Podaci američkih dužnosnika

Rusi skoro oborili britanski zrakoplov: Pilot krivo protumačio upute pa ispalio projektil

FILE PHOTO: Russian Sukhoi Su-35 jet fighters perform a flight during the Aviadarts competition outside Ryazan
Foto: MAXIM SHEMETOV/REUTERS
1/3
13.04.2023.
u 15:02

Dvojica američkih obrambenih dužnosnika s izravnim saznanjima o skorom obaranju u rujnu potvrdila su ozbiljnost susreta između britanskog četveromotornog zrakoplova poznatog kao RC-135 Rivet Joint i dva ruska borbena zrakoplova Su-27

Ruski borbeni zrakoplov ispalio je projektil na britanski nadzorni zrakoplov s posadom koji je letio iznad Crnog mora u rujnu, ali se streljivo pokvarilo. Navodi su to američkih obrambenih dužnosnika i povjerljivog izvješća američke obavještajne službe. Incident je bio puno ozbiljniji nego što se prvobitno prikazivalo i mogao je prerasti u ratni čin, piše The New York Times.

Prema dvojici američkih obrambenih dužnosnika, ruski je pilot krivo protumačio što mu govori radarski operater i mislio je da ima dopuštenje pucati. Pilot, koji je naletio na britanski zrakoplov, pucao je, ali projektil nije pravilno lansiran. U listopadu je britanski ministar obrane Ben Wallace rekao da je ruski borbeni zrakoplov "ispustio projektil" u blizini britanskog zrakoplova. Ipak, jedan od dokumenata koji su procurili opisao je događaj 29. rujna kao "skoro obaranje". 

Dvojica američkih obrambenih dužnosnika s izravnim saznanjima o skorom obaranju u rujnu potvrdila su ozbiljnost susreta između britanskog četveromotornog zrakoplova poznatog kao RC-135 Rivet Joint i dva ruska borbena zrakoplova Su-27. Dužnosnici, koji su govorili pod uvjetom anonimnosti, rekli su da je britanski Rivet Joint prisluškivao komunikaciju između ruskog radarskog kontrolora na zemlji i jednog od pilota ruskog Su-27 koji je poslan da nadgleda letjelicu.

Britanski Rivet Joint nalazio se u međunarodnom zračnom prostoru blizu obale Krima. Piloti ruskog zrakoplova nisu bili u vizualnom dometu britanske patrole, ali su bili opremljeni projektilima koji su je mogli pogoditi, rekli su dužnosnici. Jedan od dužnosnika koji je bio obaviješten o susretu nazvao ga je "stvarno, stvarno strašnim".

U svom listopadskom brifingu, Wallace je rekao da je svoju zabrinutost nakon incidenta iznio ruskoj vojsci, kao i ministru Sergeju Šojguu. Kremlj je tada naznačio da je došlo do "tehničkog kvara". Također, Wallace je rekao da su nakon incidenta nadzorni letovi isprva obustavljeni, ali su zatim ponovno pokrenuti uz pratnju borbenih zrakoplova. Sada britanski zrakoplovi Rivet Joints, koji patroliraju iznad Crnog mora, lete s najmanje jednim borbenim zrakoplovom Typhoon.

Prošlog mjeseca, ruski ratni zrakoplov udario je u američki nadzorni dron iznad Crnog mora, udarivši u propeler i uzrokujući njegov pad. Sudar je bio prvi poznati fizički kontakt između ruske i američke vojske od početka rata u Ukrajini. 

VIDEO Ukrajinski hakeri nasamarili supruge ruskih vojnika pa objavili njihove zavodljive fotografije

Komentara 22

DU
Deleted user
15:09 13.04.2023.

ljudska pogreska,sticaj okolnosti....trigger WW3....hmhm,pitanje vremena kad ce negdje 'puknuti' a onda slijedi svecana raketijada

Avatar mason
mason
13:07 14.04.2023.

Russian technology hahaha. Pijani pilot u letecoj Ladi.

Avatar PravedniSrbin
PravedniSrbin
15:35 13.04.2023.

Svi znamo da su Rusi i Ukri u ratu i da je C.more zona ratnih dejstava, a da su Britanci na strani Ukrajine i Rusi treba da ćute i puste ih da lete i snimaju ruske položaje!Šta Britanci traže tamo?Zna se špijuniraju Ruse i Ukrima prosledjuju informacije a i čisto sumljam da su Rusi pucali na Avion, nego ovi dižu tenziju ,ne kažu džabe kada vidiš 2 ribice da se svadjaju u okeanu, znaj da su tu Britanci umešali prste!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije