RAK PROSTATE

Robotske operacije na Rebru: Muškarci s rakom prostate imaju novu nadu

Robotska operacija na klinici za urologiju KBC-a Zagreb
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
03.06.2023.
u 10:46

Akademik Željko Kaštelan, predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb i voditelj Nacionalnog centra za robotsku kirurgiju, kaže kako je četverogodišnja praksa rada na robotskom sustavu pokazala da su pacijenti zadovoljni ishodom, baš kao i mladi stručnjaci

U četiri godine otkako KBC Zagreb ima u Hrvatskoj jedinstveni robotski sustav SENHANCE, njime je napravljeno 415  ekstraperitonealnih robotskih radikalnih prostaktektomija, robotskih operacija raka prostate. - Mogu samo pohvaliti cijeli tim Klinike za urologiju na čelu s akademikom Kaštelanom, koji se u vrlo kratkom roku educirao za tu robotsku platformu i pokrenuli je u puni pogon. Iako se napravilo i nekoliko ginekoloških operacija i time se pokazala širina i mogućnosti te platforme za skoro sve kirurške discipline, ona se najčešće koristi u urologiji - kazao je prof. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC Zagreb.

Rak prostate inače je je najčešće tumorsko sijelo kod muškaraca, ali smrtnost mu nije najveća i pala je u zadnjih dvanaest godina pa govorimo o uspjehu multidisciplinarnog liječenja raka prostate, što kirurški, što naprednim liječenjem te robotskom platformom, i robotskom platformom, dodao je ravnatelj. 

VEZANI ČLANCI:

Akademik Željko Kaštelan, predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb i voditelj Nacionalnog centra za robotsku kirurgiju, kaže kako je četverogodišnja praksa rada na robotskom sustavu pokazala da su pacijenti zadovoljni ishodom, baš kao i mladi stručnjaci koji imaju priliku raditi na ovom robotskom sustavu i da ih to profesionalno ispunjava. 

- U radnom vremenu radimo do dvije operacije dnevno, to može dobro uigrani tim radikalne prostektomije. Kad govorimo o prednostima robotske nad klasičnom operacijom, riječ je o minimalno invazivnom zahvatu, dakle nema klasičnog operativnog reza, gubitak krvi je minimalan, a zahvaljujući fantastičnoj vizualizaciji vidnog polja, kirurg može biti vrlo precizan i odstraniti prostatu zajedno s tumorom, a pritom poštedjeti vrlo važne strukture kao što su krvne žile i živci odgovorni za erekciju te poštedjeti sve strukture potrebne za kontinenciju bolesnika. U konačnici, oporavak i vraćanje u normalan život puno je brži - kaže Kaštelan. 

VEZANI ČLANCI:

- Kandidat za robotski zahvat svaki je muškarac s rakom prostate kad je taj rak lokaliziran, a s vremenom pomičemo granice i operiramo sve veće prostate i karcinome - dodao je. 

Ovakav robotski sustav, nažalost, ima samo Rebro, no planovi Ministarstva zdravstva su nabavka još takvih. 

- Na Rebru smo osnovali Centar za robotsku medicinu u kojem nastojimo proširiti korištenje ovog sustava i na druge specijalnosti i pomoći ćemo svima da krenu s korištenjem robotskog sustava - poručuje akademik Željko Kaštelan. 

VIDEO Hrabri policajac Josip pomogao rodilji koja se porađala: 'Vidio sam ih u autu uznemirene'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije