slavili Đurđevdan

Romi obilježili svoj praznik po prvi put u Novskoj

romi (1)
Foto: Željko Gašparović/VLM
1/4
09.05.2013.
u 19:16

Kako je u dobrodošlici rekao Fadilj Rajma, predstavnik, Romi u Novskoj stalno su nastanjeni od pedesetih godina prošlog stoljeća, žive gradskim životom, potpuno urbanizirano i skladno s ostalim građanima

Novljanski Romi, plesom i pjesmom obilježili su svoj najveći praznik, Đurđevdan i Svjetski dan Roma. Ovaj blagdan koji simbolično označava kraj zime i početak ljeta, nekada i nomadskih putovanja, Romi u Novskoj su slavili po prvi put. Svečanost je organizirala Romska udruga \'\'Budućnost“ Novska, a u Dvorani kina gdje se održala svečanost, uz pripadnike romskog naroda došli su i građani Novske.

Kako je u dobrodošlici rekao Fadilj Rajma, predstavnik, Romi u Novskoj stalno su nastanjeni od pedesetih godina prošlog stoljeća, žive gradskim životom, potpuno urbanizirano i skladno s ostalim građanima. Zajednica ima oko 176 pripadnika, djeca pohađaju osnovnu školu, a sve ih više nastavlja i dalje obrazovanje. Romi u Novskoj od nedavno imaju Kulturno umjetničko društvo \'\'Novljanski romski talenti“, vodi ih Irfan Osmani, a pokazali su kroz ples i pjevanje, dio svoje tradicije. Nastupile su i atraktivne trbušne plesačice iz romske skupine \'\'Crni biseri“ iz Siska.

Svečanosti su se odazvali i čelnici, Antun Vidaković, gradonačelnik i županica Marina Lovrić Merzel. Ovo dvoje u dosadašnjim mandatima na čelu grada i županije, rijetko su se susretali, no okupili su ih Romi, pa je proslava Đurđevdana, bila i jedna od rijetkih prilika vidjeti ih zajedno.

>>Pogledajte kako Romi slave svoj dan: Sretan Đurđevdan!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije