naredio medvedev

Rusija aktivirala proturaketni sustav u Kalinjingradu

iskander, ruska vojska, vojno vozilo, bacač projektila
AFP/PIXSELL
29.11.2011.
u 15:15

Predsjednik Medvedev rekao je da ovo pokazuje spremnost reagiranja na prijetnje koje predstavlja NATO-ov štit

Rusija je aktivirala svoj sustav za uzbunjivanje u slučaju proturaketnog napada, smješten u rusku oblast Kalinjingrad na Baltičkom moru, obznanio je predsjednik Dmitrij Medvedev, koji je aktiviranje naredio za posjeta toj oblasti. Sustav je opremljen radarskom postajom Voronej-TM koji, prema ruskoj vojsci, može pokriti cijelu Europu i Atlantsko more.

– Očekujem da naši partneri ovaj korak vide kao prvi signal spremnosti naše zemlje na primjeren odgovor na prijetnje koje proturaketni štit predstavlja za naše nuklearne strateške snage – rekao je Medvedev, prenosi BBC.

Medvedev je u utorak također rekao da je Rusija sa "zapadnim partnerima" spremna razgovarati o novim prijedlozima za proturaketne sustave, dodavši da usmeni dogovori ne mogu jamčiti obranu njihovih interesa.

Ovaj je potez zapravo reakcija na najave o postavljanju američkog, odnosno NATO-ova proturaketnog štita za obranu od mogućih prijetnji iz zemalja poput Irana, čije je razvijanje nuklearnog programa i dalekodometnih projektila uzbunilo Zapad. Za predsjedavanja Georgea W. Busha razmatrana je mogućnost postavljanja u Poljskoj i Češkoj, čemu se Rusija žestoko usprotivila. Još u travnju prošle godine zaprijetila je uređajem za lansiranje bacača balističkih projektila Iskander u Kalinjingrad u slučaju postavljanja štita.

Komentara 289

Avatar kobra11
kobra11
21:28 29.11.2011.

29.11.2011. u 21:21h tetec99 je napisao/la: ..... Odakle poticu dijamanti kod Kuharica koje doneo iz Vatikana i dao Tudjmanu?

OB
-obrisani-
15:31 29.11.2011.

i to je njihovo pravo i neka imaju svoj proturaketni štit

OB
-obrisani-
18:51 29.11.2011.

.....i Rusija je na drugom mjestu po proizvodnji plina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije