NEPOZNATO O KOJOJ VRSTI JE RIJEČ

Riješen misterij bizona na Velebitu: 'Kupio sam ih u Češkoj, zasad ih držimo iz zabave'

Foto: Čitatelj 24sata
1/4
15.10.2024.
u 15:22

Iz Državnog inspektorata su potvrdili da se na lokaciji nalaze tri bizona s urednom dokumentacijom, uvezeni iz Austrije, no nisu specificirali o kojoj se vrsti bizona radi.

Jučer su stigle slike koje su izazvale pomutnju u medijima – je li moguće da se na Velebitu nalazi bizon? Jedan čitatelj tvrdi da je na velebitskim pašnjacima među kravama ugledao bizona i sve dokumentirao snimkom. Je li zaista riječ o europskom bizonu, zaštićenoj vrsti koju nije lako držati?

Jučer je svoje viđenje podijelio Ivan Cizelj ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta koji je nije sa sigurnošću mogao potvrditi je li riječ o bizonu, a  također nije potpuno siguran da je riječ o kravi. Ivan Vlahek iz Zavoda za uzgoj životinja i stočarsku proizvodnju također je komentirao snimku: – Teško je sa sigurnošću reći o kojoj je životinji riječ, ali prema fotografiji, najsličniji je europskom bizonu – izjavio je Vlahek. 

Nakon što se otkrio da je riječ o bizonu, novinari iz 24sata stupili su u kontakt s vlasnikom Marijom Brkljačićem koji  tvrdi da su institucije upoznate s njegovim bizonima, no one demantiraju ti izjavu.   – Da, imam bizone. Ne znam točno je li riječ o američkoj ili europskoj vrsti, ali bizoni su moji – potvrdio je Brkljačić za 24sata. Njegovi bizoni trenutno borave na velebitskim pašnjacima unutar Parka prirode Velebit. 

VEZANI ČLANCI: 

Brkljačić je otkrio da je bizone kupio u Češkoj, na farmi koja drži oko stotinu tih životinja. Prilikom kupnje nije znao da je riječ o strogo zaštićenoj vrsti u Europi. – Nisu tražili nikakvu posebnu dokumentaciju. Sve institucije znaju da ih imamo, jer smo ih prijavili. Kod nas su oko tri do četiri mjeseca i zasad ih držimo iz zabave. Inače, imamo OPG i volimo avanture, pa uvijek želimo imati neobične životinje – kazao je Brkljačić, dodajući da pri uvozu nisu imali problema te su čekali mjesec dana da bizoni stignu na Velebit. Iz Državnog inspektorata su za 24sata potvrdili da se na lokaciji nalaze tri bizona s urednom dokumentacijom, uvezeni iz Austrije, no nisu specificirali o kojoj se vrsti bizona radi.

>>> FOTO Najopasnije životinje na svijetu: Najopakija je odgovorna za smrt čak 750.000 ljudi godišnje

1/26
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije