Učenike osječke Osnovne škole Grigora Viteza s povratka u klupe nakon proljetnih praznika dočekat će novost u prehrani. Jednom tjedno imat će topli obrok!
– U odluci nas je podržalo Vijeće roditelja, a djeca se, kako smo čuli, najviše raduju špagetima – kaže ravnateljica Ljiljana Mance, naglašavajući da je G. Vitez jedna od osječkih škola koja se odlučila u prehranu učenika, uz klasične suhe obroke, uvesti kuhani ručak.
Bez promjene cijene
Nisu prvi, dodaje, ali se nadaju da će uskoro biti spremni ponuditi djeci i dva topla obroka. Škola je, inače, radi potrebe kuhanja, nabavila i prijeko potrebno posuđe od rostfraja.
Kako doznajemo od pročelnika gradskog Odjela za društvene djelatnosti Dražena Alerića, Grad Osijek je kao osnivač osnovnim školama dao naputke da u svojim jelovnicima potiču zdravu prehranu. Uvođenje toplog obroka jednom tjedno nije se odrazilo na cijenu školske kuhinje, koja je u prosjeku 100 kuna, a zasad su ga uveli osnovne škole Dobriše Cesarića, Antuna Mihanovića i Josipovac.
Roštilj najgori izbor
– Uvođenje toplog obroka nije loše, ali osnova zdrave prehrane je raznovrsnost – objašnjava dr. sc. Marko Lukić, voditelj Odjela prehrane osječkog KBC-a. Djeca, dodaje, trebaju oko 2000 kalorija dnevno i poanta je u korištenju nemasnih mesa te što manje koncentriranog šećera.
– To ne znači da ne smiju jesti suhomesnate proizvodi ili pizzu dvaput mjesečno, no problem je kad ih se konzumira svaki drugi dan – zaključuje dr. Lukić.
Kod zdrave prehrane, kaže, vrijede sljedeća pravila: bolje svježe nego kuhano, bolje kuhano nego pirjano, bolje pirjano nego pečeno, bolje pečeno nego pohano, bolje pohano nego prženo i bolje prženo nego roštilj.