U TABORU ŽUTOG

Prosinečki: Namučit ću Niku Kovača u Bakuu, onih 0:6 nije realan odnos snaga

Robert Prosinečki
Foto: Željko Janković
1/6
11.06.2015.
u 19:23

– Pobjeda 6:0 Hrvatske nad Azerbajdžanom zaista nije realan odnos snage i kvalitete tih dviju momčadi. Sigurno je da ćemo namučiti sve momčadi koje dođu u Baku - rekao je Prosinečki za Max!.

U idili austrijskog odmarališta Bad Erlach Robert Prosinečki priprema Azerbajdžance za nadolazeći kvalifikacijski sraz s Norveškom u Oslu. Pedesetak kilometara od austrijske prijestolnice Azeri imaju sve neophodne uvjete. Na treningu Robi sudjeluje u svakoj vježbi, a ideja u koncepciji treninga je jasna. Prosinečki traži igru, miran pas i što bržu završnicu, piše tjednik Max!.

– Idi s loptom do kraja, to je to, bravo... – hrabrio je Robi svoje igrače. Dinamično i energično pojašnjavao je na njemačkom jeziku dok su jednako glasno odzvanjale i upute prevoditelja na azerbajdžanski.

U stankama između vježbi zabavlja se veliki Žuti izvođenjem jedanaesteraca. Trojica vratara izmjenjivala su se na golu. Svaki put lopta ode u jednu, a vratar u drugu stranu. Toliko puta viđena Robijeva genijalnost... Kakav privilegij samo imaju azerbajdžanski igrači gledati asa u akciji!

– Bit će to dobro – ponavljao nam je Robi kad bi se, na trenutke sklanjao u hlad.

Neizostavan dio svakog treninga je naravno “ševa” ili kolo 5-2. Robi nikada nije unutra jer ne griješi i, naravno, zbog autoriteta, a drugi koji nikad ne ulazi unutra, zbog kvalitete, je Janko Janković.

Prosinečki je oko sebe okupio sjajne suradnike: Radiša Milosavljević, Dragan Spasić, Gordan Ciprić i Janko Janković. Sve odreda sjajni dečki, kompatibilni s Prosinečkim. Druženje s dečkima potrajalo je do kasnih sati. Robi je opet bio u elementu. Anegdote iz njegove karijere slušali smo nebrojeno puta, no svaki put u stanju je društvo nasmijati do suza.

Jasno je na prvu kako naš bivši legendarni as nogometnu struku ima u malom prstu. Opušten je i “u formi” za samo njemu svojstvenu zafrkanciju. Kako i ne bi bio opušten kada iza cijelog projekta stoje Azeri. Jer gdje god da “piknu”, curi nafta.

Zadnjih godina ulažu milijarde u infrastrukturu, zgrade, ceste... Baku izrasta u “mali Dubai”. Jedan od glavnih sponzora reprezentacije je Socar, najveća naftna kompanija u Azerbajdžanu.

– To je fascinantno. Svaki dan niču nove, spektakularne građevine. U organizaciji Europskih igara pomaknut će sve moguće granice. Stopa kriminala je minimalna – govori Prosinečki.

U Austriji se odlično osjeća.

– Idealna je za pripreme. Ovdje se dobro osjećam. Sve je podređeno pripremi utakmice s Norveškom. Uvjeti su sjajni od terena do hotela. Prisjetio sam se i dana kada sam ovdje bio na pripremama s hrvatskom reprezentacijom i Crvenom zvezdom.

Zašto baš sraz protiv Srbije?

– Srbiju smo odabrali jer je bila jedina slobodna reprezentacija od ovih jačih momčadi. Ima odlične igrače, no ne i rezultate koje svi očekuju. Srbija ima igrače u najboljim svjetskim klubovima. Imamo tešku i pravu utakmicu koja će pokazati gdje smo.

Što očekuje u Oslu?

– Pogledali smo sve utakmice norveške reprezentacije. Igraju nogomet kojim mogu doći u vrh. Analizirali smo utakmicu Hrvatske i Norveške, no rezultat nije bio realan. Zabili smo pet golova iz praktički pet udaraca. Prva tri gola došla su nakon tri izvanserijska udarca, posebno onih Marcela Brozovića i Ivana Perišića. To nije bila prava slika norveške snage. Osjećamo i laganu euforiju, posebno nakon pobjede nad Maltom. Prije toga imali smo četiri poraza i naravno da sada drugačije razmišljamo o svim protivnicima.

Koliko se toga promijenilo otkako je preuzeo Azere?

– Dosta se toga promijenilo u zadnjih nekoliko mjeseci. Dosta smo igrača promijenili otkako je otišao moj prethodnik Berti Vogts. Većina mojih igrača igra u Azerbajdžanu. Stalno sam boravio sam u Bakuu i praktički svaki dan gledao utakmice. Imaju oni dosta mladih i talentiranih igrača. Jako puno ulažu u nogomet i infrastrukturu.

Jasan je smjer kojim Robi želi ići.

– Pobjeda 6:0 Hrvatske nad Azerbajdžanom zaista nije realan odnos snage i kvalitete tih dviju momčadi. Ne kažem da ćemo pobijediti Hrvatsku ili Italiju, no sigurno je da ćemo namučiti sve momčadi koje dođu u Baku. Profil azerbajdžanskih igrača je da su svi maleni i hitri, svjesni su da treba puno rada i da će onda rezultat doći. Svake godine organiziraju stotine kampova s mladim igračima i kroz vrijeme koje dolazi sigurno će doći i pomaci. Naravno, ne govorimo da će ekspresno doći na razinu najvećih momčadi, ali da će moći igrati sa svima, to je sigurno.

Što Hrvatska može očekivati u srazu s Italijom u Splitu?

– Spektakl bez gledatelja. Italiji isto trebaju bodovi, no mi bismo eventualnom pobjedom potvrdili EP. Ma, ionako smo već sigurni putnici. Bit će to sigurno dobra utakmica. U prvoj smo bili puno bolji, šteta je što to nismo kapitalizirali. Ali nemamo što posebno pričati o Italiji koja je uvijek dobra i kandidat za najveće domete. Pogledajte Juventus koji nitko nije očekivao u finalu LP-a. Moramo oprezno pristupiti utakmici.

Koliko neki ključni talijanski igrači mogu biti istrošeni nakon finala Lige prvaka?

– Bilo bi puno bolje da su s reprezentacijom. Talijani imaju nekoliko standardnih igrača u Juventusu i istrošit će se protiv Barcelone. No, sve ovisi o ishodu finala. Pobijede li, odnosno osvoje li Ligu prvaka, budite uvjereni da će drukčije igrati protiv Hrvatske. U mentalnom smislu bit će posebno motivirani i rasterećeni.

Kako ćemo nadoknaditi Luku Modrića?

– Bespredmetno je raspravljati hoće li i koliko Luka nedostajati Hrvatskoj. No, izbornik Niko Kovač već neko vrijeme zna da mora igrati bez njega. Daj Bože da se Luka što prije oporavi i da bude spreman za nastavak kvalifikacija. No, imamo mi super-kvalitetne igrače u veznom redu. Ne kažem da su dobri kao Luka, no tu su negdje. Kovačić, Brozović, Badelj... Imamo igrače koji to mogu.

Koliko je Lukina ozljeda utjecala na završnu izvedbu Reala ove sezone?

– Nije samo problem u Luki. Real nije imao dovoljan fond igrača. Načeli su im se neki ključni igrači poput Balea i Jamesa. Kada igraš na tri fronta, onda se to osjeti. Onda im se dogodila ta ozljeda Luke Modrića. On je zadnjih godinu dana motor momčadi. Ima nevjerojatan tajming koji najčešće određuje put utakmice.

Kakav će Real biti s novim trenerom Rafom Benítezom?

– S Napolijem je imao lošu sezonu. Izgubili su u polufinalu Europske lige od Dnipra, nisu izborili Ligu prvaka. On gaji stil igre koji po meni ne odgovara Realu, no to ne znači da neće nešto napraviti.

Ivan Rakitić sjajno se uklopio u Barcelonin koncept?

– Rakitić sigurno proživljava najljepše razdoblje u životu. Osvojio je već dva trofeja. Ova sezona će mu ostati u najboljem sjećanju. Kada igra standardno u prvih 11 u takvoj momčadi, onda možeš samo skinuti kapu. Pa on je u prvoj sezoni nadomjestio svjetsku klasu kakav je Xavi. Barcelona? Ima kvalitetu i dužinu. Ima monstruma koji to sve rješava. Već dulje vrijeme govorim da je Messi samo jedan i nedodirljiv i najbolji igrač koji je hodao. Sve je dokazao finalima, polufinalima, završnicom prvenstva. Sve je riješio sam. Najprije on, pa svi ostali. Dobro je Zlatan Ibrahimović kazao: “Ja sam najbolji igrač na svijetu. A Messi? On je s drugog planeta...”

Robi prati zbivanja u hrvatskom nogometu. Nije želio komentirati incident braće Mamić na utakmici s Rijekom za koju kaže da je očekivao da će se približiti Dinamu.

Slaven Bilić završio je epizodu u Turskoj. Kako to ocjenjujete?

– Bilić je napravio veliki pothvat s obzirom na to s čim se sve borio ove sezone. Bešiktaš nije imao svoj stadion, stalno nekakva putovanja. Išao je na tri fronta s igračima koji nisu objektivno kvalitetni poput onih u Galatasarayu ili Fenerbahçeu. Pad je morao doći, posebno jer nisu mogli izdržati taj ritam. Naravno, nisu ni financijski na razini dviju najvećih momčadi u Turskoj. Navijači i vodstvo Beşiktaşa počeli su vjerovati da Slaven može ući u ravnopravnu trku, no to nije bilo realno.

Nakon završenih obveza, odnosno utakmice s Norveškom, veliki Žuti vraća se u Baku, a potom slijedi odmor u Hrvatskoj.

– Djeca mi završavaju školu i sigurno ću mjesec dana na odmor u Hrvatsku...

>> Rakitić otkrio što ga je uvrijedilo na finalu LP-a te hoće li karijeru završiti u Hajduku

Komentara 4

SN
sa-nja
19:54 11.06.2015.

Ma, koga ce Decembarski namuciti, popio je 4 komada i od Srbije prije neki dan.

Avatar kravata
kravata
20:50 11.06.2015.

Ovaj mlati praznu slamu.

DU
Deleted user
22:05 11.06.2015.

Decembarski popij si ti jednu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije