog prava - analizirala je učinke jučerašnjeg potpisivanja.

- Poslali smo dobru poruku cijelom jugoistoku Europe da ćemo pružati podršku našim susjedima na putu za Europu - rekla je Kosor koja očekuje kako će uskoro u Saboru dobiti potporu i za ratifikaciju Sporazuma.

Već danas, nakon sjednice Vlade, premijerka će poslati pismo predsjedniku Europske komisije Joseu Barrosu, budući da on u sklopu Arbitražnog sporazuma određuje listu sudaca koji će odlučivati o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije, u kojem će ga obavijestiti o potpori cijelom procesu.

Nakon dojmova iz Švedske, ministar financija Ivan Šuker iznio je svoje dojmove sa 26 prezentacija na kojima je predstavljao vrijednosne papire Republike Hrvatske u nadi da ih u što boljim uvjetima - proda. Pohvalio je veliki interes investitora koji je uočio na deset dana "roadshowa", te vjeru financijskog tržišta u ono što se događa u Hrvatskoj.

- 161 investitor iz 27 zemalja izrazio je želju da kupi obveznice Hrvatske, od čega ulagači iz SAD-a čine 55 posto. Upisano je tri milijarde dolara, a odlučili smo prodati 1,5 milijardi dolara - otkrio je Šuker.

- To nam je dalo jednu financijsku stabilnost, dokaz da smo dobro vodili fiskalnu politiku - ustvrdio je.

Ključne riječi

Komentara 194

OB
-obrisani-
15:37 05.11.2009.

Vlaisavljevičko ti nemaš šta za srušiti. Tvoji mostovi su srušeni i prije nego li su sagrađeni. Hebalo te ovih oko 300 000 branitelja iz HVO-a koje si natovarila nama na teret.

BO
bontonius
15:28 05.11.2009.

Hrrrrrkkk,…, pljuc! Izdaja! Stidim se što sam hrvat.

CR
croPOLIT
15:37 05.11.2009.

Izdala Hrvatsku i neprestaje mljet!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije