Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTVRDILI IZ VERNEA

Otkriveno čemu je služio joystick na predstavljanju robotaksija: 'Htjeli smo wow efekt, pogriješili smo'

Zagreb: Robotaksi Verne uoči predstavljanja naišao na probleme, mehaničari ga popravljaju
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/15
03.07.2024.
u 13:30

Mate Rimac, koji ga je predstavljao, rekao je kako su ''vježbali sto puta'', ali takve se stvari jednostavno događaju. Sada su iz Vernea ipak potvrdili kako to vozilo uopće nije autonomno

Svi su ostali nakratko začuđeni kada je robotaksi Verne na predstavljanju ostao ''ukopan'' u mjestu, pokraj pozornice, umjesto da je prema ''naredbama'' aplikacije preko koje ga je Mate Rimac pozvao postupio i došao – autonomno. Daleko je to još od autonomnosti, jer su naposljetku i izvršni direktor Vernea Marko Pejković i suosnivač i glavni direktor dizajna Adrian Mudri priznali kako su tim automobilom zapravo upravljali preko joysticka

Isprva su u Verneu kazali kako je problem bio u oštećenom kotaču, a Verne se u konačnici pred okupljenima i pokazao, doduše stojeći na mjestu. Sam Rimac koji ga je predstavljao rekao je kako su ''vježbali sto puta'', ali se takve stvari jednostavno događaju. Sada su iz Vernea ipak potvrdili za 24sata kako to vozilo uopće nije autonomno. 

– Taj auto razvijen je da bi pokazao korisničko iskustvo, eksterni i interni dizajn, da bi kompanija mogla pokazati finalni dizajn. Nije razvijen pogon auta. Pogriješili smo. Trebali smo ga staviti na pozornicu, otkriti i pokazati. On je imao pogon samo za show, da se dovede na pozornicu i da bi ga se moglo pokazati pri dolasku i odlasku s pozornice. Taj auto nema ni punu bateriju ni motor. Drugi auti služe za razvoj motora. Čovjek koji ga je sa strane kontrolirao radio je to da bi auto mogao sigurno doći na pozornicu. Nijedan autonomni sustav nije razvijen da bi se auto penjao na pozornicu – objasnili su.

– Htjeli smo imati wow efekt koji smo dobili na pogrešan način. Radili smo šest mjeseci dan i noć i žao mi je što su dobre strane donekle ostale zasjenjene zbog toga – poručili su. 

POVEZANI ČLANCI:

Inače, Rimac je najavio kako će prva Verne usluga biti pokrenuta 2026. u Zagrebu. Potpisani su ugovori s 11 europskih gradova, a u pregovorima su s još njih 30. Iako je u Zagrebu trebao biti izgrađen pogon za proizvodnju autonomnih vozila, ta ideja je ipak propala pa će raditi u Kerestincu.

Ključne riječi

Komentara 21

DU
Duupin
14:16 03.07.2024.

Stvarno je bilo WOOOW!! Koga vi to z za naše šolde

AF
AfganistanskiHrvat
14:17 03.07.2024.

Može li mi netko objasniti kako je to "auto razvijen" kada se tehnologija kupila od Izraela?

Avatar messerschmidt
messerschmidt
14:26 03.07.2024.

Znači, doveli premijera, strance, predstavili robotaksi medijima, ali - ne ide?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije