Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
YURI PILIPSON

Rusi zaprijetili Hrvatskoj zbog slanja oružja Ukrajini! 'Morate biti svjesni protiv koga će se koristiti. Platit ćete štetu'

Ukrainian service members hold drills in the Kherson region
Foto: JOINT FORCES OPERATION
1/5
16.03.2022.
u 15:38

RIA Novosti i ranije je napisala kako će sve 'neprijateljske akcije' protiv Rusije voditi ka povećanju napetosti i sukoba

Dužnosnik ruskog ministarstva vanjskih poslova zadužen za jugoistočnu Europu Juri Pilipson kritizirao je planove Hrvatske i Slovenije o slanju oružja Ukrajini.

Kako je kazao u velikom razgovoru s ruskim RIA Novosti, Hrvatska i Slovenija moraju biti svjesni protiv koga će se ta oružja koristiti.

- Ne razumijemo planove koje su najavile Hrvatska i Slovenija o slanju oružja u Kijev. Oni koji stoje iza ove avanture moraju biti svjesni protiv koga će se njihova oružja koristiti - kazao je.

Pročitajte OVDJE više o oružju kojeg Hrvatska šalje Ukrajini.

RIA Novosti i ranije je napisala kako će sve 'neprijateljske akcije' protiv Rusije voditi ka povećanju napetosti i sukoba. 

Na pitanje kako bi komentirao poziciju balkanskih zemalja vezano uz događanja u Ukrajini, Pilipson je istaknuo da se pristupi razlikuju.

Press Service of the Joint Forces Operation/Handout via REUTERS
Foto: JOINT FORCES OPERATION

- Zemlje članice Europske unije i NATO-a reagiraju primarno u duhu zloglasne euroatlantske solidarnosti. U određenom broju slučajeva, nažalost, bilježimo proaktivne želje pojedinih glavnih gradova da steknu naklonost Bruxellesa i Londona u njihovom "žestokom odbacivanju" događaja u Ukrajini. Na primjer, reakcija slovenskih dužnosnika je donekle zbunjujuća kad je riječ o rusofobiji. Međuresorni sporazumi se jednostrano krše. Građani Slovenije odbiju ruske državne nagrade, a dolazi i do neprijateljskog ponašanja protiv naših ureda u Ljubljani. Sve ovo se događa u pozadini dana rusko-slovenskog prijateljstva, ustanovljenog prošle godine i to na inicijativu slovenske strane - kazao je Pilipson za RIA novosti.

- Planovi koje su objavile Slovenija i Hrvatska da će opskrbiti kijevski režim s oružjem nam nisu jasni. Autori te avanture moraju biti svjesni protiv koga će se koristiti to oružje. Ruska specijalna vojna operacija će postići svoje ciljeve, a naši europski "partneri" morat će platiti štetu koju su uzrokovali svojim nacionalnim interesima i bilateralnim odnosima koji su se razvijali generacijama. Što se tiče balkanskim zemalja koje nisu dio euroatlantske grupe, tu imamo posve drugačiju situaciju. Bosna i Hercegovina, na primjer, zadržava neutralnu poziciju, iako pojedini individualni političari - opet uz sugestiju Zapada - nastoje svoje izjave o povezanosti BiH sa sankcijama EU-a  prikazati kao svršen čin. Ova opasna praksa suprotna je Ustavu BiH te šteti interesima stabilnosti i sigurnosti na Balkanu - kazao je.

VIDEO: Pogledajte redove za trgovine, ljekarne, u Kijevu prije 35-satnog policijskog sata: "Tražim ljekarnu, bole me zubi, a zubari ne rade..."

- Moramo ukazati na seriju masovnih proruskih događaja koji su se održali u brojnim gradovima Republike Srpske. Takva demonstracija bratstva i solidarnosti u uvjetima agresivne rusofobije koja dominira danas u Europi dokaz je pravih osjećaja na BalkanU. Srbija se drži balansiranog pristupa kad je riječ o Ukrajini. U isto vrijeme, oni su svjesni svojih vlastitih interesa i principa. Takav neovisan, razuman pristup temelji se na široj podršci srpskih građana. Dokaz toga su skupovi podrške Rusiji održani u Beogradu - ustvrdio je dužnosnik ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Komentirao je i stavove drugih zemalja u jugoistočnoj Europi.

- Sjeverna Makedonija i Crna Gora, nažalost, pale su pod utjecaj Zapada. Nisu uspjele formulirati neovisnu politiku oko događaja u Ukrajini i pridružile su se sankcijama. Ovo će bez sumnje utjecati i na njih same, komplicirajući ionako tešku ekonomsku situaciju. Naravno, bilateralne veze s Rusijom će patiti. Upozoravali smo sve o ovome već jako dugo i to smo im ponavljali. Primjereno je podsjetiti se da neprijateljsko ponašanje lokalnih političara prema našoj zemlji ne uživa podršku javnosti. Unatoč pokušajima Zapada da nametne destruktivno jedinstvo, građani tih zemalja su sposobni formirati objektivnu sliku te odvojiti laži propagande od činjenica - ustvrdio je Pilipson.

Situaciju iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

>> VIDEO Ukrajinka (18) pobjegla od rata, u objektu za izbjeglice silovala su je dvojica muškaraca

Komentara 134

Avatar Maryo
Maryo
15:54 16.03.2022.

Pa šalju ukrajinskoj vojsci odnosno domobrana da se bore protiv ruskih vojnika odnosno okupatora/agresora. Jesu li Ukrajinci ušli u ruski teritorij (Ruska Federacija) ili ruska vojska u Ukrajinu?

DU
Deleted user
15:56 16.03.2022.

Da, znamo protiv koga ce se koristiti oruzje, zato ga i saljemo.

MO
modovisisajteMaraschino
16:39 16.03.2022.

Ako nije agresija na Ukrajinu već specijalna akcija, onda ovo nije slanje oružja već specijalni transporti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije