SUĐENJE ZA EKSTREMIZAM

Ruska tajna služba traži zabranu Facebooka i Instagrama, ali na jednu popularnu aplikaciju nema pik

FILE PHOTO: Facebook, TikTok, Twitter apps are seen on a smartphone in this illustration
Foto: DADO RUVIC/REUTERS
1/2
21.03.2022.
u 13:34

Zahtjev je upućen nakon odluke Facebookove i Instagramove matične kuće da ublaže pravila glede govora mržnje protiv ruske vojske i državnog vrha zbog vojne operacije Moskve u Ukrajini.

Ruska sigurnosna služba (FSB) zatražila je u ponedjeljak "trenutačnu" zabranu američkih društvenih mreža Facebook i Instagram, prvog dana suđenja za "ekstremizam", dok se nakon invazije na Ukrajinu pojačava represija nad medijima. 

"Djelovanje Mete (matične kuće Facebooka i Instagrama) usmjereno je protiv Rusije i njezinih oružanih snaga. Tražimo njezinu zabranu i trenutačnu primjenu te mjere", rekao je na saslušanju glasnogovornik FSB-a Igor Kovaljevski, prenosi novinska agencija Interfaks.

I državni tužitelj zatražio je zabranu Mete "zbog očitih znakova ekstremističkog djelovanja". Ipak je zatražio da se iz te zabrane izuzme aplikacija za razmjenu poruka WhatsApp, također u vlasništvu Mete.

VIDEO: Ukrajinski vojnik spašen iz ruševina nakon napada na vojarnu u Nikolajevu

Dana 11. ožujka rusko državno odvjetništvo zatražilo je da se Metu označi "ekstremističkom" organizacijom, što utire put zabrani svih njezinih aktivnosti u Rusiji.

Zahtjev je upućen nakon odluke Facebookove i Instagramove matične kuće da ublaže pravila glede govora mržnje protiv ruske vojske i državnog vrha zbog vojne operacije Moskve u Ukrajini.

Državno odvjetništvo ocijenilo je da Meta opravdava "terorističko djelovanje" i potiče na "mržnju i na neprijateljstvo" prema Rusima.

Ruska novinska agencija TASS rekla je da je predstavnik Mete izjavio u ponedjeljak na sudu da je kompanija nakon toga izmijenila svoja pravila kako bi spriječila "rusofobiju i pozive na nasilje". Instagram, Facebook i Twitter već su blokirani u Rusiji, gdje im je gotovo onemogućen pristup, osim putem privatne virtualne mreže VPN.

Od početka ruske intervencije na Ukrajinu 24. veljače ruska vlast znatno je pooštrila nadzor nad informacijama na internetu, jednom od posljednjih slobodnih medijskih prostora u zemlji.

Prošlog tjedna i telekomunikacijski regulator Roskomnadzor optužio je američku kompaniju Google i njezin videoservis YouTube za "terorističko" djelovanje, što je prva etapa prema mogućoj zabrani.

VIDEO: Građani Hersona blokirali put ruskim snagama: Pogledajte kako su potjerali agresorske kamione

Pratite OVDJE što se događa u Ukrajini

Komentara 4

Avatar Thc
Thc
15:06 21.03.2022.

Ma sve te drustvene vradzbine bi trebalo ukinuti bez obzira na trenutni rat jer ne sluze ama bas nicemu osim opsjednutosti laznim zivotima,prikazivanju stvarima bolje nego sta jesu i pumpanju ega koji isto nije stvaran nego samo virtualan🤖

Avatar Asterix
Asterix
13:51 21.03.2022.

Jadni Rusi, prepali se Instagrama i Facebooka.

AM
Amen
13:45 21.03.2022.

Tko ješ koristi Dekagram i pljuvačku u lice Nitko.Zabrani Telegram pa da vidimo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije