NAGLASAK

RS bez nacionalnih simbola

02.04.2006.
u 22:00

Odluka Ustavnoga suda BiH da grb, zastava i himna entiteta nisu u skladu s državnim ustavom, određena je vrsta kompenzacije za kozmetičke ustavne promjene koje su zacementirale postojanje Republike Srpske. Suci Ustavnoga suda time su pokazali puno više zrelosti od BiH političara i američke administracije koja sponzorira ustavne promjene.

Najnovija odluka Ustavnoga suda tako je učinila puno više od amandmana na Ustav te donekle pomutila slavlje u RS-u. Iako je riječ o simbolici, ona u ovom slučaju ima puno veće značenje. Gledano psihološki, povratnici Hrvati i Bošnjaci u RS-u nisu se nimalo ugodno osjećali vraćajući se u taj entitet, gdje je sve vrvjelo od simbola pod kojima je nad njima počinjen genocid. No, na ovome se ne smije stati! Idući potez trebao bi biti ukidanje naziva Republika Srpska.

Sam naziv toga entiteta daje naslutiti da je riječ o ekskluzivnom pravu samo jednoga naroda na manji bosanskohercegovački entietet, što naravno nije u skladu s Ustavom BiH. U cijeloj priči zabrinjava jedino vrijeme provedbe odluke u roku od šest mjeseci, dakle - u samoj izbornoj kampanji.

Na krilima odluke Ustavnoga suda srpske nacionalističke stranke mogle bi prigrabiti velik broj glasova te time i dalje blokirati proces pretvaranja BiH u normalnu europsku državu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije