Rat u ukrajini

Šef NATO-a o protuofenzivi: 'Ukrajina napreduje'; Putin spominjao pokušaj osvajanja Kijeva

Ukrainian service members ride a BMP-1 infantry fighting vehicle near the front line in the newly liberated village Neskuchne
Foto: Stringer/REUTERS
1/17
Autori: Hina, Vecernji.hr
13.06.2023.
u 23:59

U Washingtonu je šef američke diplomacije Antony Blinken rekao kako se nada da bi uspjeh ofenzive mogao natjerati predsjednika Vladimira Putina na pregovore.

Rusija je tijekom noći pokrenula "masivni raketni" napad na središnji ukrajinski grad Krivij Rih, ubivši i ranivši ljude i oštetivši civilnu infrastrukturu, rekli su ukrajinski dužnosnici rano u utorak. U ranim jutarnjim satima sirene za zračnu uzbunu su se oglasile diljem Ukrajine, a kijevski vojni dužnosnici rekli su da su snage protuzračne obrane uništile sve ruske projektile koji su ciljali glavni grad Ukrajine. Vrhovno ukrajinsko vojno zapovjedništvo priopćilo je da su zračne snage uništile 10 od 14 krstarećih projektila koje je Rusija lansirala na Ukrajinu i jednu od četiri bespilotne letjelice iranske proizvodnje.

Video: Masovni napad Rusa: Granatirali nekoliko zgrada, ima mrtvih i ranjenih

TIJEK DOGAĐAJA:

23:55 - Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Ukrajina postiže napredak u svojoj protuofenzivi protiv ruskih agresora i predvidio da će čelnici NATO-a povećati vojnu pomoć Kijevu na sastanku sljedeći mjesec. Stoltenberg je govorio prigodom susreta u Washingtonu s američkim predsjednikom Joeom Bidenom koji je kazao da je predanost SAD-a NATO-u čvrsta kao kamen. Stoltenberg je posjetio Bijelu kuću u trenutku kad se mnogi pitaju hoće li mu mandat u Bruxellesu biti produžen. Prema sadašnjem planu, trebao bi otići s dužnosti krajem rujna nakon devet godina provedenih na čelnom mjestu saveza. Njegov posjet SAD-u dolazi u trenutku ukrajinskih pokušaja da vrate područja koja su okupirali Rusi u dugoočekivanoj protuofenzivi protiv okupatora.

"Podrška koju zajednički dajemo Ukrajini čini razliku na bojnom polju upravo dok se mi ovdje sastajemo, jer je ofenziva počela i Ukrajinci napreduju", rekao je. "Još je rano, no ono što znamo je da što Ukrajinci više zemlje uspiju osloboditi, imat će bolju poziciju za pregovaračkim stolom."

Rekao je da će nova pomoć biti obećana na NATO samitu u Vilniusu u Litvi, sredinom srpnja. "Upravo je to ono što ćemo učiniti kad se susretnemo - svi NATO čelnici - na samitu u Vilniusu sljedeći mjesec, gdje ćemo se dogovoriti da zadržimo i pojačamo svoju podršku Ukrajini", rekao je.

Biden, koji pokušava držati NATO saveznike ujedinjenima protiv Rusije otkad je rat izbio u veljači 2022. godine, rekao je: "S božjom pomoći moći ćemo održati ovo zajedništvo."

GALERIJA Domovi pretvoreni u ruševine: Pogledajte razorne posljedice rata u Ukrajini

Ukrainian service members ride a BMP-1 infantry fighting vehicle near the front line in the newly liberated village Neskuchne
1/19

23:50 - Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u razgovoru s ratnim dopisnicima da postoji pitanje na koje jedino on sam može odgovoriti - treba li ponovno pokušati osvojiti Kijev, prenosi Reuters.

Putin je rekao da će daljnja mobilizacija ovisiti o tome što Rusija želi postići u ratu u Ukrajini, dodajući da se suočio s pitanjem na koje samo on može odgovoriti - treba li Rusija ponovno pokušati zauzeti Kijev? Njegova najzagonetnija primjedba u razgovoru s ratnim dopisnicima bila je upravo o Kijevu, koji su ruske snage pokušale - i nisu uspjele - osvojiti samo nekoliko sati nakon što je Putin naredio trupama da uđu u Ukrajinu 24. veljače prošle godine.

"Da se vratimo tamo ili ne? Zašto postavljam tako retoričko pitanje?", rekao je Putin osamnaestorici ratnih dopisnika i blogera u Kremlju. "Samo ja sam mogu odgovoriti na to", rekao je Putin.


23:45 - Nizozemska vojna obavještajna služba upozorila je CIA-u na ukrajinski plan dizanja u zrak plinovoda Sjeverni tok, tri mjeseca prije nego što su eksplozije oštetile tu podvodnu strukturu, izvijestili su mediji. Američka CIA tada je pozvala Kijev da ne provede operaciju, izvijestila je nizozemska javna televizija NOS, u suradnji s njemačkim ARD-om i tjednikom Die Zeit.

CIA je upozorila Ukrajinu "nakon što je primila alarmantno izvješće nizozemske vojne obavještajne službe (MIVD) koja je čula za planove preko ukrajinskog izvora", objavio je NOS. Washington Post je objavio 6. lipnja da je CIA-ju na ukrajinske planove upozorila špijunska agencija iz jedne europske zemlje, ali ne navodeći o kojoj se državi radi. Upitana o tim informacijama, nizozemska ministrica obrane Kajsa Ollongren nije željela dati svoj komentar. "Ne mogu komentirati rad naših obavještajnih službi", rekla je na konferenciji za novinare u Amsterdamu, dodajući da incident istražuju Njemačka, Švedska i Danska.

Plinovodi Sjeverni tok 1 i 2, namijenjeni transportu prirodnog plina iz Rusije u Njemačku, sabotirani su podvodnim eksplozijama 26. rujna i stavljeni su van funkcije, potencijalno lišavajući Moskvu milijardi dolara prihoda. Nekoliko zemalja, uključujući Rusiju, Ukrajinu i SAD, optužene su da snose odgovornost, no sve su to poricale.

VEZANI ČLANCI:


 

17:20 - Ruski predsjednik Vladimir Putin pričao je danas s ruskim ratnim dopisnicima i vojnim blogerima. Govorio je o ukrajinskoj protuofenzivi koja je, kaže, započela 4. lipnja. On tvrdi da su gubici Ukrajine bili 10 puta veći od gubitaka Rusije, tvrdeći da je Ukrajina ostala bez više od 160 tenkova, dok je Rusija izgubila 54. Rekao je da je Ukrajina izgubila 25-30 posto vozila koja su joj isporučena iz drugih zemalja. Putin je također rekao da je Ukrajina prošlog tjedna namjerno pogodila branu Kahovka raketama HIMARS koje su isporučile SAD.

Putin se dotaknuo nekim nedavnih napada na Rusiju, za koje okrivljuje Ukrajinu ili ruske skupine koje podupiru Ukrajinu, rekavši: "Moramo ojačati našu granicu... mogućnost granatiranja iz Ukrajine ostaje. Ako se napadi nastave, razmotrit ćemo stvaranje sanitarne zone unutar Ukrajine. Mislim da ne trebamo proglasiti izvanredno stanje [u Rusiji] kao u Ukrajini." 

"Mogli smo se bolje pripremiti za napade unutar Rusije" priznao je neočekivano.

Što se tiče cilja Rusije u Ukrajini, ono što on naziva "specijalnom vojnom operacijom", rekao je da se to neće promijeniti u "općim crtama". "Postupno demilitariziramo Ukrajinu", kaže. "Morat ćemo uspostaviti protuzračnu obranu - zadatak će biti ispunjen" prenosi Sky News.


14:20 - Ruske snage odbile su ukrajinske napade u blizini nekoliko sela u južnom dijelu Donjecke regije, priopćilo je rusko ministarstvo obrane. Uključuju Rivnopil, Prechystivka i Makarivka. Ukrajinske snage ranije su tvrdile da su oslobodile nekoliko sela - uključujući Makarivka - u sklopu svoje protuofenzive. U svom dnevnom izvješću, rusko ministarstvo obrane dodalo je da Ukrajina nastavlja s napadima na područja južnog Donjecka i Bahmuta.


13:49 - Skupinu bivših radnika obrambene industrije osumnjičenih za špijunažu za Ukrajinu uhitila je ruska sigurnosna služba. FSB je neimenovane osobe optužio da su predali tehničku dokumentaciju korištenu u proizvodnji oružanih sustava i opreme za rusko zrakoplovstvo. Sumnja se da je ista skupina umiješana u planove dizanja u zrak željezničkih pruga u ruskim regijama Kursk i Belgorod, rekao je FSB.


13:47 - Jevgenij Prigožin, osnivač ruske plaćeničke skupine Wagner, rekao je u utorak da "nije siguran" hoće li Wagner ostati u Ukrajini nakon što je zauzeo istočni ukrajinski grad Bakhmut nakon višemjesečne bitke.

Wagnerovi plaćenici u prošlosti su također bili aktivni u Africi i na Bliskom istoku i tamo još uvijek imaju neke ugovore, izvijestio je Reuters.


13:34 - SAD će poslati Ukrajini tenkovske projektile s osiromašenim uranijem, koje redovito koristi američka vojska, piše Wall Street Journal. Visoki dužnosnik administracije rekao je za The Wall Street Journal da se čini da nema većih prepreka za odobravanje streljiva.

Pentagon je pozvao da se tenkovi Abrams koje SAD isporučuje Ukrajini naoružaju projektilima s osiromašenim uranijem, koje redovito koristi američka vojska i koji su vrlo učinkoviti protiv ruskih tenkova. Ispaljeni velikom brzinom, projektili mogu probiti prednji oklop ruskog tenka iz daljine.

"Projektil pogađa poput teretnog vlaka", rekao je Scott Boston, vojni analitičar u Rand Corporationu i bivši vojni časnik. “Jako je dug i vrlo gust. "Pozicionira strahovitu količinu kinetičke energije na točno određenu točku na neprijateljskom oklopnom vozilu", kazao je.

O prijedlogu se raspravljalo u Bijeloj kući, gdje su neki dužnosnici izrazili zabrinutost da bi se Washington mogao naći na meti kritika da je slao oružje koje bi moglo predstavljati rizike za zdravlje i okoliš.

VEZANI ČLANCI:


13:15 - Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko rekao je u utorak da će raspoređivanje ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji služiti kao sredstvo odvraćanja od potencijalnog agresora i da ne treba oklijevati u njegovoj uporabi ako bude potrebno.

Reuters javlja da je njegove komentare prenijela novinska agencija Belta.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak da će Rusija započeti s raspoređivanjem taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji 7. i 8. srpnja nakon što budu pripremljena posebna skladišta.


12:23 - Broj mrtvih popeo se na 10 nakon napada na Krivij Rih. Gradonačelnik Oleksandr Vilkul rekao je da je još najmanje 28 ljudi ozlijeđeno.


11:18 - Rusko ministarstvo obrane pokušava ograničiti neovisnost Wagner grupe, rekli su vojni analitičari. Šef Wagnera Jevgenij Prigožin, rekao je da je primio pismo u kojem se skupini nalaže da se prijavi zapovjedništvu Ministarstva obrane i obavijesti ih o sastavu svojih snaga. Član odbora za obranu Ruske državne dume, Viktor Sobolev, rekao je da Ministarstvo obrane neće dopustiti dragovoljcima da se bore bez potpisivanja ugovora s ministarstvom, što bi zapravo moglo učiniti nezakonitim djelovanje Wagnerovih snaga u Ukrajini, prema vojnom blogeru Mobilization News .

Ovaj potez sugerira da je ministar obrane Sergej Šojgu bio ohrabren naklonošću Vladimira Putina nakon nekoliko uspješnih obrambenih operacija u južnoj Ukrajini protiv protuofenzive, rekao je Institut za proučavanje rata.

Prigožin je optužio Ministarstvo obrane da pokušava naštetiti Wagneru, ali ISW ističe da je "vojno razumno" da formalna vojna struktura preuzme kontrolu nad neregularnim skupinama kako bi ih rasporedila kada je to potrebno. Lider Čečenske Republike Ramzan Kadirov dopustio je da se to dogodi njegovim specijalnim postrojbama Akhmat kao javno pokazivanje odanosti, distancirajući se od Prigožina, rekao je ISW.

ISW ističe da je pristao na vojne ugovore kako bi se dodvorio Ministarstvu obrane dok "pokušava povećati istaknutost čečenskih trupa".


8:44 - Potvrđena je smrt najmanje šest osoba, rekao je guverner Serhiy Lisak. Od 25 ozlijeđenih u Krivij Rih, 19 je prebačeno u bolnicu. Vatra je zahvatila prvi do peti kat stambene zgrade. Još četiri osobe su ozlijeđene na drugom mjestu u gradu, čime je ukupan broj mrtvih i ranjenih porastao na 35 osoba.


8:24 - Ruski general-bojnik i načelnik stožera 35. armije kombiniranog naoružanja Sergej Gorjačev navodno je jučer ubijen u ukrajinskom raketnom napadu blizu fronta Velika Novosilka na jugozapadu Donjecka.


8:22 - Granatiranja je bilo i u regiji Kursk u Rusiji, rekao je njezin guverner Roman Starovoyt. Oštećeno je devet kuća - od kojih je dvije zahvatio požar. Više kuća je oštećeno u selu Gluškovo, dodao je. Kursk se nalazi preko granice s regijom Sumy u Ukrajini. Za sada nije bilo informacija o žrtvama. Sky News ne može neovisno provjeriti ova izvješća s bojnog polja. Ukrajina gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade unutar Rusije.

U rafineriji nafte u ruskoj regiji Krasnodar tijekom noći izbio je požar, izvijestila je ruska novinska kuća RBK pozivajući se na lokalnu gradsku upravu.

RBK je izvijestio da je požar sada lokaliziran i da njegov uzrok nije odmah jasan.


7:52 - Operacije spašavanja su u tijeku u Krivij Rihu, na mjestu peterokatnice i uništenog skladišta koji su tijekom noći pogođeni ruskim udarima, rekao je guverner lokalne regije. Gradonačelnik Oleksandr Vilkul rekao je da se vjeruje da je najmanje sedam ljudi zarobljeno ispod ruševina, ne dajući više detalja. Prethodno je guverner Serhiy Lysak rekao da još uvijek ima ljudi ispod ruševina zgrade.


7:32 - Stižu stravične snimke nakon napada Krivij Rih.

6:56 - Najmanje tri osobe su poginule, a 25 je ozlijeđeno nakon napada na Kryvyi Rih.  “Još uvijek ima ljudi pod ruševinama”, napisao je Serhiy Lisak, guverner ukrajinske regije Dnjepropetrovsk u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. Četiri su osobe ozlijeđene na drugom mjestu u gradu, dodao je.

Zelenski je podijelio videosnimku posljedica napada na Kryvyi Rih, rekavši da “nažalost, ima mrtvih i ranjenih … "Teroristima nikada neće biti oprošteno i odgovarat će za svaki projektil koji ispale", napisao je.

GALERIJA Ruski raketni napad na Krivji Rih u središnjoj Ukrajini

Ukrainian service members ride a BMP-1 infantry fighting vehicle near the front line in the newly liberated village Neskuchne
1/9

6:27 - Ukrajinska protuzračna obrana oborila je sve rakete koje je Rusija lansirala na Kijev rano u utorak, prema prvim izvješćima na koja se poziva visoki ukrajinski vojni dužnosnik. Serhiy Popko, načelnik gradske vojne uprave Kijeva, rekao je da je Rusija lansirala neodređeni broj krstarećih projektila X-101/555 na glavni grad Ukrajine iz strateških bombardera Tu-95MS iznad Kaspijskog mora.

"Naše snage protuzračne obrane otkrile su i uspješno uništile sve neprijateljske ciljeve u zračnom prostoru oko Kijeva", rekao je Popko. Još nema izvješća o žrtvama ili šteti nakon napada, dodao je. Ranije u utorak, administracija je upozorila stanovnike regije Kijev da poduzmu hitne mjere opreza zbog opasnosti od projektila.


6:10 - Nekoliko ljudi je ubijeno i ozlijeđeno nakon što je Rusija tijekom noći izvela "masivni raketni napad" na središnji ukrajinski grad Kryvyi Rih, rekli su dužnosnici rano u utorak.

Ruski zračni udari tijekom noći pogodili su nekoliko civilnih zgrada u središnjem ukrajinskom gradu Kryvyi Rih, uključujući peterokatnicu, rekao je gradonačelnik grada. "Ima ranjenih u izuzetno teškom stanju", rekao je gradonačelnik Oleksandr Vilkul u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. "Vjerojatno ima ljudi ispod ruševina."


6:05 - Dugo očekivana ofenziva ukrajinske vojske je "teška", ali "napreduje", rekao je u ponedjeljak predsjednik Volodimir Zelenski, nakon što je njegova administracija tijekom dana objavila da je preuzela najmanje sedam sela od ruskih snaga. Borbe su teške, ali napredujemo i to je jako važno, rekao je u svom svakodnevnom obraćanju ukrajinski predsjednik. "Neprijateljski gubici su točno na razini koja nam je potrebna", dodao je.

GALERIJA Ukrajinski vojnici oslobodili selo Storozheve, u regiji Donjeck

Ukrainian service members ride a BMP-1 infantry fighting vehicle near the front line in the newly liberated village Neskuchne
1/9

"Vrijeme nam nije naklonjeno, kiša nam otežava zadatak, ali snaga naših vojnika daje dobre rezultate", rekao je Zelenskij pozdravljajući povratak ukrajinske zastave na "novooslobođena područja".

Ranije tijekom dana ukrajinska vlada je ustvrdila da je preuzela sedam sela na jugu i istoku zemlje od ovog vikenda.

"Oslobođeno je sedam sela", rekla je zamjenica ministra obrane Ganna Maliar na Telegramu, misleći posebno na nekoliko lokacija zauzetih u regiji Zaporižja. Maliar je rekla da su zauzeta sela Lobkovo, Levadne i Novodarivka, u blizini Zaporožja, kao i selo Storoževe, na jugu Donjecke oblasti.

"Područje teritorija koji je došao pod našu kontrolu iznosi 90 četvornih kilometara", rekla je.

U ponedjeljak poslijepodne, ukrajinska vojska također je tvrdila da je napredovala u regiji Bahmut.

"Ukrajinske trupe napredovale su 250 do 700 metara u smjeru Bahmuta", priopćilo je ministarstvo obrane.

Moskva je sa svoje strane ustvrdila da je odbila ukrajinske napade u regiji Donjecka, u blizini Velike Novosilke, kao i u blizini sela Levadne, u blizini Zaporožja.

Ove tvrdnje iz Moskve i Kijeva nisu se mogle neovisno provjeriti.

Prema vojnim analitičarima, Ukrajina još nije pokrenula glavninu svojih snaga u svojoj velikoj protuofenzivi. Trenutno još testira prednju stranu ciljanim napadima kako bi utvrdila slabe točke.

VEZANI ČLANCI: 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron potvrdio je u Parizu da je počela ukrajinska protuofenziva, procijenivši da će trajati "nekoliko tjedana, čak i mjeseci".

"Ukrajinska protuofenziva započela je prije nekoliko dana", rekao je Macron. "Namjerava se razmjestiti tijekom nekoliko tjedana, čak i nekoliko mjeseci", dodao je francuski predsjednik, izrazivši "želju" da ova protuofenziva bude "najpobjedonosnija moguća kako bi se tada mogla pokrenuti faza pregovora u dobrom uvjetima".

U Washingtonu je šef američke diplomacije Antony Blinken rekao kako se nada da bi uspjeh ofenzive mogao natjerati predsjednika Vladimira Putina na pregovore.

"Uspjeh ove protuofenzive mogao bi učiniti dvije stvari: ojačao bi položaj (Ukrajine) za pregovaračkim stolom i mogao bi imati učinak da Putin konačno pregovara o okončanju ovog rata koji je započeo", rekao je Blinken novinarima.

“U tom smislu, to bi moglo približiti mir, a ne udaljiti”, dodao je.


6:04 -  Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izrazio je u ponedjeljak nezadovoljstvo rezultatima inspekcije koju je naredio u svim ukrajinskim skloništima nakon što su tri osobe smrtno stradale jer nisu mogle pristupiti jednom od njih tijekom ruskog zračnog napada u Kijevu.

U svom noćnom video obraćanju, Zelenski je rekao da je primio sažeta izvješća o "pripravnosti i nespremnosti" skloništa od ministra unutarnjih poslova Ihora Klimenka, Oleksandra Kamišina, ministra za stratešku industriju, i zamjenika premijera Oleksandra Kubrakova.

VEZANI ČLANCI:

Rezultati su, najblaže rečeno, nezadovoljavajući, rekao je. "Odgovarajući nacrti odluka bit će pripremljeni do petka u vezi s odgovornima i osiguranjem odgovarajuće razine zaštite za naše ljude u svim ukrajinskim gradovima", kazao je Zelenskij.

Pogibija do koje je došlo 1. lipnja izazvala je negodovanje javnosti i obećanje Zelenskija o oštrom odgovoru, što je čini se bilo usmjereno na gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička, koji se s njim ranije sukobljavao.

Kličko je priznao da snosi dio odgovornosti, ali je rekao da su i drugi krivi, posebno saveznici predsjednika koji su imenovani da vode gradske četvrti.

Kamišin je 4. lipnja rekao da je gotovo polovica kijevskih skloništa od bombi pregledanih tijekom inicijalnog pregleda bila zatvorena ili neprikladna za korištenje.

Komentara 127

ZU
Zurka
07:20 13.06.2023.

Zamjenica ministra obrane Ukrajine sigurno NIJE rekla da je ukrajinska vojska "zauzela" tih nekoliko sela, vec da ih je oslobodila, jer vojska teritoriju svoje drzave ne zauzima, vec je oslobadja, ali Vecernja hartija to ipak ne moze podnijeti.

BA
Barca
07:52 13.06.2023.

gori okupatorska rafinerija u Krasnodaru. karma

LA
lambda
07:48 13.06.2023.

ruski terorizam: Ruske rakete sinoć su pogodile stambenu zgradu u Krivom Rogu. Krstareća raketa Kh-101/555 pogodila je peterokatnicu. 3 osobe su poginule, 25 (!) je ozlijeđeno. Pod ruševinama ima još ljudi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije