Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
projekt robotaksija

Rimac objavio novi detaljni video o Verneu: 'Ovo treba biti najsigurniji auto na svijetu'

Zagreb: Mate Rimac pozirao zadovoljan u svom robotaksiju "Verne"
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/16
01.07.2024.
u 11:42

"Nećemo dozvoliti da auto krene prije nego što se zavežemo kako treba. Ukoliko se netko zaveže iza leđa, balkanska fora, nećemo pokrenuti vožnju", pojasnio je Mate Rimac

Mate Rimac, osnivač Rimac Automobila, predstavio je prošloga tjedna projekt robotaksija. Javnosti je njegova kompanija koja se bavi robotaksijima bila poznata kao Project 3 Mobility, no u objavljeno je kako će se usluga zvati Verne – po slavnom piscu Julesu Verneu. Rimac je istaknuo kako je na predstavljanju Vernea bilo pokazano puno više od jednog prototipa, no objavio je video na kojem se može vidjeti i čuti još više toga.

"Kada se razvija konvencionalan auto, obično se uzme neka konkurencija, neki prethodnici ili proizvođači koji su imali prethodne modele i od toga kreću. Mi smo htjeli napraviti nešto u potpunosti drugačije - auto razvijen iz nule da bi iskoristio sve prednosti autonomne vožnje. Htjeli smo da taj auto bude najsigurniji, najprostraniji, najudobniji, najbolje iskustvo za čovjeka u autu", opisao je Rimac.

"Ideja je da kada uđemo u auto, da je kao naš", kaže te nastavlja: "Razmišljali smo puno o sigurnosti. Prvo, o aktivnoj sigurnosti, znači sustav autonomne vožnje koji smo odabrali i koji napreduje i dalje želimo da je najsigurniji na svijetu i bolji od 99 posto ljudskih vozača. Do nesreće ne bi trebalo doći, ali u maloj vjerojatnosti da dođe do nesreće, ovo treba biti najsigurniji auto na svijetu". 

"Imamo jako puno prostora ispred sebe za upijanje energije udarca. Nećemo dozvoliti da auto krene prije nego što se zavežemo kako treba. Ukoliko se netko zaveže iza leđa, balkanska fora, nećemo pokrenuti vožnju. Naravno, imamo air bagove koji nas štite", pojasnio je Mate Rimac. 

Podsjetimo, u ožujku je kompanija najavila kako službeno kreće prva faza testiranja robotaksija, a Rimac je prošloga tjedna kazao kako će se robotaksiji poboljšavati i učiti na pogreškama. Istaknuo je da će autonomni automobili spasiti mnogo života.

"Nikad neće napraviti ništa ludo. Kako nema vozača, nikad vam neće moći otkazati vožnju. Bit će jednostavno za korištenje. Nikad vam nećemo poslati prljav auto. Uvijek će biti čist", istaknuo je Rimac. Usluga će, kako su naveli iz kompanije, biti pokrenuta u Zagrebu 2026. godine.

 

GALERIJA Pogledajte prve fotografije robotaksija: Usluga Verne trebala bi se koristiti od 2026.
Zagreb: Mate Rimac pozirao zadovoljan u svom robotaksiju "Verne"
1/15

 

Ključne riječi

Komentara 3

SA
sasaki
13:26 01.07.2024.

Ako se ne pomice onda je definitivno najsigurniji

Avatar utunelu
utunelu
13:51 01.07.2024.

stvarno ima onih koji ne vide da ovaj ne radi nista prica bajke i basne

XX
XXXL
13:00 01.07.2024.

Ako uspije, bilo bi sjajno i još jedan svjetski uspjeh hrvatske kompanije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije