blagdansko raspoloženje

Rijeka slavi svoga zaštitnika svetog Vida

Foto: Goran Kovacic/pixsell
1/3
13.06.2014.
u 14:32

U slavljeničkom duhu održava se i međunarodno poznata jedriličarska regata Fiumanka koja počinje 14. lipnja

Brojnim kulturnim, vjerskim i sportskim događanjima Rijeka slavi svoga zaštitnika svetoga Vida. Uvertira u blagdansko raspoloženje bila je Gastro fešta na Korzu, gdje su podijeljene porcije liganja s palentom i štrudle od trešanja. Na programu ovogodišnje proslave je i festival duhovne glazbe Vidfest 2014. 14. lipnja.

U slavljeničkom duhu održava se i međunarodno poznata jedriličarska regata Fiumanka koja počinje 14. lipnja, a od ostalih sportskih događanja održat će se brdsko-biciklistička utrka Trofej Učka, boćarski turnir Sv. Vid 2014, Jedriličarski klub 3. maj organizira regatu Sv. Vida, a održat će se turniri u judu, košarci, nogometu. Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća grada Rijeke u srijedu su podijeljene i nagrade za životno djelo fra Bonaventura Dudi i Maksu Peču.

U nedjelju 15. lipnja blagdan svoga zaštitnika proslavlja Riječka nadbiskupija. U 18 sati kreće procesija od katedrale sv. Vida, Korzom prema Trgu riječke rezolucije gdje će središnje misno slavlje predvoditi bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak u zajedništvu s riječkim nadbiskupom Ivanom Devčićem i drugim biskupima. Za kraj, održat će se i koncert Zbora HNK Ivana pl. Zajca.

Tradicionalno, pontifikalnu misu u 11 sati predvodit će riječki nadbiskup Ivan Devčić na kojoj će dodjeliti medalje sv. Vida desetorici vjernika laika. Na pontifikalnoj misi nadbiskup Devčić uvest će u službu trojicu novih kanonika. Mons. Sanjin Francetić imenovan je redovnim kanonikom, a mons. Petar Zeba i mons. Ivan Nikolić postali su začasni kanonici. Mise će biti služene i u 7 i 8 sati, a misu na talijanskom jeziku u 9,30 sati predvoditi mons. Eugenio Ravignani, tršćanski biskup u miru. U nedjelju na Korzu nastupa i Udruga bokeljske mornarice. Izvest će kolo Bokeljske mornarice uz pratnju Gradske glazbe Trsat.

>> Riječani zadovoljni igrom naših, ali ne i sucem!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije