Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INSTITUCIJE NA METI HAKERA

Doznajemo o kakvim napadima je riječ, zasad nema poveznice s Rebrom: 'Napad na KBC Zagreb je ozbiljniji'

Cyber kriminal sve je češća pojava
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
28.06.2024.
u 13:28

Ruska skupina hakera NoName057(16) preuzela je odgovornost za kibernetičke napade na hrvatske financijske institucije koji su se dogodili u srijedu

Klinički bolnički centar Zagreb u četvrtak je bio meta hakerskog napada. Kako su istaknuli iz bolnice, u jutarnjim satima došlo je do kibernetičkog napada na sustave. Bili su prisiljeni isključiti sve sustave zbog dodatnih provjera, no napomenuli su kako situacija nije ugrozila bolesnike u KBC-u Zagreb. Situacija se danas normalizirala.

Ruska skupina hakera NoName057(16) preuzela je odgovornost za kibernetičke napade na hrvatske financijske institucije, među kojima su Ministarstvo financija, Porezna uprava, HNB i Zagrebačka burza, koji su se dogodili u srijedu. No na popisu njihovih meta nije i KBC Zagreb. U ovom trenutku nema potvrde da su ruski hakeri uistinu odgovorni za napad.

"Ruska hakerska skupina NoName057 preuzela je odgovornost za kibernetičke napade od 26. lipnja 2024. kada su napadnute web stranice nekih hrvatskih financijskih institucija (HNB, Porezna,...). Riječ je bila o tzv. DDoS napadima, kojima je privremeno onemogućen pristup internetskim uslugama napadnutih tijela. Radi se o napadima u kojima nije došlo do probijanja sustava ili krađe podataka, već su samo srušene internetske stranice napadnutih tijela pa su privremeno bile onemogućene usluge koje pružaju preko svojih web stranica. Dakle, nije došlo do ugrožavanja podataka ili veće štete. Napad na KBC Zagreb ozbiljniji je napad i zasad nema poveznice između ovog napada i gore spomenutih DDoS napada. Još se utvrđuje tko bi mogao stajati iza napada na KBC Zagreb, a nitko nije preuzeo odgovornost", doznaje Večernji list iz krugova bliskih istrazi hakerskih napada koji su pogodili neke hrvatske institucije posljednjih dana.

 

VIDEO KBC Zagreb o hakerskom napadu: 'Sigurnost bolesnika nije ugrožena ni u jednom trenutku'

Komentara 3

Avatar kastanjer2
kastanjer2
20:46 28.06.2024.

Ako ti netko radi o glavi a ti se ne petljaj već mu se namjesti što bolje....

Avatar kastanjer2
kastanjer2
15:36 28.06.2024.

To će vam se i dalje događati jer ne pomažete Ukrajinu dovoljno. Samo Ukrajina može poraziti Rusiju. Pošaljite oružje i streljivo hrabrim borcima Ukrajine. Možete slati i pomoć za kupnju dijelova za dronove. Googlajte Serhii Sternenko. Gdje ga god nađete na twitteru ili telegramu sve će vam biti objašnjeno tamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije