NAJAVLJENE SANKCIJE

Ruski milijarderi u samo jednom danu izgubili 39 milijardi dolara

Illustration shows Russian Rouble coins are seen in front of displayed Ukrainian's and Russia's flag colours
Foto: DADO RUVIC/REUTERS
1/8
25.02.2022.
u 01:17

Veliki gubitci uzrokovani su snažnim padom burzi, a najbogatiji Rusi u manje od 24 sata izgubili su novac reda veličine dva hrvatska godišnja proračuna. Najviše, gotovo trećinu bogatstva, izgubio je šef Lukoila.

Najbogatiji pojedinci Rusije već su osjetili pritisak zbog eskalacije napetosti između Rusije i Ukrajine.

>> UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Za njihovo bogatstvo stanje je postalo puno gore nakon odluke ruskog predsjednika Vladimira Putina da napadne Ukrajinu. U manje od 24 sata izgubili su 39 milijardi dolara - više nego što su imali do tog trenutka ove godine, otkriva Bloomberg.

Šteta je nastala po snažnim padom burzi. Ruski referentni indeks MOEX Russia je u Moskvi završio 33% niže, što je peti najgori pad u povijesti burze u lokalnoj valuti. Bio je to prvi put od sloma Crnog ponedjeljka 1987. da je pad tog razmjera pogodio tržište vrijedno više od 50 milijardi dolara.

Foto: Bloomberg

Jedna od najgorih sigurnosnih kriza u Europi od Drugog svjetskog rata prijeti produbljivanjem tržišnog pada u regiji, ali posebno u Rusiji, koju su SAD i UK pogodile sankcijama.

"Postoji puno ljudi u SAD-u i Europi koji ih žele izravno pogoditi", rekao je Chris Miller, ko-direktor programa Rusija i Euroazija na Fletcher školi Sveučilišta Tufts.

Vagit Alekperov, predsjednik Uprave Lukoila, doživio je najveći pad svoje neto vrijednosti. Smanjen je za gotovo trećinu u jednom danu, pao je za oko 6,2 milijarde dolara na 13 milijardi dolara, prema Bloombergovom indeksu milijardera. Dionice moskovskog proizvođača nafte pale su u četvrtak za oko 33 posto.

>> Pogledajte: Samo 15 minuta zapadno od Kijeva, helikopterski napad na aerodrom Antonov!

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar kozorog
kozorog
08:40 25.02.2022.

zar neće moći ujutro kupiti djeci sendvič za školu? ili je to vrijednost dionica na burzi, koje nisu kupili po cijeni od prije par dana, i sad prodali za 40-50% nižu cijenu, već je sve ostalo isto. čemu nas mučite kolko su milijarderi izgubili u potencijalnoj vrijednosti na burzi, njihov saldo na računu u banci se nije mijenjao. da smo prije tjedan dana znali da je abramovič preselio prebivalište u selo kraj moskve, znali bi da se sprema nešto žestoko. ali nismo, nitko nam nije javio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije