NAKON ANEKSIJE

Rusi na karti pomaknuli svoje granice: Označili i teritorij koji je pod ukrajinskom kontrolom

Foto: screenshot/Ria.ru
1/3
04.10.2022.
u 21:41

Rusija nema punu kontrolu ni nad jednom od četiri regije, a u ponedjeljak je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da su u tijeku konzultacije u vezi s granicama regija Zaporižje i Herson.

Rusko Vijeće Federacije jednoglasno je danas ratificiralo zakon o pripajanju Rusiji ukrajinskih regija Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporižje. Dokumenti se sada vraćaju u Kremlj na konačni potpis predsjednika Vladimira Putina kako bi se službeno pripojile četiri regije koje predstavljaju oko 18 posto međunarodno priznatog teritorija Ukrajine.

Rusija je proglasila aneksije nakon održavanja, kako ih je nazvala, referenduma u okupiranim područjima Ukrajine. Zapadne vlade i Kijev rekli su da su glasovi prekršili međunarodno pravo te da su bili prisilni i nereprezentativni.

Unatoč tome što je prošao kroz ruski parlament, Kremlj tek treba službeno odrediti granice novih regija koje su još uvijek dijelom pod kontrolom ukrajinskih snaga. Prema tome, još uvijek nije u potpunosti jasno gdje će Rusija označiti svoje međunarodne granice nakon što aneksija završi, piše Reuters.

Rusija nema punu kontrolu ni nad jednom od četiri regije, a u ponedjeljak je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da su u tijeku konzultacije u vezi s granicama regija Zaporižje i Herson.

Prema interaktivnoj karti koju objavljuje ruska državna novinska agencija RIA Novosti, vidljivo je kako je 30. rujna, kada su anektirane četiri ukrajinske regije, došlo do promjene u označavanju ruskog teritorija. Naime, od tada su pomaknute ruske granice te je unutar njih obuhvaćen prostor četiri ukrajinske regije, kao i dio koji je pod ukrajinskom kontrolom. 

Karta 29. rujna
Foto: screenshot/Ria.ru

Karta 4. listopada
Foto: screenshot/Ria.ru

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin predsjedao je u petak, 30. rujna, ceremonijom potpisivanja sporazuma o pripojenju četiri ukrajinske regije Rusiji. Rekao je da su građani četiri regije donijeli odluku. 

- Rezultati su poznati - naveo je govoreći o referendumima.

- Zapad mora zapamtiti da su ljudi na okupiranim područjima naši građani 'zauvijek' - dodao je. 

VIDEO Ukrajinci su objavili preporuke što učiniti u slučaju nuklearnog napada: Kada koristiti jod, gdje se skloniti...

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Ključne riječi

Komentara 11

SL
slavenZadravec
22:06 04.10.2022.

Jednoglasno su ...??!? Baš jednoglasno. Dakle, nema niti jednog jedinog zastupnika koji se usudi suprotstaviti sumanutosti nacionalističkog vođe.

Avatar madcap
madcap
21:50 04.10.2022.

Tko dila dop ovima u Kremlju? Zna li tko?

AL
alzamalo
22:18 04.10.2022.

Tako mogu nesto osvojiti .. crtanjem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije