Rusima zarobljenim u podmornici ostaje 24 sata života

podmo.jpg
import
06.08.2005.
u 10:57

Avioni s američkim i britanskim spasiteljskim službama stigle su na istočnu stranu Rusije, kraj poluotoka Kamčatke, gdje je u Pacifičkom oceanu u podmornicu zarobljeno sedam članova posade na dubini od 190 metara, jer im se navodno oko propelera zamotala odbačena ribarska mreža.Vremena imaju sve manje. Od smrti ih dijeli svega 24 sata.

Ne bi bilo dobro da se ponovi tragedija podmornice Kursk od prije pet godina kad je poginulo svih 118 članova posade zarobljenih u morskim prostranstvima. No, ne uspiju li se Rusi izvući u sljedeća 24 sata, koliko prema procjenama još imaju zraka,prijeti im sudbina kolega iz Kurska. A sve zbog ribarske mreže na koju je podmornica naletjela na jednoj od svojih vježbi. Prema saznanjima, svi članovi posade su neozlijeđeni, a s vanjskim svijetom komuniciraju preko zvučnih signala.

AS-28 'Priz' mini-podmornica može ići i do 1000 metara ispod mora, no 190 metara dubine prevelika je dubina da posada pokuša plivanjem pobjeći od gotovo sigurne smrti. Podmornica, naime, ima zaliha zraka za 120 sati, a kao u slučaju Kurska, i ovoj je podmornici trebalo 24 sata da prijavi nesreću koja se dogodila u četvrtak i zatraži pomoć. S obzirom da su Rusi ranije bili neuspješni u akciji spašavanja, pozvani su američki i britanski spasitelji koji sada uz pomoć druge podmornice Scorpio pokušavaju locirati točno mjesto ruske podmornice te ih nakon toga spasiti.

(B.S.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije