NAPAD KINŽALIMA

Rusi napali Kijev usred jutarnje gužve hipersoničnim projektilima: Ukrajinci ih oborili, ostaci pali na dvorište kraj škole

Russia and Belarus start second stage of tactical nuclear drills
Foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/REUTERS
1/4
07.10.2024.
u 11:30

H-47M2 Kinžal, u prijevodu "bodež", a NATO naziv je "Killjoy", ruska je hipersonična aerobalistička raketa zrak-zemlja s nuklearnim mogućnostima.

Ostaci projektila pali su na tri gradske četvrti ukrajinske prijestolnice u ponedjeljak ujutro tijekom jutarnje gužve nakon što je protuzračna obrana odbila ruski raketni napad na Kijev, priopćile su gradske vlasti. U Kijevu nema veće materijalne štete niti žrtava uslijed ruskog napada nadzvučnim projektilima Kinžal, rekao je Serhij Popko, čelnik gradskih vlasti.

Ostaci oborenog projektila oštetili su krov višekatnice u četvrti Solomianski, u zapadnom dijelu gradu, a nešto ostataka rakete je palo i na zemljište škole. Šteta je prijavljena i u središnjoj četvrti Ševčenkivski, gdje je oštećen krov automobila, i u južnom predgrađu Holosijvski. Rusija koristi dugometne projektile od početka rata, a napadi dronovima su postali svakodnevnica. Tijekom noći Rusija je Kijev i okolicu napala s oko 15 dronova.

H-47M2 Kinžal, u prijevodu "bodež", a NATO naziv je "Killjoy", ruska je hipersonična aerobalistička raketa zrak-zemlja s nuklearnim mogućnostima. Domet joj je veći od 2000 km, brzina 12 macha (4,08 km/s). Može nositi i konvencionalne i nuklearne bojeve glave i može se lansirati iz bombardera Tu-22M3 ili presretača MiG-31K. Kinžal je ušao u službu u prosincu 2017. i jedno je od šest novih ruskih strateških oružja koje je ruski predsjednik predstavio 1. ožujka 2018.

VEZANI ČLANCI: 

>>> VIDEO Dronovi ukrajina

Ključne riječi

Komentara 14

HA
Halloween2024
13:09 07.10.2024.

Brzina mu je 12 maha i nisu rekli da je oboren praćkom. 🤣

ST
StožerniGeneral50
12:25 07.10.2024.

Bojim se i pomisliti kako bi se ruSSke okupatore ponizilo da kojim slučajem Ukrajinci imaju moderno zapadno oružje.

PR
predragbabic1
11:48 07.10.2024.

ukoliko su uspjeli oboriti rusku raketu to svakako nije Kinžal jer je ona neoboriva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije