nove mjere

Rumunjska uvodi kazne za špekulacije na energetskim tržištima

ROMANIA-BUCHAREST-MOLDOVA-PRESIDENT-VISIT
Foto: Cristian Cristel/XINHUA
1/3
02.09.2022.
u 14:01

Program je u četvrtak produljen za pet mjeseci, do kraja kolovoza iduće godine, ali vlada je snizila razinu potrošnje koja jamči 15 posto niže cijene.

Rumunjska vlada najavila je kazne za špekulante na tržištima struje i prirodnog plina kako bi spriječila napuhivanje ionako visokih cijena i osigurala dodatni izvor prihoda za pomoć građanima i poduzećima s visokim cijenama energije.

Vlada je prošlog tjedna najavila da razmatra uvođenje poreza na ekstra zaradu svih kompanija u lancu opskrbe energijom, tragajući za dodatnim izvorima prihoda za financiranje pomoći građanima i malim poduzećima s visokim računima za energiju. Računi za plin i struju ograničeni su do određene razine mjesečne potrošnje, a država dobavljačima nadoknađuje razliku.

Program je u četvrtak produljen za pet mjeseci, do kraja kolovoza iduće godine, ali vlada je snizila razinu potrošnje koja jamči 15 posto niže cijene. Najavili su i fond za energetsku tranziciju koji će se financirati iz poreza proizvođačima energije i plina i trgovcima. Najavili su im i kaznu u visini pet posto prometa, ako se utvrdi da su uzastopnim transakcijama napuhivali cijene energije.

"Mjere će suzbijati špekulacije na tržištima električne energije i prirodnog plina”, rekao je rumunjski premijer Nicolae Ciuca. Izmijenjeni program potpora stajat će ukupno 12 milijardi leja, a trošak će biti nadoknađen novim porezom, rekao je ministar financija Adrien Caciu.

VIDEO: Mjere za uštedu na snazi u njemačkoj: Određeno koliko je stupnjeva dozvoljeno za grijanje!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije