U NOVOM MAXU!

Ronaldo i Messi iz naše Mahale

Stojanovići
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/7
21.02.2014.
u 17:00

– Supruga je već bila u poodmakloj trudnoći kada sam joj u jednom razgovoru predložio da četvrto dijete, ako bude muško, nazovemo po mom omiljenom igraču Cristianu Ronaldu. Odmah se složila – kaže Renato Stojanović.

Najbolji nogometaš svijeta u 2013. i jedan od najpopularnijih svjetskih nogometaša Cristiano Ronaldo sigurno ne zna da u hrvatskom gradu Slavonskom Brodu odnedavno živi njegov imenjak, donosi novi broj sportskog tjednika Max!.

Mali Cristiano Ronaldo Stojanović, četvrto dijete u obitelji Renata i Vide, rođen je na Božić, 25. prosinca prošle godine. Imao je tada 2900 grama i bio je dug 49 centimetara. Osim Cristiana, tu su još i kći Renata (9) te sinovi Kevin (6) i Renato (3).

– Vida je već bila u poodmakloj trudnoći kada sam joj u jednom razgovoru predložio da četvrto dijete, ako bude muško, nazovemo po mom omiljenom igraču Cristianu Ronaldu. Odmah se složila – kaže Renato Stojanović.

Iako je već napunio 31 godinu, Renato i danas s dosta uspjeha aktivno igra u županijskom drugoligašu MV Croatiji 1976. iz Slavonskog Broda. Nekada je bio još uspješniji boksač i osvajač brojnih medalja na domaćim i međunarodnim natjecanjima, a zatim se preusmjerio na nogomet.

Od malih nogu navija za Real Madrid, a idol mu je Cristiano Ronaldo, čije nastupe redovito prati putem interneta i televizije. Kako sam kaže, sviđa mu se njegov stil igre i odnos prema radu na treninzima i utakmicama.

– Ne znam hoće li moj Cristiano postati tako veliki nogometni virtuoz kao onaj originalni, ali ja ću ga u svakom slučaju usmjeriti na bavljenje najvažnijom sporednom stvari na svijetu – kroz smijeh govori Renato Stojanović.

Željko “povukao” Renata

Dodaje kako, kao dugogodišnji aktivan sportaš, vrlo dobro zna koliko je sport koristan za zdravlje. Stojanovići su oduvijek bili sportski nastrojeni, a na Renatovu odluku da sinu da ime po izvrsnom portugalskom napadaču vjerojatno je utjecala i ideja njegova brata Željka, koji je sina nazvao po planetarno popularnom veznom igraču Barcelone. Mali Leo Messi Stojanović rođen je 15. kolovoza prošle godine i imao je tada 3100 grama i 49 centimetara.

Baš poput Renata, i Željko (25) nastupa za MV Croatiju, ali isto tako i za romsku nogometnu reprezentaciju, a navija, pogađate, za slavni katalonski klub. Osim malog Lea Messija, Željko Stojanović i njegova supruga Snježana imaju i dvije kćeri. Željki je pet, a Valentini dvije godine. Obje obitelji žive u romskom naselju, a kuće su im jedna do druge.

– Leo Messi oduvijek je bio u mom srcu. Igra kao da je došao iz nekog drugog svijeta, jednostavno je nezaustavljiv. Kada mi je supruga treći put ostala trudna, odmah sam rekao da bih želio, ako bude sin, da ga nazovemo po mom najdražem nogometašu – kaže Željko Stojanović.

Sestre sretne zbog brata Messija

Snježana se, naravno, složila, jer je znala koliko mu to znači, a i sestre su sretne što im se brat tako zove. U nogometu je Željko od svoje jedanaeste godine, a malog Messija će, kaže, trenirati čim prohoda. Tako je, veli, počinjao i veliki Messi - otac ga je trenirao, a već kao petogodišnjak počeo je igrati za lokalni klub.

Cristiano Ronaldo i Leo Messi odmah su postali zvijezde romskog naselja. Iako u ovom dijelu grada nije rijetkost da roditelji daju neobična imena svojoj djeci, njih dvojica ipak su nešto posebno. Svi ih obilaze, maze i paze i svi su uvjereni kako će i oni jednoga dana postati majstori nogometnih travnjaka, barem onoliko koliko i njihovi očevi.

– Renato i Željko su vrlo dobri nogometaši. Veliki su borci i usto vrlo odgovorni, vrijedni i disciplinirani. Krenu li Cristiano i Leo njihovim stopama, sigurno će biti pravi – slaže se i trener MV Croatije Krunoslav Bertok, dugogodišnji poznati brodski napadač i hrvatski vojnik.

Renatova i Željkova obitelj žive na istoj adresi u Savskoj ulici broj 1 u Slavonskom Brodu, zajedno s brojnim drugim ukućanima. Nije isključeno da u istom dvorištu svjetlo dana uskoro ugleda još pokoji slavni nogometaš. Željko je, naime, već najavio kako bi eventualnog drugog sina mogao nazvati po Brazilcu Neymaru, još jednom svom ljubimcu iz omiljene Barcelone.

Nemaju posla ni novca

Unatoč talentu, ni Renato ni Željko nemaju ni posla ni novca te žive od socijalne pomoći i dječjeg dodatka. Iako ni danas nije puno bolje, vrijeme u kojem su oni odrastali bilo je, kažu, još teže.

– Motivirat ćemo svoju djecu da budu sportaši, ali isto tako i da završe školu. Tako će im biti lakše u životu nego, primjerice, meni, koji sam završio samo osnovnu školu jer nisam imao financijskih mogućnosti za nastavak školovanja – kaže Renato Stojanović.

Tko zna, možda će za nekih dvadesetak godina dječaci iz romskog naselja u tandemu igrati u nekom velikom europskom klubu i biti poznata imena na nogometnoj pozornici. I to ne samo zbog svojih slavnih imenjaka...

>> Nema minute utakmice u kojoj Ronaldo nije zabio gol

Komentara 1

PE
Petrol
20:17 21.02.2014.

Svaka cast. neka su zivi i zdravi. pa barem da zaigraju i oni nogomet kao Ronaldo i Messi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije