OSNOVNA ŠKOLA U ZAGREBU

Djeca koja idu u razred s problematičnim dječakom neće ni sutra u školu

Zagreb: Gotovo svi razredi ostaju doma u znak prosvjeda zbog dolaska problematičnog učenika
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
27.10.2024.
u 14:24

Djeca iz drugih razreda, čiji su roditelji također odlučili podržati ovu akciju, vraćaju se na nastavu, dok će četvrti razred ostati izvan učionica do daljnjeg.

Problem s devetogodišnjim učenikom jedne osnovne škole u Zagrebu, čije je ponašanje izazvalo zabrinutost roditelja, se nastavlja. Na sastanku održanom prošlog četvrtka između roditelja učenika četvrtog razreda, predstavnika Ministarstva obrazovanja, Gradskog ureda za obrazovanje te socijalnih službi nije postignut dogovor koji bi osigurao sigurnost djece.

Zbog toga učenici nisu išli na nastavu ni u petak, a kako javlja 24sata, roditelji su odlučili da njihova djeca ni sutra neće pohađati školu. Djeca iz drugih razreda, čiji su roditelji također odlučili podržati ovu akciju, vraćaju se na nastavu, dok će četvrti razred ostati izvan učionica do daljnjeg. 

Podsjetimo, prošlog su tjedna roditelji održali mirni prosvjed ispred škole te su, zajedno s nastavnicima, izrazili podršku ravnatelju, koji je dao ostavku. Mnogi roditelji jasno su poručili da neće slati djecu u školu dok se situacija ne riješi. "Mi svoju borbu moramo izgurati, koliko će to trajati, ne znam", rekla je majka jednog od učenika četvrtog razreda. Zbog istog problematičnog učenika, ranije je cijeli razred napustio drugu školu. Roditelji i nastavnici smatraju kako djetetu treba osigurati pomoć i izrazili su zabrinutost za njegovo zdravlje.

Zahtjevi roditelja dodatno su potkrijepljeni peticijom koju je potpisalo više od 520 osoba, tražeći "sigurnu školu za sve, a ne samo za moćnike". Peticija poziva na ostavke ministra Radovana Fuchsa, pravobraniteljice Helence Pirnat Dragičević, državne tajnice Zrinke Mužinić Bikić, Alme Rovis Brandić iz AZOO-a, pročelnika Luke Juroša, pomoćnice pročelnika Ive Milardović Štimac, ministra Marina Piletića, ravnatelja Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja Momira Karina te gradonačelnika Tomislava Tomaševića. „Od 21. listopada cijela naša škola ujedinjuje se i prosvjedujemo, a nastave nema dok se svi naši zahtjevi ne ispune!“, stoji u peticiji.

Podsjećamo i kako su zaposlenici škole u srijedu poslali dopis Agenciji za odgoj i obrazovanje, Gradskom uredu za obrazovanje, Ministarstvu znanosti i Hrvatskom zavodu za socijalni rad. U dopisu su apelirali da se učenici što prije vrate u klupe. 

VEZANI ČLANCI: 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije