VILA PONGRATZ

Rezidencija u Visokoj zbog rizika mogla bi biti i skuplja od Pantovčaka

Visoka
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/7
16.01.2015.
u 11:30

Vila Pongratz u neposrednoj je blizini stanara i nema mjesta za parkiranje

Novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović može se odmah nakon inauguracije preseliti u državnu rezidenciju u Visokoj, poručio je jučer sa sjednice Vlade premijer Zoran Milanović. Budući da Vlada odlučuje o preseljenju predsjedničkih dvora s Pantovčaka, K. Grabar-Kitarović dobila je zeleno svjetlo.

Moralo bi se i u najam

– I to neka preseljenje počne što prije ako je to u duhu štednje – rekao je Milanović. Da joj je želja stolovati u Visokoj, K. Grabar-Kitarović najavila je još u kampanji. To je obećanje predstavila kao štednju i racionalizaciju, ali i približavanje običnom čovjeku. Predsjednica se tako i stvarno i simbolički s Pantovčaka spušta “među narod”. U njenom timu kažu kako će ona održati svoje obećanje i kako je potrebno riješiti tehnička pitanja oko tog preseljenja i prilagodbe rezidencije predsjednici u sigurnosnom smislu. A u sigurnosnom smislu rezidencija u Visokoj je rizična. Bono Marjanović, predavač korporativne sigurnosti na Vernu, objašnjava da je Visoka na Gornjem gradu slijepa ulica, a Vila Pongratz u neposrednoj blizini stanara.

– Predsjednica će sigurno htjeti biti aktivna domaćica koja će primati goste iz cijelog svijeta. Nameće se pitanje gdje će se samo ti silni automobili, koji su, recimo, pratnja američkom državnom tajniku, uopće parkirati – pita se Marjanović. Smatra da je Pantovčak daleko sigurnije mjesto za predsjednicu, a iako su troškovi održavanja rezidencije u Visokoj manji nego Pantovčaka, u konačnici bi se to rješenje moglo pokazati skupljim.

– Budući da će se pokazati da rezidencija u Visokoj ne može primati visoke delegacije zbog svih ograničenja, očito će se morati iznajmljivati druge lokacije za prijam dužnosnika – rekao je Marjanović.

Stanari neće biti sretni

Osim toga, i stanari Visoke “osjetit” će blizinu predsjednice koja će ih inkomodirati. Za bilo kojeg posjeta na visokoj razini, ulica će morati biti pod sigurnosnim mjerama, bez automobila, što neće veseliti stanare koji su navikli živjeti u miru i bez pompe.

– Drugo je pitanje što će biti s Pantovčakom i koliko će stajati održavanje praznih, odnosno bivših predsjedničkih dvora – rekao je Marjanović.

– U postupku smo izrade elaborata jer dosad nismo imali pristup nekim informacijama koje se tiču troškova i na Pantovčaku i u Visokoj. Nakon izrade elaborata, koji će uključivati i sigurnosne i financijske aspekte, drago mi je da postoji dobra volja da se to podrži. I dalje držim da ured predsjednice treba biti negdje gdje je primjerenije – kazala je jučer u Bruxellesu Kolinda Grabar-Kitarović.

Komentara 50

BU
Bulaba
11:34 16.01.2015.

Bono Marjanović, predavač korporativne sigurnosti na Vernu....stručnjak samo takav, nema ga NATO. Jedino ga se može usporediti s Jadrankom Kosor, referatušom iz kumrovečke političke škole.

ZG
zorbas.grk
11:44 16.01.2015.

A samih li stručnjaka....garaža Tuškanac ima 465 mjesta ???? bar bi Zagreb parking zaradio!!! Zar je problem goste iskrcati pred vilom u Visokoj i auto parkirati u garaži na Tuškancu....jel to kilometarska udaljenost ?

DU
Deleted user
11:32 16.01.2015.

Ali ne bi bilo biste nikakve unutra....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije