Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ZLONAMJERNA KIBERNETIČKA KAMPANJA'

Rusija želi uništiti EU iznutra, Borrell zaprijetio Putinu odmazdom: 'Odlučni smo iskoristiti cijeli spektar mjera'

Russian President Putin attends the Congress of the Russian Union of Industrialists and Entrepreneurs in Moscow
Foto: Alexander Kazakov/REUTERS
1/5
03.05.2024.
u 13:59

"Zlonamjerna kibernetičke kampanja pokazuje stalni obrazac neodgovornog ponašanja Rusije u kibernetičkom prostoru, ciljajući na demokratske institucije, vladine subjekte i pružatelje kritične infrastrukture diljem Europske unije i izvan nje", kaže se u izjavi visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella, koju je dao u ime svih 27 država članica.

Europska unija i njezine članice zajedno s međunarodnim partnerima snažno su u petak osudili zlonamjernu kibernetičku kampanju protiv Njemačke i Češke, koju provodi skupina APT28 pod kontrolom Rusije. "Zlonamjerna kibernetičke kampanja pokazuje stalni obrazac neodgovornog ponašanja Rusije u kibernetičkom prostoru, ciljajući na demokratske institucije, vladine subjekte i pružatelje kritične infrastrukture diljem Europske unije i izvan nje", kaže se u izjavi visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella, koju je dao u ime svih 27 država članica.

Njemačka je u utorak objavila svoju procjenu o kompromitaciji različitih računa elektronske pošte vodstva njemačke Socijaldemokratske stranke (SPD) od strane APT28 (Advanced Persistent Threat Actor28). Istodobno i Češka je objavila da su i njezine institucije bile mete ove kibernetičke kampanje, a prije toga takve aktivnosti bile su usmjerene protiv institucija i vladinih agencija u nekoliko država članica, među njima Poljskoj, Litvi, Slovačkoj, Švedskoj.

"Takvo ponašanje u suprotnosti je s normama UN-a o odgovornom ponašanju države u kibernetičkom prostoru, poput ometanja korištenja i rada kritične infrastrukture. Zanemarujući međunarodnu sigurnost i stabilnost, Rusija je opetovano koristila APT28 za provođenje zlonamjernih kibernetičkih aktivnosti protiv Europske unije i njezinih država članica i međunarodnih partnera, ponajprije Ukrajine", dodaje se u Borrellovoj izjavi.

Borrell ističe da EU neće tolerirati takvo zlonamjerno ponašanje, posebice aktivnosti koji ciljaju na kritičnu infrastrukturu, slabe socijalnu koheziju i utječu na demokratske procese, imajući na umu izbore koji se ove godine održavaju u EU-u i još 60-tak zemalja u svijetu. "EU je odlučan iskoristiti cijeli spektar mjera za sprječavanje, odvraćanje i odgovor na zlonamjerno ponašanje Rusije u kibernetičkom prostoru", ističe Borrell.

VEZANI ČLANCI:

FOTO Oklopna vozila privukla brojne Ruse: Izložena oprema koju je vojska zarobila u Ukrajini

Russian President Putin attends the Congress of the Russian Union of Industrialists and Entrepreneurs in Moscow
1/17

Komentara 8

FU
Fusnota
14:08 03.05.2024.

Eu glumi da nije zaraćene strana, nakon 27 mjeseci uništenja Ukrajine od strane Moskovskog režima oni bi malo kakili. Što se čeka u reakciji na akciju. Kremalj će sve uložiti u pobjedu, EU samo Ukrajince.

DU
Deleted user
14:29 03.05.2024.

EU bi trebala uzvratiti istom mjerom. Ona je sila, a ne Rusija čiji je BDP u rangu jedne Španjolske. Samo što su Europljani naivni i razmaženi, misle da je mir i optimizam prirodno stanje stvari. Nije. Prirodno stanje stvari je predatorska džungla. Godinama nisu vjerovali upozorenjima Poljaka i Balta koji najbolje poznaju perfidnu i zloćudnu politiku Moskve, kao što Hrvati i Albanci najbolje razumiju perfidnost Beograda, da Putin sprema opstrukciju Europe. Nekoć je postojala Poljsko-Litavska Unija. Njihov parlament je imao čudno pravilo da se odluke donose jednoglasno. Moskva je to iskoristila i nekoliko zastupnika kupila te blokirala odluke tog parlamenta. Danas Moskva, ali i Peking kupuju krajnje desne i krajnje lijeve eurozastupnike i financiraju populističke nacionalne stranke. Marine Le Pen je priznala da njenu stranku financira Moskva i zato je tražila priznanje ruske aneksije Krima. Neki dan njemačke službe su otkrile da su kineski i ruski agenti mitili političare AfD-a. Što se tiče hrvatskih političara, Kolakušić i Sinčić su svaki put glasali u Europarlamentu za ruske interese.

JO
JozoM
21:57 03.05.2024.

Puno blebetanje nez djela. Uzvratite im istim mjerama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije