Poznato je da temelj zdravog obroka čine meso i povrće bogato
bjelančevinama i mineralima, no, unatoč tomu, u većini škola
djeci se pod velikim odmorom dijele obroci sastavljeni od krafni,
bureka, pizza ili peciva, jela bogatih škrobom i sirovom
vlakninom.
Mjesečno 50 kuna
– Najbolje je kad dobijemo burek ili krafne s marmeladom, a
pašteta na kruhu, koja dođe na red jednom tjedno,
baš mi ne odgovara. Kada je pašteta na redu,
kupim čips, pa ga pojedem umjesto obroka – kaže učenik
šestog razreda, dvanaestogodišnji Marin
Đogaš. Kako tvrdi njegova majka, Marin svakodnevno prima
jedan obrok koji se djeci u školi dijeli za velikog odmora,
za što mjesečno plaća 50 kuna. Svjesna je, kaže, da za taj
novac ne može očekivati velike i kvalitetne obroke, ali
škola bi, tvrdi, ipak trebala povesti više računa
o kvaliteti prehrane.
Krive loše
navike
Stanje ipak nije svugdje isto. Poneke škole, poput brodskog
Huge Badalića, učenicima standardne obroke dopunjavaju mliječnim
prerađevinama i svježim voćem te tako podižu njihovu hranidbenu
vrijednost. – Nastojimo izbalansirati obrok koji se servira
djeci, dopunjavamo pekarske proizvode jogurtom ili voćem. Upravo
pekarske slastice, poput krafni ili bureka, djeca najviše
vole, dok voće često završi nepojedeno. To su
loše prehrambene navike s kojima djeca dolaze od kuće, ali
trudimo se osigurati djeci zdrav obrok – kaže ravnateljica
Zdenka Mališa.
OBROK POD ODMOROM