Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON 26 GODINA ČLANSTVA

Vijeće Europe i službeno izbacilo Rusiju iz organizacije

Vijeće Europe
Foto: DPA/PIXSELL
1/4
16.03.2022.
u 14:04

Parlamentarna skupština je 15. ožujka jednoglasno usvojila mišljenje u kojem se smatra da Ruska Federacija više ne može biti država članica organizacije

Iako je Rusija jučer napustila Vijeće Europe, vodeću organizaciju za zaštitu ljudskih prava, Vijeće Europe danas je donijelo službenu odluku da Ruska Federacija prestaje biti njegova članica, nakon 26 godina članstva.

Parlamentarna skupština je 15. ožujka jednoglasno usvojila mišljenje u kojem se smatra da Ruska Federacija više ne može biti država članica te organizacije, dok je Vlada Ruske Federacije 15. ožujka obavijestila glavnog tajnika o svom povlačenju iz Vijeća Europe u skladu sa Statutom Vijeća Europe i o svojoj namjeri da otkaže Europsku konvenciju o ljudskim pravima, priopćeno je iz Vijeća Europe. 

Inače, Rusija se pridružila Vijeću Europe 28. veljače 1996. godine.

Dan nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu Vijeće Europe je suspendiralo sudjelovanje njezinih parlamentarca i diplomata u radu glavnih tijela, osim u Europskom sudu za ljudska prava.

VIDEO Preko tri milijuna ljudi pobjeglo je od rata iz Ukrajine: Ovo su lica izbjeglica...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije