Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kulturna 'žrtva' Rusije

Ruski dirigent pobornik Putina izbačen iz programa Bečke filharmonije

Bečka filharmonija
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/3
25.02.2022.
u 09:47

Gergijev je pod pritiskom i u milanskoj Scali, slavna operna kuća želi da Gergijev progovori protiv invazije

Slavni ruski dirigent Valerij Gergijev, veliki pobornik Vladimira Putina, neće ovaj vikend ravnati Bečkom filharmonijom na koncertima u njujorškom Carnegie Hallu, odlučile su obje institucije.

Odluka, objavljena u zajedničkom priopćenju Carnegieja i Bečke filharmonije, dolazi dan nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. 

Gergijev nije javno govorio o ruskom napadu, ali je dokazano odlučno lojalan Putinu i njegovi su nastupi ranije izazivali prosvjede u New Yorku. Očekivali su se i ovaj put. Dirigent je podržao aneksiju Krima i zakone protiv LGBT prava u Rusiji.

Pijanist Denis Matsuev, još jedan Putinov pobornik koji je trebao svirati s Bečkom filharmonijom, također je izbačen iz programa. 

Umjesto Gergijeva koncertima će ravnati Yannick Nezet-Seguin, muzički direktor Meta, a tko će biti novi solist još nije objavljeno. 

Gergijev je pod pritiskom i u milanskoj Scali, gdje dirigira "Pikovom damom" Petra Iljiča Čajkovskog. Slavna operna kuća želi da Gergijev progovori protiv invazije.

- Ne učini li to, suradnja će biti gotova - kazao je milanski gradonačelnik Giuseppe Sala.

Razvoj situacije u Ukrajini uživo pratite ovdje.

VIDEO Par iz Rusije na prosvjedu protiv rata: "Stojimo uz svoje prijatelje i želimo da rat završi"

Komentara 2

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
17:15 25.02.2022.

Tako je i Joe McCarthy organizirao lov na vještice, posebno u Hollywoodu. Ludilo na sve strane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije