RAT U UKRAJINI

Rusi stigli nadomak važnog grada, ali više ne napreduju? 'Nema sumnje da će ga pokušati spaliti do temelja'

Ukrainian drone view shows artillery strikes on Russian troops east of Pokrovsk
Foto: 68TH SEPARATE JAEGER BRIGADE 'OL
1/5
03.09.2024.
u 10:57

Situacija je kompleksna jer ruska vojska nema kontrolu nad samim gradom, no ako dođe do njega, bit će joj vrlo lako prekinuti ukrajinske opskrbne linije

Stanovnici Pokrovska više nemaju izbora - većina od 60.000 ljudi, koliko je u njemu boravila, već je napustila grad pred čijim se granicama vode napete bitke. Prema nekim informacijama, front je manje od 10 kilometara od kuća. Vojska je krajem prošlog tjedna izvijestila o 58 napada na grad u samo jednom danu, a američki Institut za proučavanje rata kazao je da Rusi taktički napreduju na jugoistočnoj strani grada.

Radi se o gradu koji je važna logistička točka na raskrižju najvažnijih pružnih smjerova u Ukrajini. Stanovnici ih zovu "ceste života" jer čine glavnu osovinu kojom vojnici, oprema i potrepštine putuju prema Donjecku, objašnjava Deutsche Welle. Brzo napredovanje ruskoj vojsci je omogućio pad Avdiivke 25 km istočno od Pokrovska. Avdiivka je trebala biti tvrđava koja će braniti gradove, pruge i ceste na zapadu zemlje, a nakon njenog pada, Pokrovsk je preuzeo tu zadaću. 

Situacija je kompleksna jer ruska vojska nema kontrolu nad samim gradom, no ako dođe do njega, bit će joj vrlo lako prekinuti ukrajinske opskrbne linije. Vojni stručnjaci su za DW potvrdili kako "nema sumnje" da će ruske snage nastojati spaliti grad do temelja. Ipak, Ukrajinci se ne daju, a pomaže im i ofenziva na Kursk koja je zaokupila brojne ruske vojnike, no prema informacijama s terena, nije imala direktan i značajan utjecaj na operacije u Donbasu. "Moskva sve raspoložive snage šalje u Pokrovsk kako bi postigla propagandni efekt. Žele zauzeti Pokrovsk i prikazati to pobjedom godine, a onda se regrupirati i poslati rezerviste u Kursk" ocijenio je jedan vojni stručnjak.

U govoru u ponedjeljak navečer, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da je situacija oko Pokrovska u Donjeckoj oblasti "teška", ali da ruske trupe nisu napredovale već dva dana. Zaslugu je dao ofenzivi u Kursku koja "ispunjava svoj zadatak i napreduje prema planu". Kazao je da bi se zbog nje pritisak na Pokrovsk trebao smanjiti, jer Moskva razmješta vojnike na druge fronte, prenosi Kyiv Independent

VIDEO Dron bacač plamena na ukrajinskom bojištu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije