Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPUTNIK V

Rusi: Naše cjepivo bazirano je na adenovirusu, a uočili smo dvije nuspojave

Cijepljenje protiv koronavirusa - ilustracija
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
20.08.2020.
u 21:00

Ističu da je riječ o provjerenom vektoru koji je temelj i u drugim cjepivima te lijekovima

Sputnik V, rusko cjepivo protiv novog koronavirusa, ide u masovnu primjenu u toj zemlji u listopadu kada će milijuni Rusa primiti dvije doze u razmaku od 21 dan. Sputnik V temelji se na ljudskom adenovirusu što je, kako su objasnili na jučerašnjem briefingu, platforma i niza drugih cjepiva te lijekova. Taj je podatak naglašen više puta upravo zbog informacija koje diljem svijeta prate rusku objavu da imaju cjepivo protiv COVID-19.

Bazirano na adenovirusima

Kako je rekao Alexander Gintsburg, direktor Gamaleya Instituta, koronavirusi su još davno postali mobilniji te je znanosti bilo jasno da bi mogli imati ključnu ulogu u različitim epidemijama čemu svijet danas i svjedoči. S obzirom na to, na tehnologiji su počeli raditi i rade proteklih 25 godina, poručio je Gintsburg jučer na briefingu u organizaciji tog Instituta i RDIF-a, ruskog državnog fonda.

– Ključna prednost je tehnologija bazirana na adenovirusu kao vektoru, cjepiva i lijekovi koji se globalno razvijaju također koriste ovu tehnologiju. Primarno nismo radili na tome radi kreiranja cjepiva, a u to smo krenuli 2014. kad smo počeli s razvojem cjepiva protiv ebole. Koristeći isti pristup, stvorili smo i to cjepivo koje je široko primjenjivano – poručio je direktor Gamaleye.

>> VEČERNJI TV Igor Štagljar: Nikada nije bilo važnije cijepiti se protiv gripe kao ove jeseni

Protiv negativne percepcije Sputnika u svjetskim medijima te globalne dvojbe oko njegove sigurnosti i učinkovitosti Rusi će se, čini se, boriti činjenicama. Ne žele, kako je jučer rekao Kiril Dmitrijev, šef navedenog Fonda, da se njihovo cjepivo politizira, jer što više cjepiva protiv ove bolesti bude u svijetu, to bolje za čovječanstvo.

– Usporedili smo tehnologiju Gamaleya Instituta s drugim pristupima i objasnit ćemo koje su naše prednosti. Ključan aspekt za nas je da je ovaj vektor iznimno dobro istraživan posljednjih desetljeća. Više od 20 tisuća ljudi sudjelovalo je u kliničkim istraživanjima cjepiva i lijekova s ljudskim adenovirusima. Adenovirus se koristi od 1971. u cjepivima američke vojske što znači da su tako cijepljeni milijuni američkih vojnika. Sva su istraživanja pokazala da su cjepiva na temelju ljudskog adenovirusa sigurna i bez dugoročnih negativnih posljedica – rekao je Dmitriev.

Upravo su ispitivanja i “preskakanje” ključne kliničke faze, odnosno testiranja na ljudima, glavni apeli uz vijesti o Sputniku V. Poput Dmitrijeva, i ostali su stoga isticali da je riječ o provjerenom vektoru koji je temelj i u drugim cjepivima te lijekovima, ali naglašavaju i da su s početkom ove pandemije upravo započeli drugu fazu ispitivanja cjepiva protiv MERS-a s kojim korona dijeli 80-postotnu sličnost. Stoga je njihov idući korak u istraživanju utvrđivanje epidemiološke učinkovitosti cjepiva protiv novog koronavirusa koje sadrži njegova dva serotipa (2 i 26), najavio je Denis Logunov iz Gamaleye. Rusko Ministarstvo zdravstva registriralo je Sputnik V, ali nije riječ o potpunoj certifikaciji.

– Morat ćemo utvrditi epidemiološku učinkovitost na 40 tisuća ispitanika. Svako cjepivo ima pametni kod i svaka doza koja će biti aplicirana bit će regulirana i kontrolirana. Obvezni smo napraviti i proširena klinička istraživanja. Cjepivo se sastoji od dviju komponenti između kojih treba proći 21 dan. Pokazalo se uspješnim na životinjama, a na hrčcima, miševima, štakorima, zečevima i majmunima visokog je sigurnosnog profila. Želim naglasiti i da su svi primati bili zaštićeni te da nije bilo teških nuspojava na njihovim plućima. Ispitivanje na tisućama volontera pokazalo je visoki titar antitijela, a od nuspojava javlja se bol na mjestu uboda te glavobolja – rekao je Logunov pojašnjavajući dvije varijante koronacjepiva, jedne koja se čuva na temperaturi od minus 12 te druge koja može i na plus 40.

Interes drugih zemalja Interes za Sputnik V postoji u različitim zemaljama svijeta pa su i na briefingu sudjelovali novinari iz Filipina, Meksika, Brazila, Vijetnama, ali i zapadnoeuropskih država. Dio kliničkog ispitivanja evidentno će se provoditi u nekima od tih zemalja što je bio i glavni predmet zanimanja njihovih medija, dok s druge strane zapadne medije najviše intrigira i zanima jesu li “preskočene” ključne faze ispitivanja cjepiva. Rusi su najavili da će sve informacije objavljivati transparentno, ali i u znanstvenim časopisima, te su pokrenuli internetsku stranicu posvećenu Sputniku V s čijom će milijunskom proizvodnjom uskoro započeti.

Ključne riječi

Komentara 22

Avatar GeniKameni
GeniKameni
22:19 20.08.2020.

Hahaha..., propadose planovi Bill Gatesa i njegove farmaceutske mafije! Ako ima ovaca koje se zele cijepiti protiv slavnog virusa, onda ce njihovi novci u Rusiju a ne u kufere "velikog dobrotvora" i njegove mafijaske bratije! Samo naprijed braco Rusi, vi ste zadnja nada za spas europskog autohtonog stanovnistva...

DU
Deleted user
01:13 21.08.2020.

budemo vidjeli

Avatar KORONAŠ
KORONAŠ
23:42 20.08.2020.

Podrška Rusiji, zašto bi sve moralo doći iz Amerike. Rusija više nije zemlja trećega svijeta, daj shvatite to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije